Toplu taşıma araçlarının denetimleri arttırılacak

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Toplu taşıma araçlarının denetimleri arttırılacak
Haberin Tarihi: 21.3.2015 09:31:00 - Okunma Sayısı:1279 defa okundu.

Muhtelif zamanlarda yaşanan ve toplu taşıma araç sürücüleri ile çalışanların da karıştığı örneklerden hareketle, olması muhtemel üzücü olayların önlenebilmesi amacıyla çeşitli tedbirler alındı.

Toplu taşıma araçlarının denetimleri arttırılacak

 

            Muhtelif zamanlarda yaşanan ve toplu taşıma araç sürücüleri ile çalışanların da karıştığı örneklerden hareketle, olması muhtemel üzücü olayların önlenebilmesi amacıyla çeşitli tedbirler alındı.

            Toplu taşıma araçlarının denetiminin hissedilen etkisinin arttırılması için kamuoyunun bilgilendirilme amacıyla T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle:

            “Ulaşımın kesintisiz, sorunsuz ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi, trafik kazalarının ve yolculara karşı hoş olmayan tutum ve davranışların önlenebilmesi başta trafik kuruluşlarımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından birtakım tedbirlerin alınarak denetlenmesi ile mümkündür.

            Bu nedenle muhtelif zamanlarda yaşanan ve toplu taşıma araç sürücüleri ile çalışanlarının da karıştığı olumsuz örneklerden de hareketle, olması muhtemel üzücü olayların önlenebilmesi amacıyla aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.

            1- Trafik kuruluşlarımızca yapılan denetimlerde toplu taşıma araçlarında çalışma ve sürücü olma şartlarını kaybedenler hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Bu durumdan ilgili belediyeler de yazılı olarak bilgilendirilerek, gerekli koşullar sağlanıncaya kadar bu kişilerin çalışmaları engellenecektir.

            2- Yolcu ve vatandaşlardan gelen şikayet ve öneriler gerekli önlemler alınmak ve varsa ihmallerle ilgili işlem yapılmak üzere ilgili belediyelere iletilecektir.

            3- Toplu taşıma araçlarında güvenliği sağlamak ve olumsuzlukları tespit ederek zamanında müdahale edebilmek amacıyla, araç içi/dışı kamera ve GPRS cihazı ... gibi sistemler konusunda ilgili meslek odaları ve belediyeler bilgilendirilecek ve ilgililer bu cihazların toplu taşıma araçlarında kullanılması yönünde teşvik edilecektir.

            4- Güzergahlarda toplu taşıma araçları ve sürücüleri yeterlilikler ve trafik güvenliği bakımından Trafik Denetimlerinde ve Trafik kazalarında alınacak önlemlere ilişkin Yönerge kapsamında ve ek-1 deki açıklanan şekilde düzenli olarak trafik ekiplerince kontrol edilecektir.

            5- Şehir içi ve şehir dışı toplu taşıma araçlarında sürücülerin kural ihlalleri ile tutum ve davranışları denetlenecek ve yol kullanıcıları seyahat sonrasında bilgilendirilerek trafik kuralları hakkında farkındalık yaratılacaktır. Bu amaçla, haftanın her günü çalışma saatleri süresince ilin büyüklüğü, trafikte kullanılan toplu taşıma araçlarının çokluğu ve güzergah durumu gibi hususlar dikkate alınarak, yeteri kadar sivil kıyafetli personel görevlendirilecektir. Personelin toplu taşıma araçlarında gerektiğinde ücret ödemek suretiyle seyahat ederek denetim yapmaları sağlanacaktır.

            6- Görevlendirilen personelin bilet veya seyahat ücretleri 6245 sayılı Harcırah Kanunu çerçevesinde illerinizce karşılanacaktır.

            7- İliniz için özel bir durum yoksa, denetimler 07.00-24.00 saatleri arasında yapılacak. Bu amaçla görevlendirilen personel, deşifre olmaması için belirli aralıklarla değiştirilecektir.

            8- Denetimin hissedilen etkisinin arttırılması amacıyla basın yayın organları vasıtasıyla uygulama hakkında kamuoyu bilgilendirilecektir.

            9- Yapılacak denetimlerde sürücülerin yolculara karşı tutum ve davranışlarına dikkat edilecektir. Tespit edilen trafik kuralı ihlalleri nedeniyle sürücüye yaptırım uygulanırken, araç içerisindeki yolcuların şikayet ve yakınmalarına sebebiyet verilmeyecek, işlemler en kısa sürede tamamlanacaktır.

            10- Denetimlerde tespit edilen trafik kural ihlalleri hakkında araç sürücülerine, toplu taşıma aracında bulunan denetim personelince ya da güzergahta görevli trafik ekibine ihbar etmek suretiyle cezai işlem uygulanması sağlanacaktır.

            11- Toplu taşıma araçlarının tamamının güzergah üzerinde denetlenebilmesi amacıyla trafik kuruluşları arasında koordineli çalışmalar yürütülecektir.

            12- İl içi veya ilçeler arası seyahatlerde görevli personel ineceği durak öncesinde kendisini tanıtacak. Sürücü ve yolcuya ekteki formu okuyacak ve ihlal varsa işlem yapacaktır. Denetim personelinin araçtan indiği durakta başka bir personelin binmesi sağlanarak denetimdeki caydırıcılık ve farkındalık etkisi sürekli olarak hissedilir hale getirilecektir. (Ör. Antalya İl merkezinden Kaş ilçesine giden bir toplu taşıma aracına binen görevli personel, Finike’de güzergah üzerinde uygun olan bir durakta inerken, aynı durakta Finike trafik Kuruluşunca görevlendirilen Antalya merkezden veya Kaş’tan gelen personel bir başka noktaya kadar denetime devam edecektir. Dönüşlerde de aynı yöntem uygulanacaktır.)

            13- Denetimler 16.03.2015 tarihinde başlatılacak ve yılsonuna kadar kesintisiz olarak sürdürülecektir.

            14- Yapılan denetim sonuçları “denetim personelinin gözlem ve önerileri, vatandaştan ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunanlar, ilgili belediyeler ve meslek odalarından alınan değerlendirmeler ışığında sorun ve önerileri de içerecek şekilde” rapor halinde her ayın 5’ine kadar EBYS ortamında Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığına gönderilecektir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap