REKTÖR ÇARIKÇI BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,REKTÖR ÇARIKÇI BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU
Haberin Tarihi: 29.6.2015 15:06:00 - Okunma Sayısı:1204 defa okundu.

SDÜ'nün yeni Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, basın mensupları ile ilk kez SDÜ Konukevinde düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

REKTÖR ÇARIKÇI BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU

SDÜ'nün yeni Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, basın mensupları ile ilk kez SDÜ Konukevinde düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

Burada konuşan, Süleyman Demirel Üniversitesi'ne(SDÜ) ilişkin projeleri ve yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. İlker Çarıkçı, ekiplerin oluşturulup, projelerin masaya yatırıldığını söyledi.

SDÜ'de akademik dilin konuşulacağını belirten Çarıkçı, " Yaklaşık 5 bin personeli, 70 bin öğrencisi olan devasa bir yapıdan bahsediyoruz. Isparta açısından da çok çok önemli bir yapı, hem ekonomik, hem sosyal hayatın birinci derecede belirleyen bir yapı üniversite. Üniversite olmadan bir çok şeyin kayıp olacağını değerlendiriyoruz. Üniversite yönetimi için iyi bir ekip kurmaya çalışıyoruz. Akademik niteliği yüksek bir ekip kurmaya çalışıyoruz. Üniversitenin bir bilim ve sanat merkezi olması, bir cazibe merkezi olmasını istiyoruz. O yüzden üniversitede sadece akademik dil konuşulacak, akademik sorunlar dile getirilecek. Şeffaf olacak üniversite. Bunu zaten uygulamaya başladık. Senato kararları, yönetim kurulu kararları, döner sermaye işletmesinin kararları basına ve kamuoyuna açıklanıyor. Bu noktada şehre zarar veren çalışmalar olmayacak. Bunu zaten seçim döneminde vaat etmiştik. Sizlerinde desteği ile iyi işler yapabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, Prof. Dr. Hasan İbicioğlu döneminde gündemi sürekli meşgul eden Yaşam Merkezi+AVM projesi ile YBEM, GÜLAR ve Gül Vadisi’yle ilgili merak edilen soruları da yanıtladı. Doğu Kampüsünde 2 tane yaşam merkezi ihalesi yapılmış olduğunu belirten Prof. Çarıkçı, “Bir tanesi Konya’dan gelen bir firmayla sözleşme imzalanmış. Bir tanesi de rektörlük seçimlerinden 3 sonra Ankara’dan bir firma ile başka bir sözleşme imzalanmış. Sözleşme içeriğinde ne yapılacağı yazmıyor. Sözleşmeler birbirine çok benziyor. İkisini de hukukçularımız inceliyor. Kamu yararı adına sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Biri 29, biri 35 yıllık. İçeriğinin ne olduğu belli değil. Yurt mudur, apart mıdır, ticaret merkezi midir, bir de yerleri kampus mimarisi açısından çok sıkıntılı, çünkü yan yana. Bir aydan beri hukukçularımız inceliyor. Şu haliyle yapılırsa Doğu Kampusu içerisinde yan yana birbirine çok benzeyen, çok kocaman, ama aynı işi yapacak olan iki alandan bahsediyoruz” dedi.
HİÇBİR ÜNİVERSİTEDE AVM GÖRMEDİM, OLURSA ISPARTA’DA İLKİNİ GÖRECEĞİZ!

Bu arada üniversitede yurt sıkıntısı olduğunu dile getiren Çarıkçı, KYK’nın 4 bin civarında kontenjanı olduğunu Özel İdare aracılığıyla da 5 bin kişilik bir yurt yapılacağını ancak sırada 7 bin öğrencinin beklediğini bildirdi. SDÜ’de yurt ihtiyacı varken bu yapılacak projelerin yurt olarak mı sözleşme imzalandığını bilmediklerini vurgulayan Prof. Dr. Çarıkçı, “Dolayısıyla yurt yapılacaksa yurtlar bölgesine ya da yurtların olacağı sosyal alanlara yapılması gerekiyor. Mimari açıdan da sıkıntılar var. İçerisinde alışveriş merkezleri olduğu söyleniyor. Ama sözleşme de ne olduğu yok.  İki firma da bakanlıktan izin aldı. Biz yurtların yurtlar bölgesine yapılması taraftarıyız. Üniversite içerisinde AVM yapılması taraftarı değiliz. Üniversiteler de çarşılar olur. O çarşılar da öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yerler olur. Ben hiçbir üniversite de AVM görmedim. Ama Isparta’da belki ilkini göreceğiz” şeklinde konuştu.

GÜLAR ASLINA DÖNDÜ

Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Merkezi'nin (GÜLAR) artık sadece gül ve gül ürünleri üzerine araştırma yapacağını, ürettiği ürünleri satmayacağını belirten Çarıkçı," GÜLAR bundan sonra ürün çıkartılmasına yardımcı olacak. Laboratuvar çalışmaları yapacak bir araştırma merkezi olarak faaliyet gösterecek" dedi.

Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'nin(YBEM)yapması gereken işlerin çok dışına çıktığını belirten Çarıkçı, "YBEM sadece piyasanın yapamadığı işleri yapan merkez olacak. Örneğin Çince, ticari İngilizce, ileri Arapça, iş sağlığı ve güvenliği gibi eğitimleri veren bir kurum olacak. Kendi asli işine dönecek. YBEM'i bundan sonra piyasa ile rekabet edecek işlerde görmeyeceksiniz" diye konuştu.

GÜL VADİSİ PROJESİ SONLANDIRILDI

BAKA destekli SDÜ projesi Gülvadisi projesinin tarafların taahhütlerini tamamlayamadığı için sonlandırıldığını aktaran Çarıkçı, " Gülvadisi zaten sadece üniversite ve BAKA'nın altından kalkabileceği bir proje değildi. Köprüler oteller falan ciddi maliyeti olan bir proje idi. Biz BAKA ile laboratuvar projesi üzerinde çalışmaya başladık" dedi.

 DOLULUK ORANLARI İSTEDİĞİMİZ KADAR OLMAYABİLİR

“ Kontenjanımız 16 bin 664’den 19 bin 810’a çıktı. 12 bin493’ü ön lisans, 7 bin 317’si lisans öğrencisi. Ön lisans ağırlıklı bir kontenjan artışımız var.” Diyen Rektör Çarıkçı “Şöyle bir yanılgıya kapılmayalım. Geçen yıl kontenjanımız 16 bin ama doluluk oranlarımız ortalama yüzde 80. Hatta meslek yüksek okullarında yüzde 60-65 arasında. Genel ortalama da yüzde 80. Ön lisans kontenjanları bu yıl çok arttı. Doluluk oranları istediğimiz kadar olmayabilir. Bunun bizle çok ilgisi yok. Beklediğimiz kadar öğrenci gelmeyebilir. Türkiye çapında meslek yüksek okullarının doluluk oranları bu civarda geçiyor. 18 bin 910’açıktı diye bu kadar öğrenci gelecek beklentisi içine girmeyelim.” Diye konuştu.

YÖS İPTAL

Çarıkçı şöyle devam etti: “Bu yıl YÖS’ü iptal ettik. Ama YÖS yapmadan da başka üniversitenin uluslararası geçerliliği kabul edilmiş sınavlarla  yabancı öğrenci alabiliyoruz. Kendi sınavımızı yapmama nedenimiz güvenlik sebebi. Sınavın güvenliği nedeniyle bir takım sıkıntılardan dolayı yurtdışındaki sınavı yapmadık ama yurtiçindeki sınavı yaptık. Bu yıla özel bir miktar düşüş olabilir ama gelecek seneden itibaren şuanda 1200 yabancı öğrencimiz var. Çok daha fazlası gelir diye düşünüyoruz. Yabancı öğrenci getirmek mesele değil çocuklara hizmet edebilmek gerekiyor. O hizmet noktasında bazı eksiklerimiz var. Dış İlişkiler bünyesinde Yabancı Öğrenci Merkezi oluşturuyoruz. Çocukların hem akademik hem barınmayla alakalı, sosyal imkanlarıyla ilgili de arkadaşlarımız çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bu yıl belki 12 binden biraz düşebilir ama önümüzdeki yıllar tekrar 15 bini yakalarız diye düşünüyoruz. Öğrenciyi getirmek bir yere kadar ama örneğin Iraklı öğrenciler çoğu şikayet ederek geri döndüler. Sadece akademik altyapı değil Sosyal altyapı da iyi kurmak gerekiyor. O noktada hem şehrin hem de üniversitenin çok hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum. O konuda çok ciddi çalışma yapılıyor.”

SDÜ SPOR KULÜBÜ KURULACAK
Üniversitenin bu dönem sportif etkinliklerde faal olmasını istediklerini kaydeden Çarıkçı “ Süleyman Demirel Üniversitesi Spor Kulübü kuruluyor. İçerisinde futbol, voleybol, basket ve bisiklet takımımız olacak. Ona para aktaracağız. Kalkınma Bakanlığı’ndan bisiklet parkurlarıyla ilgili bir çalışma yaptırıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na okula bisiklet aldırıyoruz. Ispartalı aç, ben de dahil, ben maç izlemek istiyorum. Büyük bir kulüp kuramayız. Ama liglerde oynayabilecek takımlar kurmak istiyoruz. 2 yıl içinde bir şeyler yapmış oluruz.” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap