GÜLÇİÇEĞİ KİLOGRAM BEDELİ 22 LİRA

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÜLÇİÇEĞİ KİLOGRAM BEDELİ 22 LİRA
Haberin Tarihi: 12.10.2022 12:45:28 - Okunma Sayısı:626 defa okundu.

Gülbirlik Yönetim Kurulu bugün yaptığı toplantıda 2022 yılı Gülçiçeği kilogram bedelini 22 lira olarak belirledi.

GÜLÇİÇEĞİ KİLOGRAM BEDELİ 22 LİRA

Gülbirlik Yönetim Kurulu bugün yaptığı toplantıda 2022 yılı Gülçiçeği kilogram bedelini 22 lira olarak belirledi. Böylece geçen yıla göre gül çiçeği kilogram fiyatında %282’lik artış yapılmış oldu. Geçen yıl gül çiçeği alım fiyatı 7,80 TL olarak açıklandığında 1 litre mazot 8 TL düzeyindeydi. Bu yıl gül çiçeğinin kilogram fiyatı 22 TL, mazotun litre fiyatı ise 28,84 TL.

Gülbirlik 2022 yılı gülçiçeği kilogram bedelini 22 lira olarak belirledi. Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir başkanlığında yapılan toplantı sonunda Gülçiçeği kilogram bedelini 22 lira olarak belirlerken, ödemelerin ise kısa sürede tamamlanması kararı aldı.

Üreticiye kampanyanın ortasında ve sonunda toplanan gül miktarı kadar kilo başına 10 lira peşin ödemede bulunulmuştu. Aradaki 12 liralık fiyat farkı ise önümüzdeki haftadan itibaren Kooperatifler kanalıyla ödenmeye başlanacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “2022 yılı gül çiçeği sezonunu hayırlısı ile kazasız belasız tamamladık. Akabinde hemen pazarlama çalışmalarımıza başlayarak yurt dışı satışlarımızı gerçekleştirdik. Halen çalışmalarımız devam etmektedir. Bizler Yönetim Kurulu olarak üretici ortaklarımızın böylesi sıkıntılı bir ortamda aile bütçelerine bir nebze de olsa katkı sağlamak ve rahatlatmak için Birliğimiz ve Rosense A.Ş.’nin imkanlarını birleştirerek yaptığımız çalışma ve değerlendirmeler sonucunda 2022 yılı gül çiçeği kilogram fiyatı 22 lira olarak tespit edilmiştir.  Geçen yıl biliyorsunuz gül çiçeği kilogram fiyatı 7,80-TL olarak tespit edilmişti. Geçen yılla kıyasladığımızda 14 lira 20 kuruşluk bir artış yaşanmış oldu, Yüzdelik dilime vurduğumuz ise yaklaşık yüzde 282 artmış oldu. Ödemelere önümüzdeki hafta içerisinde başlamış olacağız. Zaten biliyorsunuz bu yılki kampanya döneminde biz üreticilere kilogram başına 12 lira peşin ödemede bulunmuştuk. Geri kalan 10 liralık farkı da hesaplayıp üreticilerimize olan borcumuzu tamamen ödemiş olacağız” dedi.

Çelik, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda imkanlar ölçüsünde gül üreticisine en iyi fiyatı verme gayreti içerisinde olduk. Bu anlayışımız dün de böyleydi, bugün de aynı yarın da aynı olacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi ve endişesi olmasın” şeklinde konuştu. 

“HEDEFLEDİĞİMİZ ÖLÇÜDE GÜLÇİÇEĞİ ALDIK”

Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, gül çiçeğinin Isparta ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi.

GÜLBİRLİK olarak üreticinin alın terlerinin karşılığını alabilmeleri için ellerinden gelen bütün gayreti sarf ettiklerini belirten Çelik, bu yılki kampanya dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak,  “2022 yılı kampanyamız sonunda üreticilerimizden satın aldığımız gülçiçeğini en iyi şekilde değerlendirerek gülyağı ve gül konkreti şeklinde değerlendirdik. Bu ürünlerimizin pazarlanması noktasında da yurt dışı ziyaretlerimiz oldu, müşterilerimizle yaptığımız görüşmeler sonunda pazarladığımız ürünlerin satışından elde ettiğimiz gelirin durumuna göre bu yılki gülçiçeği kilogram bedelini 22 lira olarak belirlemiş olduk. Üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Şartlar ve imkanlar dahilinde en iyi fiyatı belirlediğimize inanıyorum. Üreticilerimize biz kampanya döneminde 10 lira ara ödemede bulunmuştuk, böylece 12 liralık farkı da önümüzdeki günlerde ödeyip üreticilerimize olan borcumuzu tamamen kapatmış olacağız” dedi.

15 BİN TON REKOLTE

2022 Gülçiçeği alım kampanyasının bu yıl kazasız ve sorunsuz bir şekilde sona erdiğini hatırlatan Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Bildiğiniz gibi bu yılki kampanyamız yaklaşık 50 gün sürdü. Biz Gülbirlik olarak hedeflediğimiz ölçüde gülçiçeği satın almanın mutluluğunu yaşadık. Gülçiçeği alım kampanyası boyunca Gülbirlik olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Isparta’da bu yılki gülçiçeği rekoltesinin yaklaşık 15 bin ton civarında gerçekleştiğini tahmin ediyoruz” dedi.
YURT DIŞINDA PAZARLAMA ÇALIŞMASI YAPTIK…
2022 yılı Gülçiçeği alım kampanyasının sona ermesiyle yurt dışına giderek ürünleri pazarlama çalışmaları yaptıklarını ve müşterilerle ön görüşmelerde bulunduklarını belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik,  “Biz geçtiğimiz yıl Gülbirlik olarak Gülçiçeğinin kilogram fiyatını 7 lira 80 kuruş olarak belirlemiş ve buna göre ödeme yapmıştık. Önce ki yıllarda da buna benzer yüksek fiyatlarımız olmuş idi. Biz geçmişte Gülbirlik olarak üreticilerimizin, daha doğrusu kendi kooperatifimize bağlı olan ortaklarımızın hak ve hukuklarını korunması adına elimizden gelen bütün gayreti göstermek suretiyle verilebilecek en yüksek fiyat verdik. Hatta Isparta da en iyi fiyatı da bizim verdiğimizi düşünüyoruz.  Bu yıl da sezon bitimiyle birlikte gül yağının pazarlama işlemlerine başlayıp hızlı bir şekilde gülyağı pazarlaması esnasında elde ettiğimiz gelir de göz önünde bulundurulmak suretiyle yapılan masraflar da bunlardan düşülerek çıkan fiyatı üreticimize olduğu gibi yansıtmış oluyoruz” dedi.

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Şunu özellikle belirtmek istiyorum bu zamana kadar üreticilerimizi bu konuda hiç mağdur etmedik,  piyasanın en yüksek rakamını vermek için elimizden gelen gayreti gösterdik ve Yönetim Kurulu olarak gülçiçeği bedelini bu yıl 22 lira olarak belirledik” dedi.

2,5 TON GÜL YAĞI ÜRETİLDİ

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl Isparta'da yaklaşık 2 bin- 2 bin 500 kilo gül yağı üretiminin yapıldığını belirterek firmaların alım kapasiteleri ve işlemeler dikkate alındığında 15 ile 20 ton arası da gül konkreti imalatının söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.

MAZOTA YİNE YETİŞEMEDİ

Geçen yıl gül çiçeği alım fiyatı 7,80 TL olarak açıklandığında 1 litre mazot 8 TL düzeyindeydi. Bu yıl gül çiçeğinin kilogram fiyatı 22 TL, mazotun litre fiyatı ise 28,84 TL. Yani üretici bu sene de 1 kilogram gül çiçeği sattığında 1 litre mazot alamadı. (Bora Tüfekli)   

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap