Isparta'nın yöresel ürün envanteri çıkartılacak

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta'nın yöresel ürün envanteri çıkartılacak
Haberin Tarihi: 31.7.2013 09:53:00 - Okunma Sayısı:1587 defa okundu.

Antalya merkezli Yöresel Ürünleri Koruma ve Tanıtma Derneği (YÖREDER), ilki Isparta, Antalya ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz'den başlanarak Türkiye'nin yöresel ürünler envanterini çıkarmak üzere çalışma başlattı.

Isparta'nın yöresel ürün envanteri çıkartılacak

 

            Antalya merkezli Yöresel Ürünleri Koruma ve Tanıtma Derneği (YÖREDER), ilki Isparta, Antalya ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz'den başlanarak Türkiye'nin yöresel ürünler envanterini çıkarmak üzere çalışma başlattı.

            Yöresel ürünlerin korunması ve marka değerinin artırılması gibi amaçlarla Türkiye'nin birçok ilinden yöresel ürün üreticilerinin birlikteliğiyle kurulan YÖREDER, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ve bölgelerin kalkınma ajanslarının işbirliğiyle Türkiye'nin yöresel ürünler envanterini çıkartacak.

            Yöresel ürünlerin araştırılması, saptanması, korunması, yaşatılması amacıyla kurulan dernek, ilk envanter çalışmasını Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz illerinde yapacak. YÖREDER Başkanı İbrahim Çolakoğlu konu ile ilgili olarak şöyle konuştu:

            "Derneğimiz kurucu üyeleri içerisinde yer alan Akdeniz Üniversitesi'nden akademisyenlerimiz, kurumlarla işbirliği yaparak ülkemizin bir envanter çalışması yapacaklar. Ülkemizin yöresel ürünler haritası çıkarılacak. Ülkemiz yöresel ürünler konusunda zengin bir imkana sahip. Bu ürünlerimizin çok az kısmını biliyoruz. Ülkemizin yöresel ürünlerin bir mevcut durum tespiti yaptıktan sonra, ortaya çıkan tabloya göre çeşitli projeler üretmeyi hedefliyoruz."

            Çalışmayı yürütecek Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, yöresel ürünlerden kastın sadece mutfak, gıda ürünleri değil el sanatları, coğrafi işaret kapsamında da potansiyeli olan ürünlerin saptanması olduğunu kaydetti. İlki Batı Akdeniz'de yapılacak envanterin bugüne kadarki Türkiye'nin en kapsamlı ve kullanılabilir verilerinin ortaya konulacağı çalışma olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, "Batı Akdeniz envanteri 2014'ün sonunda tamamlanacak. Ardından da kalkınma ajanslarının bölgelerine göre tüm Türkiye'nin envanteri çalışması yürütülerek 2016 sonunda tamamı bitirilmiş olacak" dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap