Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yeniden Bağımsız Kurum Haline Getirildi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yeniden Bağımsız Kurum Haline Getirildi
Haberin Tarihi: 25.7.2013 10:18:00 - Okunma Sayısı:3347 defa okundu.

2011 yılında Antalya'ya bağlı istasyona dönüştürülen Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü yeniden bağımsız kurum haline getirildi.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yeniden Bağımsız Kurum Haline Getirildi

 

Darısı Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün Başına…

 

            2011 yılında Antalya’ya bağlı istasyona dönüştürülen Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü yeniden bağımsız kurum haline getirildi.

            Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararnamesiyle yeniden yapılandırılan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı kurumlar arasında yer alan  Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nün istasyon olarak hizmetine devam etmesi yönünde karar alınmış ve bu karar hemşehrilerimizi üzmüştü.  Kararın yanlış olduğunu gazetemizde duyurmuş, yetkilileri bu konuda  göreve davet etmiştik.

            Hiçbir ilçede iki tane enstitünün bulunmadığı ancak Eğirdir`de hem Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü`nün hem de Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü`nün bulunduğu gerekçe gösterilerek yapılan değişiklikten dönüldü. Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü halen Meyvecilik Araştırma İstasyon Müdürlüğü olarak faaliyetine devam ederken Antalya`ya bağlı su ürünleri birimi olarak çalışan kurumumuz bundan böyle yine Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü olarak çalışmalarına devam edecek. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Darısı Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün başına….

            Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün 07.07.2011 tarihinde 03.06.2011 tarih ve 639 sayılı kanun hükmünde kararname ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeniden yapılandırması  sürecinde  Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğüne bağlandığını, buna rağmen sistem olarak kayıp olmadığını belirterek şunları söyledi:

            “25 yıllık bir araştırma geçmişi olan ve günümüze kadar birçok araştırma projesi tamamlamış enstitünün Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’ne bağlanması, bu enstitünün iç sulardaki sorumluluk sahasını 21 ilden 34 ile çıkardığından yapılanmadan beklenen fayda sağlanamamıştır. Söz konusu yapılanmadan sonra ortaya çıkan yönetimsel bir takım zorluklar bu zamana kadar içsu kaynaklarının koruma ve kullanımında oynamış olduğu sınırlı rolü tamamen kaybettirmiştir. Bütün bunları 2011 yılında bakanlık yetkililerine ilettik ama yeniden yapılanmada enstitü Antalya’ya bağlandı.

            Göller bölgesinde çok iyi bir lokalizasyona sahip olan birimin mevcut alt yapısı, varlıkları araştırma birikimi ve personel kalitesi ile tekrar müstakil bir araştırma istasyonuna dönüştürülmesi çok büyük önem taşıyor.

            Girişimlerimiz sonucu Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu bağımsız hale getiriliyor ve eskisinden daha güçlü ve sorumluluk alanı geniş oluyor. Yeni sistemde istasyon 25 ilimizin su ürünleri ve içsu sorumluluğunu yürütecek.”

            Kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Estitüsü Müdürü Şakir Çınar, ilçemize hayırlı olmasını diledi.

            NEDEN MERKEZ ENSTİTÜ?

            Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereğince, iç sularda su ürünleri araştırmaları yapmak üzere, 1986 yılında Bakanlığa doğrudan bağlı olarak kurulmuş ve alt yapı eksikliklerinin giderilmesini müteakip 1987 yılında faaliyetine başlamış bir kurum. Enstitü, Isparta, Denizli, Burdur, Uşak, Afyon, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Konya, Ankara, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Çankırı, Yozgat, Niğde, Kayseri, Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere, toplam 20 ilde, balıkçılık yönetimi, stok tespiti, su ürünleri yetiştiriciliği, balık hastalıkları, balıkçılık teknolojisi, limnoloji, balıkçılık biyolojisi, balıkçılık ekolojisi ve su kirliliği vb. su ürünleri araştırma faaliyetlerini aktif olarak sürdürüyor. Isparta, Burdur, Afyon, Denizli ve Konya illerini içine alan Göller Bölgesinin tam merkezinde kurulan Su Ürünleri Enstitüsü, Göller Bölgesi iç su kaynakları bakımından ülkemizin en zengin bölgesinde yer alıyor. Bu bölgede bulunan 26 adet doğal göl ile 21 adet baraj gölünün toplam yüzey alanı 250 bin hektar.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap