BATI AKDENİZ CİDDİ DEPREM RİSKİ ALTINDA

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BATI AKDENİZ CİDDİ DEPREM RİSKİ ALTINDA
Haberin Tarihi: 9.3.2015 09:36:00 - Okunma Sayısı:1820 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Zelzele ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, 1'inci derecede deprem kuşağında bulunan Batı Akdeniz için uyarıda bulundu.

BATI AKDENİZ CİDDİ DEPREM RİSKİ ALTINDA

  • SDÜ Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, Batı Akdeniz'in ciddi bir deprem riski altında olduğunu açıkladı. Doç. Dr. Kanbur, "…Antalya- Eğirdir arasında depremler olabilir. Zira burası gerilmenin olduğu bir yer." dedi.

 

            Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Zelzele ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, 1'inci derecede deprem kuşağında bulunan Batı Akdeniz için uyarıda bulundu. Antalya, Isparta ve Burdur üçgeninde yaşanabilecek depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kanbur, en tehlikeli beklentinin ise Burdur fay sistemi olduğunu açıkladı. Burdur'da 1914 senesinde meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir asır geçtiğini ifade eden Doç. Dr. Kanbur, "Burada geçmişte olduğu gibi çok büyük bir deprem bekliyoruz. Burdur ve Isparta'yı etkileyen bir deprem olacak. Richter ölçeğine göre 6-7 arasındaki bir büyüklüğünde olabilir" diye konuştu. 100 yıldır fay hattı üzerinde bir baskı oluştuğunu aktaran Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, "Oraya daimi enerji birikiyor. Kırılmadığı için de daimi baskı oluşmakta. Tarih vermek mümkün değil fakat güneyde olacak depremden daha yakın zamanda olabilme ihtimali yüksek. Burdur fayının kırılması halinde Isparta'da zarar görür. Zira aradaki ara 20 kilometre yok. 1914 depreminde de Isparta kayıplar vermişti" dedi.

Antalya- Eğirdir arasında başka depremler de olabilir

            Batı Akdeniz'in ciddi bir deprem riski altında olduğunu söyleyen ve Antalya, Isparta, Burdur üçgeninin her vakit depremle yüzleşebileceğini aktaran Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur şu bilgileri verdi: "Ağlasun İlçesi'nde 4.2 büyüklüğündeki nihayet deprem güneyde başlayan yeni bir etkinliğin habercisi. Burada Aksu fayı var ve daimi geriliyor. Ama bir gün kırılacak. Kırıldığı an Antalya da çok büyük tehlike altında. Bu fay Kuzey Kıbrıs'tan gelen bir bina. Antalya'dan kuzeye doğru çevirip Isparta'ya doğru uzanıyor. Son kısmı Eğirdir Gölü'nde bitiyor. Orada hiçbir faaliyet yok iken Ağlasun fayının hareketiyle bir faaliyet başladı ve devam ediyor. Bu sebepten ötürü Antalya- Eğirdir arasında başka depremler de olabilir. Zira burası gerilmenin olduğu bir yer. Her defasında itiliyor, bir noktada da kırılacak. Bu parça ne kadar uzunsa o kadar çok büyük bir deprem olacak. Aksu fayı harekete geçerse Antalya, Isparta'dan daha çok büyük tehlike altında. Zira Antalya'nın deniz tarafındaki kısmında esasen deprem oluyor. Kara tarafında deprem olmuyor. İlk defa güney bölüm de Ağlasun depremi ile faaliyet başlattı. Bu sebepten ötürü bu sistem harekete geçmiş ise Antalya'da deprem açısından önemli bir yer haline geliyor."

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap