Hz. Mevlânâ 749. Vuslat Yıl Dönümünde Anıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Hz. Mevlânâ 749. Vuslat Yıl Dönümünde Anıldı
Haberin Tarihi: 24.12.2022 10:40:27 - Okunma Sayısı:1541 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Hz. Mevlana’nın 749’uncu vuslat yıl dönümünde “Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî ve Dostluk İklimi” konulu bir panel düzenlendi.

Hz. Mevlânâ 749. Vuslat Yıl Dönümünde Anıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Hz. Mevlana’nın 749’uncu vuslat yıl dönümünde “Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî ve Dostluk İklimi” konulu bir panel düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelde, eserleri ve fikirleriyle medeniyetleri etkileyen önemli düşünür ve mutasavvıf Mevlana Celalettin Rumi, farklı yönleriyle anlatıldı.

Hz. Mevlana’nın 13. yüzyıldan günümüze hiç eskimeyen öğretisiyle insanlığa rehber olmayı sürdürdüğünü söyleyen SDÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejdet Durak, Mevlana’nın hayatı ve düşünce dünyası hakkında bilgiler verdi. Mevlana’nın eserlerinde dostluk konusunda izlediği yol ve üslubunu aktaran Prof. Dr. Durak, Allah rızasına bağlı dostluk, dostlarla birlikteliğin önemi, dostluk kurmada dikkat edilecek hususları anlattı. “Dost olmak, gönlüne dostun cemaliyle aydınlanacak bir pencere açmaktır” sözü üzerinden örnekler veren Prof. Dr. Nejdet Durak, Mevlana'nın Şems-i Tebriz ile tanışması, bu dostluğun Mevlana üzerindeki etkileri, yetkinliğe doğru değişim ve dönüşümde dostluğun önemi gibi konulardan bahsetti.

Mevlana’nın eserleri ve özellikle Mesnevî-i Şerif hakkında bilgi veren SDÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Dikmen de insanı ve toplumu dönüştüren bir eser olan Mesnevî’de “ney” sembolü üzerinden insanın anlatıldığını, olgun ve güzel ahlak sahibi insan için değişim ve yenilenme reçeteleri sunulduğunu ifade etti. Mesnevî’nin Türk milleti ve İslam medeniyetindeki yerine değinen Doç. Dr. Dikmen, Mesnevî’de geçen “Diken Eken Adam” ve “Dört Zenci” hikâyeleri üzerinden konuyu örneklendirdi.

Hz. Mevlana ve Mevlevilikte musikinin öneminden bahseden SDÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Erdoğan Ateş, Mevlevi ayinleri sonunda icra edilen Niyaz ilahisi ile ilgili bilgiler verdi.

Panelin son kısmında Erdoğan Ateş koro şefliğinde Doç. Dr. Melek Dikmen, Abdullah Ertunç, Emrullah Korkmaztürk, Cengiz Özcan, Halil Yasin Apa, Büşra Bahar, Emine Yaman tarafından Mevlana sevgisini anlatan ilahiler sunuldu.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap