9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Anıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Anıldı
Haberin Tarihi: 18.6.2022 11:26:09 - Okunma Sayısı:2288 defa okundu.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, vefatının yedinci yıl dönümünde SDÜ'de düzenlenen  “Hemşehrilerinin Gözünden Demirel” konulu etkinlikle anıldı.

  1. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Anıldı

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, vefatının yedinci yıl dönümünde SDÜ'de düzenlenen  “Hemşehrilerinin Gözünden Demirel” konulu etkinlikle anıldı.

Demirel’i hayırla yad ettiklerini ve her sene farklı etkinliklerle andıklarını belirten Prof. Dr. Dulupçu, “Bu yıl rektör hocamız Cumhurbaşkanımız Demirel’i Isparta insanının gözüyle yad edelim temasını sundu. Demirel’in Türkiye’nin her yerinde izi var ancak Isparta’da bıraktığı iz, ayrı ve unutulmaz özelliklere sahip. Demirel’i yad etmek bir ömür alır.  Bu sebeple bugün hemşehrilerinin gözünden yad ederken sınırlı sayıda kişi ile birlikteyiz. Demirel’in külliyatı üniversite var oldukça farklı ciltleriyle anılmaya konuşulmaya devam edecek.” diye konuştu.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ise üniversite olarak Süleyman Demirel ile ilgili etkinlikleri düzenlemekten ve üniversite olarak adını taşımaktan gurur duyduklarını vurgulayarak Demirel’in çok derin bir hayatı olduğunu söyledi.

Demirel’in kendi hayatında da izler taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Çarıkçı, şunları kaydetti: “Demirel Isparta’ya ne zaman gelse memlekette bir bayram havası yaşanırdı. Şehrin her tarafında bir şenlik havası olurdu. Ispartalılar Demirel’i çok severdi. Yıllar sonra rektör olduğumda Demirel ile çalışmayı çok istedim. Ancak kısa süre sonra vefatı nedeniyle çalışma şansım olamadı. Biz üniversite olarak Demirel’in adını hep yukarıya taşıyacağız ve adını gururla taşımaya devam edeceğiz.”

Açılış konuşmalarının ardından Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğr. Gör. Zafer Çağlar moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Hemşehrilerinin Gözünden Demirel” başlıklı etkinliğe geçildi.

SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinin çok fazla anıya şahitlik ettiğini dile getiren Öğr. Gör. Çağlar, Süleyman Demirel’in üniversitenin tüm akademik yıl açılışlarına katılarak ilk dersi verdiğini; tüm mezuniyet törenlerine de teşrif ettiğini söyledi. Demirel ile yaşadıkları anıları paylaşan Çağlar, Demirel'in Isparta halkı tarafından çok sevilen önemli bir şahsiyet olduğunu vurguladı.

“Süleyman Demirel bir destandır” diyerek sözlerine başlayan Ispartalı İş İnsanı Ömer Çivril de Demirel’in görev süresince halk için önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getirdi. Demokrasinin onun hayatında her zaman ön planda olduğunu kaydeden Çivril, Boğaziçi Köprüsünden Keban barajına kadar önemli mimarilerin onun döneminde kazandırıldığını belirtti. Halkın onu "barajlar kralı" olarak tanımladığını söyleyen Çivril, Süleyman Demirel’in Güney Doğu Anadolu Projesini dünyanın ve Türkiye’nin hizmetine sunduğunu ve birçok önemli projeyi hayata geçirdiğini ifade etti.

Süleyman Demirel Kalkınma ve Demokrasi Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu da Demirel’in başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde biriktirdiği binlerce materyal, çeşitli tarihlerde çekilen fotoğrafları, bal mumundan yapılan heykeli, siyasi geçmişinin önemli gazete manşetleri, smokini, imzaladığı belgeler gibi objelerin bulunduğu müzenin açılış sürecinde yaşadıkları anıyı paylaştı.

Dereboğazı Yolu ile üniversitenin kuruluş sürecini aktaran Gazeteci Tanju Boylu da, "En büyük arzumuz Dereboğazı Yolunun açılması ve Antalya'ya ulaşmaktı. Diğer arzumuz ise üniversitenin kurulmasıydı. İkisine de kavuştuk. Bu konuda Süleyman Demirel’in desteğinin yanı sıra Isparta eski valisi Ertuğrul Dokuzoğlu ile Şevket Demirel’in de büyük emekleri var." dedi.

1977-1980 yılları arasında Isparta milletvekilliği yapmış olan Yakup Üstün de “Demirel kardeşlerle 40 yılı aşan dostluk, sevgi ve güven bağı yaşadık. Burada bulunmaktan çok mutluyum. Demirel’e olan saygımızı, hürmetimizi aktarma imkanı sağlayan bu etkinlikler devam etsin. Süleyman Demirel Üniversitesi bu bilge insanın ismini layıkıyla taşıyor.” dedi.

  1. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile çok değerli anılarının bulunduğunu ifade eden ISUBÜ Öğr. Gör. Günseli Boşgelmez de şunları kaydetti: “Kültür Merkezinin dili olsa da o güzel törenleri bizlere anlatsa. O büyük insan bize bu salonda anılarını, tecrübelerini anlattı. Bizlere değerli fikirlerini iletti. Biz de o bilgelikten faydalanma imkanı bulduk. Bizler ve öğrenciler hep onun evlatları gibiydik. “Evladım gözlerinizden öpüyorum” diyerek bize selam gönderirdi. Bu bizim için çok içten bir sevgi gösterisiydi.”

Süleyman Demirel’in her zaman kendilerine rehber olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Tanju Esin “Kendisi çok pratik zekaya sahipti. Müthiş bir hafızası vardı.” diyerek Demirel’in Isparta’da kurduğu hastanenin ülkemiz için yaptığı yüzlerce hizmetten bir tanesi olduğunu vurguladı.

Isparta’nın yeme-içme, giyim ve insani ilişkiler açısından önemli bir şehir olduğunu belirten İş İnsanı Hüseyin Açıkalın da, Demirel’i beş yaşından bu yana tanıdığını dile getirerek “Babanın kebapçısıydık. Her ülkenin, her evin bir kimliği olduğu gibi Isparta da Isparta kebabı ile özleşmiştir. Buraya geldiği zaman yemeden gitmezdi ve bu kebabı tanıtmaktan vazgeçmezdi.” dedi.

İslamköylü olmaktan büyük gurur duyduklarını vurgulayan İş İnsanı Metin Çelik ise hayal gibi gözüken birçok projenin Demirel sayesinde gerçekleştiğini söyledi. Kendisinin 1976 yılında kurulan Isparta Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisinden mezun olduğunu belirten Çelik, “Bugün bir sağlık şehriysek, havayollarımız varsa dün attığımız temeller sayesindedir. Kurduğu bacasız fabrika olan üniversite bugün Isparta’nın vazgeçilmezidir.” diye konuştu.

Süleyman Demirel'i küçük yaşlarda tanıma şansını yakaladıklarını aktaran İş İnsanı Hüseyin Dede “O bizim başbakanımız, cumhurbaşkanımız ve babamızdır. Isparta’nın ve Türkiye’nin kaderini değiştirmiş. Türk siyasetine farklı bir kimlik kazandırmıştır.” dedi.

Süleyman Demirel'in sporda önemli reformlar gerçekleştirdiğinin altını çizen Futbolcu ve Teknik Direktör Tarık Söyleyici ise Demirel’in Anadolu’da futbolun yaygınlaştırılmasına öncülük ettiğini, onun sayesinde birçok ilde kapalı spor salonları açıldığını ve Türkiye’nin ilk Gençlik ve Spor Bakanlığını da onun kurduğunu belirterek “Türk sporu gelişmişse onun sayesindedir.” dedi.

Programın sonunda “Hemşehrilerinin Gözünden Demirel” konulu söyleşinin katılımcılarına hediye verildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap