EĞİRDİR’DE İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 100’NCÜ YILI KUTLANDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 100’NCÜ YILI KUTLANDI
Haberin Tarihi: 12.3.2021 13:13:30 - Okunma Sayısı:1920 defa okundu.

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı tüm yurtta olduğu gibi Eğirdir’de de gerçekleşti.

EĞİRDİR’DE İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 100’NCÜ YILI KUTLANDI

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı tüm yurtta olduğu gibi Eğirdir’de de gerçekleşti.

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı bugün saat 10.30’da Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) toplantı salonunda yapıldı.

Eğirdir Akşemseddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programında; İstiklal Marşı’nın yazılışı, Mehmet Akif Ersoy’un milli marşla ilgili düşünceleri, konuşmalar ve şiirlerle anlatıldı.

Programa; Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığından Kurmay Başkanı Piyade Albay Gökhan Özbek, Eğirdir Belediye Başkan V. Mehmet Yaşar, Cumhuriyet Savcısı Burak Ortaç, Yüksek Rütbeli Subaylar, Eğirdir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Armutoğlu, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Program, Devletimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve tüm şehitlerimizin manevi huzurlarında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Akşemseddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Süleyman Güçlü yaptı.

Güçlü; “…Şanlı bayrağımızın göklerde, İstiklal Marş’ımızın dillerde, vatan sevgisinin iman dolu göğsümüzde ebediyen var olmasını diliyorum” sözleriyle başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü.

Bugün İstiklal Marş’ımızın kabulünün 100. Yılını kutluyoruz. Vatan ve millet sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en güzel ifadesi olan İstiklal Marş’ımızı bize armağan eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyoruz. Bayrağımız ve onun hürriyetini ebedileştiren İstiklal Marşımız; milletimizin ruhunu, tarihini ve ideallerini aksettiren ölmez bir şaheserdir.

İstiklal Marş’ını sevmek, ülkemizi sevmektir,

  İstiklal Marş’ını coşkuyla söylemek, ülkemize sahip çıkmaktır,

İstiklal Marş’ını vakur bir şekilde okumak, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır.

Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır.

İstiklal Marş’ını anlayabilmek için, Mehmet Akif’i iyi bilmek, onun bütün yönleriyle şahsında topladığı “Milli Mücadele Ruhunu” yakından tanımak, bu ruhu, hakkı ile hissetmek gerekir.

Mehmet Akif milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hakim bir veteriner, cesur bir gazeteci, Kurtuluş Savaşı’nda iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen fikir adamı, bir politikacı, bir gönül insanı, hayatı vatan hasreti ile biten ve vefa beklediği gözlerden cefa çeken bir insandı.

Hayata veda edeceği anda “Hocam kalk, bir İstiklal Marşı daha yaz ki kıymetini anlasınlar” diye haykıran talebesine “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” diyen kutlu bir vatanperverdir o.

12 Mart 1921… Kurtuluş Savaşı’nın en çetin günleri… I. İnönü Savaşı’nı kazanmış, ayaklanmaların bir bölümünü bastırmış, bir bölümü ile uğraşan Türkiye Büyük Millet Meclisi binasında, büyük bir coşkuyla alkış tufanı kopmaktaydı. Bunun nedeni de Kurtuluş Savaşı’nın ruhunun, bağımsızlık aşkının, Mehmet Akif’in dizileri ile Meclis kürsüsünden okunmasıydı.

“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;

O benimdir, o benim milletimindir ancak.”

İşte bu dizeler ile başlayan İstiklal Marş’ının ilk kıtasında, bu ülkede nefes alan tek kişi kalsa dahi, ülke için umut ışığının sönmeyeceğine, bu ülke alçakların hayasızca istilasından, her ferdinin göğsüne siper etmesi ile nasıl kurtulmuşsa, bundan sonra da aynı anlayışla hareket etmeye devam edeceğine olan inancını belirtmiştir Mehmet Akif.

Ve Mehmet Akif, vatanın geleceği olan gençlere inancıyla da, bundan sonra sonsuza kadar Türk bayrağına ve Türk milletine yok olma, yere düşme, yeryüzünden silinme şeklinde bir tehlike yoktur. Türk bayrağı ezelden beri hür yaşamıştır, bundan sonra da hür yaşamak hakkıdır. Hakk’a tapan Türk milleti de istiklali hak etmiştir, anlamına gelen İstiklal Marş’ının şu son dizelerini yazmıştır:

“Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!

Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.

Ebediyen sana yok, ırkıma izmihlal:

Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklal”

 Süleyman Güçlü sözlerini şu şekilde tamamladı: “Hem bu yüce destanı yazan ustayı, hem de bu destanı yazdıran sayısız kahramanları rahmetle anıyor ve şanlı bayrağımızın göklerde, İstiklal Marş’ımızın dillerde, vatan sevgisinin iman dolu göğsümüzde ebediyen var olmasını diliyorum.”

Daha sonra TRT tarafından hazırlanan video gösterimi izlenildi. Okul öğrencilerinden Münevver Nur Erdoğan Cenk Şarkısı eşliğinde şiir okudu.

İstiklal Marşı Oratoryosu Beğeni ile izlenildi

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı etkinlikleri okul öğrencileri tarafından hazırlanan “İstiklal Marşı” oratoryonun izlenilmesi ve ödüllerin takdimi ile sona erdi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıldönümü kutlama ve İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri münasebetiyle Eğirdir ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ilkokullarda Resim yapma, Ortaokullarda Şiir yazma, Liselerde Kompozisyon yazma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri ilçe protokolü tarafından takdim edildi.

İlkokullarda Resim yapma yarışmasında birinci olan Muazzez ve Yaşar Şapçı İlkokulu öğrencisi Nisa Şavklıyıldız’a,

Ortaokullarda şiir yazma yarışmasında birinci olan Sarıidris Ortaokulu öğrencisi Abdurrahman Yılmaz’a

Liselerde kompozisyon yarışmasında birinci olan Eğirdir İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hamit Ekinci’ye ödüllerini Kaymakam Adem Çelik takdim etti.

 

İlkokullarda Resim yapma yarışmasında ikinci olan Muazzez ve Yaşar Şapçı İlkokulu öğrencisi Betül Nisa Barlas’a

Ortaokullarda şiir yazma yarışmasında ikinci olan Süleyman Demirel Ortaokulu öğrencisi Özgür Altay Kartal’a,

Liselerde kompozisyon yarışmasında ikinci olan Eğirdir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ezgi Eroğlu’na ödüllerini Kurmay Başkanı Piyade Albay Gökhan Özbek takdim etti.

İlkokullarda Resim yapma yarışmasında üçüncü olan Muazzez ve Yaşar Şapçı İlkokulu öğrencisi Cemile Sare Yüceer’e,

Ortaokullarda şiir yazma yarışmasında üçüncü olan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Elif Erbatur’a,

Liselerde kompozisyon yarışmasında üçüncü olan Mavigöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kübra Çetin’e ödüllerini Belediye Başkan V. Mehmet Yaşar takdim etti.

 “Milli Marş para ile yazılmaz” diyerek Türk milletinin zaferini, yüceliğini, bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla ifade ederek gönülleri fetheden Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u Eğirdir’de saygı ve rahmetle anıyoruz.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap