Eğirdir Kalesi Restore Ediliyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika, Eğirdir Kalesi Restore Ediliyor
Haberin Tarihi: 7.2.2022 12:16:17 - Okunma Sayısı:965 defa okundu.

434 BİN TL'YE İHALE YAPILDI

434 BİN TL'YE İHALE YAPILDI

EĞİRDİR KALESİ RESTORE EDİLİYOR

 

İlçemizde bulunan taşınmaz Kültür Varlıkları Yüksek Kurulunun 07.03.1986 tarih ve 1978 sayılı Kararı ile tescil edilen, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 24.04.1995 tarih ve 2507 sayılı Kararı ile I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenen Tarihi Eğirdir Kalesi'nin Röleve restitüsyon ve restorasyon projeleri Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 18.08.2010 tarih ve 4392 sayılı Kararı ile uygun bulunmuştur. Ancak bu zamana kadar restorasyona ait herhangi bir çalışma maddi imkansızlıklar sebebiyle yapılamamıştır.

Antalya Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün uzmanları tarafından yerinde yapılan inceleme neticesinde; Eğirdir Kalesi gerek iklim koşulları gerekse zamana bağlı etkiler sebebiyle (taş kayıpların artması ahşap hatılların çürümesi vb. gibi) daha çok yıprandığı tespit edilmiştir. Bu bahisle bahse konu onaylanan projelerin güncelliğinin yitirildiği, mevcut röleve restorasyon projelerinin revize edilmesi, yapıya dair güncel statik raporların hazırlanması ve gerekli bütün güncellemelerin yapılması uygun olacağı kanaatine varılmıştır. Buna istinaden revize proje yapımı için ödenek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından karşılanacak olup İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Eğirdir Belediyesi arasında protokol imzalanmıştır.

14/01/2022 tarihinde yapılan Eğirdir Kalesi Röleve, Restorasyon ve İnşaat Projelerinin Revize Edilmesi İşi ihalesi yapılmış olup ihale 434.000,00TL. ile Özlem Durmaz Mimarlık İnşaat Ticaret’in uhdesinde kalmıştır.

Eğirdir Kalesi Röleve, Restorasyon ve İnşaat Projelerinin Revize Edilmesi İşine ait sözleşme 04/02/2022 tarihinde Yüklenici ile Eğirdir Belediyesi arasında imzalanmış olup işin süresi 180 gündür.

Yüklenici firma ile imza töreninde konuşan Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök; 'Eğirdir Kalesi milattan önce 4000 yıllarında yapılmış bir eserimiz, tabi ki yıllar itibari ile yıpranması söz konusuydu. Bu süreçte Isparta Valiliğimiz ve Kültür Turizm Bakanlığımızın maddi kaynak destekleriyle Kalenin yeniden restore edilip ve projenin revize edilip daha sonrada yapımına çıkılması konusunda süreç başlatmıştık. Şimdi firmamız ihaleyi aldı 434 Bin TL. bedelle, 180 günlük bir süreç içerisinde projeyi tamamlayıp bize teslim edecekler. Biz konunun gündeme taşınmasında, kaynak ayrılmasında başta Isparta Valimiz Ömer Seymenoğlu nezdinde Turizm bakanlığımız yetkililerine her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. İnşallah firmamızda kısa sürede taahhüt ettiği sürede projesini tamamlar ve önümüzdeki yıllarda da yapımı konusunda adım atmış oluruz.' ifadelerini kullandı.

İhaleyi alan mimar Özlem Durmaz ise; 'Eski eserlerle ilgili çalışıyorum, uzunca bir süredir şu anda da Eğirdir Kalesi ile ilgili röle, revize ve restorasyon çalışmalarını hazırlamak için belediyemiz ile birlikte çalışacağız. 6 ay projenin süresi bizde en kısa sürede başlamayı planlıyoruz hava koşullarının el verdiği sürece. Revize projeleri daha önce hazırlanmış 2010 yılında onun üzerine yeniden ölçüler alarak diğer arkadaşlarla inşaat mühendisleri, arkeolog ve sanat tarihçi arkadaşlarımızla birlikte müze denetiminde, röle ve müdürlüğü denetiminde bir çalışma yapacağız burada, asıl amacımız tarihimizi korumak. Başta Eğirdir Belediye Başkanımız Veli Gök olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.

Eğirdir Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Müdürü Gülay Uysal ise; 'Kalemizin milattan önce 4000'lere dayanan bir geçmişi var, ilçemizin en büyük tarihi kalıntılarından biri, hem bu tarihi eserimizi korumak, hem de turizmde önemli bir yere sahip olan Eğirdir'imizi daha da iyi yerlere getirmek amacıyla restorasyon işinizi yapmak istiyoruz. Daha önce 2010 yılında Eğirdir Kalesinin Röle ve Restorasyon ile restitüsyon projelerinin ihalesini yapmıştık fakat Antalya Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştı ancak 12 sene gibi bir süre zarfı geçti 12 senede maddi imkansızlıklar nedeniyle restorasyonuna başlayamadık. Eğirdir Belediye Başkanımız Veli Gök'ün çok büyük desteğiyle beraber Isparta Valiliğimiz ve Kültür Turizm Bakanlığımızdan önemli bir kaynak bulduk tekrar projelerini çizdirip inşallah en kısa zamanda restorasyonunu tamamlamak istiyoruz.' dedi.

(Eğirdir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu)

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap