Eğirdir’de Elmacılık Rüzgârı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir’de Elmacılık Rüzgârı
Haberin Tarihi: 13.9.2021 10:51:25 - Okunma Sayısı:5715 defa okundu.

Havva MUTLUCAN yazdı...

EĞİRDİR’DE ELMACILIK RÜZGÂRI

Eğirdir'de elmacılıkla 1993 yılında tanıştım. Eğirdir’de yaşamaya başlamadan önce elma bahçelerini elmacılığı pek bilmezdim. Eğirdir’e gelince kendimi elma bahçelerinin içinde rengarenk arıların dolaştığı harika bir doğada buldum.

    Elmacılığın çok zahmetli bir iş olduğunu onlarca ilaç ve gübre atımı yapıldığını gördüm.  Diyelim ki bir ilacı zamanında atmadınız veya ihmal ettiniz, vay halinize! Bu derece titiz bakılması gereken bir tarım ürünü.

Elma yetiştiriciliği Eğirdir Merkez Kasaba ve köylerinde öyle benimsenmiş ki, çoğu aileler bahçelerindeki diğer meyve ağaçlarını söküp elmacılığa yönelir. Hele bir de damlama su sisteminin yaygınlaşmasıyla Atalarımızın tabiri ile “Dağ taş elma bahçesiyle dolar.”

Fakat son zamanlarda gördüğüm kadarıyla üretici "maliyetlerin artmasından dolayı emeğimizin karşılığını tam anlamıyla alamıyoruz, eskisi gibi artık kazanamıyoruz" anlamında pek memnun değil.

Diğer taraftan elma ticareti ile uğraşan tüccar da memnun değil, Eğirdir’den istedikleri kalite ve standartlarda elma alamamaktan yakınıyorlar.

Öyle ki; önceki yıllarda Eğirdir’de elma tüccarı o kadar çokmuş ki, çoğu bahçe sahipleri çiçek parası adı altında elmalarını satar, tüccar bahçenin elmasını alabilmek için defalarca bahçe sahibiyle görüşürmüş.

         Ama yıllar geçer (istisnalar hariç) bahçe sahiplerimizde insanoğlunun fıtratında yer alan para hırsı mı - yoksa mal hırsı mı diyelim bilemiyorum? Elma kalitesinde tüccara verilen sözler pek tutulmamaya başlanır. Tabii ki bunun akabinde sorunlar belirmeye başlar.

Bunun üstüne malumunuz bilinen bir durum olarak, HİÇ KİMSENİN SES ÇIKARMADIĞI diğer illerde üretilen elmanın çok kolay bir şekilde Eğirdir’e getirilip, Soğuk Hava Depolarında muhafaza edildikten sonra pazarlama aşamasında EĞİRDİR ELMASI DİYE SATILMASI sorundur.

            Diğer büyük problem ise üstte belirttiğim üzere (istisnalar hariç) çoğu üreticimizin tüccarlara vaat ettiği boy ve kalitede elma vermemeleri. (Maalesef sandığın üstüne standart elma koyup, altına küçük, lekeli, altına düşmüş elmaların konması gibi).

Sözün kısası; bizim burada yapmamız gereken tek şey bir an önce Eğirdir’de devletimizin öncülüğü ile Kooperatif sistemine geçilmesidir. Eğer geçilmez ise korkulur ki; tüccarın azlığı yavaş yavaş belirlemeye başlayan ve de ileriki yıllarda tekelleşme gibi problemleri de yanında getirecektir.

Saygılarımla..!

13.09.2021              Havva MUTLUCAN

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    13.9.2021 18:38:46
    Evet önceleri ağacta satılir dı. O zamanlar Irak,İran,Suriye sömürge olmadan daha çok o ülkelerden gelir alırlardı. Tüccar kendi sandığı isçisiyle gelir bahçeden sandıklar alır giderdi. Koopartifleşmek şart tabii..
Yorum Yap