HAYIRLI RAMAZANLAR...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HAYIRLI RAMAZANLAR...
Haberin Tarihi: 17.6.2015 09:29:00 - Okunma Sayısı:1332 defa okundu.

11 ayın sultanı Ramazan başlıyor. 17 Haziran'ı 18'ine bağlayan gece sahur yapılacak ve 18 Haziran Perşembe akşamı yılın ilk orucu açılacak.

HAYIRLI RAMAZANLAR...

 

            11 ayın sultanı Ramazan başlıyor. 17 Haziran'ı 18'ine bağlayan gece sahur yapılacak ve 18 Haziran Perşembe akşamı yılın ilk orucu açılacak.

            İLK SAHUR BU GECE

            Bu yıl 18 Haziran'da başlayacak olan Ramazan ayında ilk sahur 17 Haziran'ı 18 Haziran'a bağlayan gecede yapılacak. Müslümanlar, 18 Haziran Perşembe günü gün boyu oruçlu olacak.

            İLK İFTAR

            İslam alemi için önemli bir yere sahip olan Ramazan ayının ilk günü, miladi takvime göre 18 Haziran'a denk geliyor. İlk iftarın yapılacağı 18 Haziran'da oruç tutmak isteyenler 17 Haziran'ı 18 Haziran'a bağlayan gecede sahur yapacak.

            RAMAZAN BAYRAMI

            İslam alemi için en önemli bayramlardan biri olan Ramazan Bayramı'nın ilk günü bu yıl 17 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. 3 gün süresince resmi tatil yapılacak. Ramazan Bayramı'nın ilk günü 17 Temmuz Cuma günü, ikinci günü 18 Temmuz Cumartesi, üçüncü ve son günü ise 19 Temmuz Pazar günü kutlanacak.

            ÖNEMLİ GÜNLER

Miraç Kandili: 15 Mayıs 2015 Cuma

Berat Kandili:1 Haziran 2015 Pazartesi

Ramazan Ayı Başlangıcı: 18 Haziran 2015 Perşembe

Kadir Gecesi: 13 Temmuz 2015 Pazartesi

Ramazan Bayramı: 17 Temmuz 2015 Cuma

 

RAMAZAN AYININ ANLAM VE ÖNEMİ

            Ramazan ayı, ay takvimine (aya göre hesaplanan) göre, dokuzuncu ayın adıdır. ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.

            Ramazan ayının başlayış ve bitişi ile bayram gününün doğru olarak tesbit edilmesi, İslam dünyasında tartışılan en önemli konulardan biridir. Farklı hesaplamalar nedeniyle İslam ülkelerinden bazıları Ramazan'a ve Bayram'a bir gün önce ya da sonra girer. Ramazan, Şevval ve Zilhicce gibi kameri aylara ait hilaller gözlemle tesbit edildiği gibi bunlar astronomik hesaplarla da belirlenebilir. İslam'ın ilk yıllarında astronomi bilimi ayın hareketleri hakkında kesin ve doğru bilgi verecek seviyede olmadığından Ramazan ayının başlangıcı ile bayram, yeni hilal görülerek tesbit ediliyordu.

            Astronomi bu gün kesin sonuçlar vermekte, astronomik hesaplarla çok önceden ayın hareketleri saat, dakika ve saniyesine kadar tesbit edilmektedir. Astronominin bugünkü kadar kesin ve yaygın olmadığı yüzyıllarda bile İslam alimlerinin bir bölümü Ramazanın başlangıcı ile bitiminin astronomik hesaplarla tesbit edilebileceğini ve buna göre oruca başlanıp bayram yapılabileceğini belirtmişlerdir.

            Bu gün ise, astronomi ilmi ayın hareketleri hakkında doğru ve kesin bilgi verecek seviyeye gelmiş, kameri aybaşlarının tesbitindeki şüpheler ortadan kalkmıştır. Ramazan ve bayram hilallerinin tesbiti için yapılan gözlemler de astronomik hesapların doğruluğunu göstermiştir.

            İster hilali görerek, ister astronomik hesaplarla olsun amaç, Ramazanın başlangıç ve bitiş günleri ile bayram tarihlerinin doğru olarak belirlenmesidir.

            İslam, ilim ve tecrübeye büyük önem vermiş, İslam bilginleri ilmin hemen her dalında olduğu gibi astronominin gelişmesinde de değerli çalışmalar yapmışlardır. Durum böyle olunca, ayın ve güneşin hareketleri hakkında kesin bilgiler veren ve pek çok kolaylıklar sağlayan astronomiden oruç vaktinin belirlenmesinde ilme büyük değer veren bir dinin mensupları olan Müslümanların yararlanması gerekmez mi?

            Astronomik hesaplarla kameri ayların tespiti, bu gün ortaya atılmış bir görüş değildir. Asırlarca öncesinden itibaren bu yolla, Ramazan ve bayramların tespit edilmesinin caiz olduğu görüşünde olan pek çok İslam alimi geldiği gibi, günümüzdeki ilim adamlarının çoğunluğu da bu görüşü benimsemektedir.

Kaldı ki, namaz vakitleri de ilk zamanlar görünüşe göre güneşin hareketine (gerçekte ise dünyanın güneş etrafında dönmesine) bağlı olarak ışık ve gölge durumlarına göre çıplak gözle tespit edildiği halde, günümüzde yine kitap ve sünnetteki ölçüler esas alınarak önceden hesapla belirlenip takvimlerde gösterilmektedir.

            Günlük orucun başlangıç (imsak) ve bitiş (iftar) vakitlerinin tesbiti de yine güneşe göre namaz vakitlerinde olduğu gibi astronomik hesaplarla yapılmaktadır. Hesapla yapılan bu tespitleri dileyen kimse, gözlemle de yapabilir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap