İŞTE TARIMSAL DEVRİM !!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İŞTE TARIMSAL DEVRİM !!!
Haberin Tarihi: 29.5.2015 11:19:00 - Okunma Sayısı:3463 defa okundu.

Ankara'dan Isparta'ya "TARIMSAL DEVRİM"in ilk yansımalarıyla merhaba diyoruz...

İŞTE TARIMSAL DEVRİM !!!

 

İÇ BATI AKDENİZ; TARIMSAL DEVRİMİN ANA KUMANDA

MERKEZİ OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR!!!

 

- BOĞAZOVA’NIN BAĞRINDAN, GÜNEŞ ENERJİLİ DAMLA SULAMA SİSTEMİ İLE UYDU SİSTEMLİ METEOROLOJİ İSTASYONU DOĞDU!!!

- BİTKİNİN YETİŞME SÜRECİNDE; 30 DAKİKA ARALIKLARLA MERKEZE UYDU ARACILIĞI İLE GÖRÜNTÜ GÖNDERİLECEK…

- TARIM ALANLARINDAN; TOPRAK VE ÜRÜN GÖRÜNTÜ ÖZELLİKLERİ İLE METEOROLOJİK VERİLERİ TOPLAYAN YEREL GÖZLEM AĞI KURULDU…

- EĞİRDİR,YALVAÇ VE GELENDOST’TAN 150 ÜRETİCİ VE 30 TEKNİK PERSONEL; SULAMA SİSTEMLERİ, SULAMA PROGRAMLARI, SU TASARRUFU VE SU İLE İLGİLİ KONULARDA, ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE, TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİM ALACAK…

- ANKARA ÜNİVERSİTESİ SU YÖNETİMİ MÜDÜRÜ HEMŞERİMİZ PROF. DR. SÜLEYMAN KODAL, TARIMSAL DEVRİMİN LİDERİ!!!

- PROF KODAL; TARIMSAL DEVRİM SÜRECİNDE; ANKARA VE ISPARTA YÖRESİNİ ENTEGRE EDİYOR…        

 
                  ZEKİ TARHAN / ANKARA            

 

             Ankara’dan Isparta’ya “TARIMSAL DEVRİM”in ilk yansımalarıyla merhaba diyoruz… Türkiye’de, Bahçeciliği en iyi bilen BOĞAZOVA, TARIMSAL DEVRİMİN DE MERKEZİ KONUMUNDA !!!

***

            Ankara   Üniversitesi  Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü ve aynı zamanda Üniversitenin Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi HEMŞERİMİZ Prof. Dr. Süleyman  KODAL Hocamızın liderliğinde ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM)’nün de proje ortağı olduğu “Birleşmiş Milletler-Her Damla Değer Katar Programı (UNDP EDM)” tarafından desteklenen “Ankara ve Isparta Yöresinde Etkin Su Kullanımı ve Yağmursuyu Hasadı ile İklim Değişikliğine Uyumun Sağlanması” isimli eğitim projesi yürütülmektedir. Proje kapsamında Ankara ve Isparta illerinden toplam 300 üretici ve 60 teknik personel eğitilecektir. Eğirdir, Yalvaç  ve Gelendost ilçelerinden toplam 150 üretici ve 30 teknik personele (sulama ile ilgili birim, kurum ve kuruluşlarda çalışan) Temmuz ve Ağustos aylarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Hocaları tarafından sulamada etkin su kullanımı, sulama programı belirleme, su tasarrufu sağlayan yöntem ve teknikler vb. konularda teorik ve uygulamalı eğitimler verilecektir. Eğitimler Ankara Üniversitesi’nde yapılacaktır. Aynı zamanda güneş enerjili damla sulama sistemleri, otomasyonlu sulama sistemleri, başka bir enerji kaynağına gerek duymadan su gücü ile çalışan su pompası, su hasadı tekniği ile su tasarrufu sağlanması gibi demonstrasyonlar da olacaktır. Teknik personelin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma şartı olmayıp, özel sektörden de olabilecektir. Üreticiler ve teknik personel farklı zaman dilimlerinde eğitim alacaklardır. Bu proje kapsamında MARİM’ e güneş enerjili damla sulama sistemi kazandırılmıştır.

***

 …VE GÜNEŞ ENERJİLİ, UYDU MERKEZLİ

METEOROLOJİ İSTASYONU !!!

            Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıönderliğinde yürütülen “Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL)” projesi kapsamında MARİM’e meteoroloji istasyonu kurulmuştur.TARBİL sisteminin dört ana bileşeni bulunmaktadır: a) Uydu görüntü indirme ve işleme merkezi, b) Tarım alanlarından toprak ve ürün görüntü özellikleri (boy, renk, vb metrikler) ile zirai meteorolojik verileri toplayan yersel gözlem ağı, c) Veri toplama ve işlememerkezi, d) Seçilen, ürün ve yere ilişkin canlı raporlama, zirai uyarı ve karar destek sistemi. İstasyon, enerji kaynağı olarak güneş enerjisinden faydalanmaktadır. Bu istasyonu diğerlerinde ayıran en önemli özelliği bitkilerin yetişme dönemleri boyunca 30 dakika aralıklarla sistemin bağlı bulunduğu Merkeze uydu aracılığı ile görüntü göndermesidir. Bunun için istasyon bünyesinde 4 adet kamera mevcuttur.

***

            EĞİRDİR, yaşamakta olduğu “TARIMSAL DEVRİM” sürecinde, ülkemiz genelinde örnek bir laboratuar görünümünde… Gerek, Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen; “Ankara ve Isparta yöresinde Etkin Su Kullanımı ve Yağmursuyu Hasadı ile İklim Değişikliğine Uyumun Sağlanması” Projesi olsun ve gerekse; TARBİL Projesi kapsamında, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüze kazandırılan uydu sistemli METEOROLOJİ İSTASYONU’ muz olsun, bütün bunlar gösteriyor ki; İÇ BATI AKDENİZ; TARIMSAL DEVRİMİN ANA KUMANDA MERKEZİ OLMAKTADIR !!!

            HOŞ GELDİN DEVRİM!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap