GÖLLER BÖLGESİNE DEPREM GÖZLÜĞÜYLE BAKMAK… (3. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖLLER BÖLGESİNE DEPREM GÖZLÜĞÜYLE BAKMAK… (3. Bölüm)
Haberin Tarihi: 22.2.2023 12:45:15 - Okunma Sayısı:1870 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

GÖLLER BÖLGESİNE DEPREM GÖZLÜĞÜYLE BAKMAK…

                                 Zeki TARHAN – ANKARA

                                                 BÖLÜM : 3

           3 Şubat 2002 günü sat 09.11’de EBER merkezli, büyüklüğü 6.2 olan orta büyüklükte bir deprem olmuştur. Aynı gün saat 11.26’ da büyüklüğü 5.8 olan ÇAY merkezli ikinci bir deprem olmuştur. ÇAY depreminden hemen sonra saat 13.39 ve 13.54’ de 5.1 ve 5.0 büyüklüğünde, iki büyük artçı deprem olmuştur. Her iki depremin odak derinliği 10 km olarak hesaplanmıştır. 11.26’ da olan deprem; ilk depremin bir artçı depremi değil, ikinci ayrı bir deprem olduğu açıkça görülür.

                                                         ***

          AKŞEHİR VE EBER GÖLLERİ, BİRLEŞİK  TEK BİR GÖLDEN OLUŞURKEN, DAHA SONRA NASIL İKİYE AYRILMIŞ?... 

           Yaklaşık 10 bin yıl önce AKŞEHİR ve EBER gölleri, birleşik tek bir gölden oluşuyordu. Daha sonra, KD – GB doğrultulu UÇKUYU FAYI tarafından göl ikiye ayrılmış ve EBER GÖLÜ, AKŞEHİR GÖLÜ’ ne göre 10 m yükseltilmiştir.       (=Şekil 4)   AKARÇAY Havzası içerisinde, SULTANDAĞI fay boyunca KD – GB doğrultulu birçok kısa kırık yer almaktadır. Benzer şekilde bu tür FAYLAR boyunca ILGIN (=ÇAVUŞÇU GÖLÜ ) GÖLÜ de AKŞEHİR GÖLÜ’ n den ayrılmıştır.

                                                       ***

            Orta – Üst Miyosen (=Günümüzden 10 – 15 milyon yıl önce) yaşlı SULTANDAĞI FAYI, yaklaşık 60 km – 90 km uzunlukta olup, en az 5 yada 6 ayrı “FAY PARÇASI” n dan oluşmaktadır (=Şekil 1). FAY doğuda DOĞANHİSAR yakınlarından başlamakta, ILGIN ve ARGITHANI yakın güneyinden geçerek, AKŞEHİR ve SULTANDAĞI içerisinden geçmekte ve ÇAY batısında sonlanmaktadır.               

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap