Sudaklar Göle Atılmadan Önce Ve Sonrası…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sudaklar Göle Atılmadan Önce Ve Sonrası…
Haberin Tarihi: 30.11.2021 18:22:20 - Okunma Sayısı:3712 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

SUDAKLAR GÖLE ATILMADAN ÖNCE VE SONRASI…

…Ve KOSSWIG GÖLÜMÜZE NASIL BAKIYORDU?...

                           Zeki – TARHAN - ANKARA

           

           Alman bilim insanı Ord. Prof. Dr. Curt KOSSWIG, EĞİRDİR GÖLÜ’ne verimlilik açısından bakıyor ve verimliliği de etçil SUDAK’ın üretimi olarak görüyordu. Sudaklar göle atılmadan önce elde edilen istihsal ile, atıldıktan sonra elde edilen istihsali karşılaştırıyordu… Ve bakın ne diyecekti;

         “…Sudak öncesi elde edilen istihsal, mahdut olup, daha ziyade Eğridir, Isparta ve Burdur şehirlerine kadar gönderilerek, oralarda sarf ediliyordu. Şimdi ise; sudakların 15 senedir göle ilâve edilmesinden sonra istihsal 500 tona çıkmış ve geniş mikyasta ihracat ta yapılmaktadır. Yani, bu iş de iktisadî bakımdan muvaffak olunmuştur.”

                                                 ***

           Prof. KOSSWIG, Sudağın Eğirdir gölüne aşılanmasıyla birlikte, üretimin artışına sevinirken ve bunu da başarı olarak görürken, diğer yandan Sudakların faaliyeti sonucunda, göldeki eski biyolojik muvazene (=denge) nin bir hayli bozulduğunu da kabul ediyor ve şöyle diyordu: “…Bazı küçük kalan türler, tamamıyla kayboldukları gibi, başkalarının yüzdesi de değişmiştir. Kaybolanların arasında, Eğridir gölüne mahsus bir tür de vardır: O da yerli ismi ile ÇİÇEK BALIĞI diye adlandırılan balık. Yirmi santimetreye varan bu balıklar, bilhassa tuzlanmış şekilde, Eğridir’de çok rağbet görürlerdi.”

                                                ***

           EĞRİDİR’ LİLER HANGİ ZEVKTEN MAHRUM KALDI?!!!

          Ord. Prof. Curt KOSSWIG, tüm Eğridir halkının ve fakir fukaranın hayvansal protein kaynağı ve de yemek kültürü olan; “Atıve çekive gavinne” mottosu dillere pelesenk olan KAVİNNE balığımız için bakın ne diyecekti:

          “…ÇİÇEK BALIĞI’nın yavruları KAVİNNE namı altında,  gölün sığ ve sahillere yakın yerlerinde, onbinlerce fertten ibaret sürüler  halinde yaşayarak kolayca tutulurdu,  yağda kızartılarak çok lezzetli sayılırdı.  Şimdi Eğirdir’ liler bu zevkten mahrum kalmışlardır. Eğridir gölüne mahsus bu tür SUDAKLAR tarafından tahrip edilmiş. Bugün dünyanın birkaç büyük müzelerinde, alkolde tesbit edilmiş numuneler halinde kavanozlarda evvelki mevcudiyetinden haber verirler.”

YARIN: EĞİRDİR GÖLÜ BALIKLARI…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap