Vali Baruş’tan 18 Mart Şehitleri Anma Günü Mesajı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Vali Baruş’tan 18 Mart Şehitleri Anma Günü Mesajı
Haberin Tarihi: 17.3.2023 12:18:33 - Okunma Sayısı:740 defa okundu.

Isparta Valisi Aydın Baruş, 18 Mart Şehitleri anma günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Vali Baruş’tan 18 Mart Şehitleri Anma Günü Mesajı

Tarihimizin şanlı sayfalarına altın harflerle işlenen Çanakkale Zaferi’nin 108 inci yıl dönümünü kutlarken aziz Vatan toprağını koruma uğrunda canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi rahmet, minnet ve hürmetle yad etmenin onurunu yaşıyoruz.

20’inci yüzyılın başlarında yıllarca süren savaşlardan harap ve bitap düşmüş aziz Milletimiz,  Anadolu’daki varlığımızı yok etmek için birleşen dünyanın en üstün harp gücüne sahip işgalci devletlere karşı cansiperane mücadelesiyle 18 Mart 1915’te Çanakkale’de eşsiz bir diriliş destanı yazmıştır.

Çanakkale Destanı, yaklaşık bin yıldır yurt edindiği toprakları kanlarıyla vatan haline getiren ecdadımızın, Milletimizi topyekûn esaret altına alarak Anadolu’dan kovmak isteyen kibir abidesi sömürgeci güçlere “Çanakkale Geçilmez” dedirttiği altın bir tarih sayfasıdır.

Zamanın emperyalist güçlerinin bir araya gelerek, hazırladıkları planlar doğrultusunda, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını ele geçirerek Osmanlı Devleti’ni tamamen harbin dışında bırakmak amacıyla harekete geçmeleri üzerine 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nda mahşer gününü andıran kanlı bir mücadele yaşanmış,  Seyit Onbaşı ve nice vatan kahramanlarının destansı direnişi karşısında bu üstün güçler geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Çanakkale Boğazı’nı doğrudan geçemeyeceğini anlayan işgalci güçlerin, kara harekâtına yönelerek Gelibolu Yarımadasını her taraftan abluka altına almak amacıyla Seddül Bahir, Arıburnu, Anafartalar’ın aralarında bulunduğu birçok cepheden yaptığı çıkartma harekatlarına karşı, her türlü imkansızlık içerisinde ölüm kalım savaşı veren askerimiz iman dolu göğsünü ateş kusan top ve mermilere siper etmiş, bir gül bahçesine girercesine şehadete yürümüştür.

Yarbay Mustafa Kemal’in Conk Bayırı’nda 57. Alay’a verdiği “Size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum! Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka güçler ve komutanlar gelebilir.” emri Türk Ordusunun bu kanlı mücadeledeki ölüm kararlılığını en bariz şekilde yansıtan ifadelerdir.

Türk Milleti Çanakkale’de yüzbinlerce vatan evladını şehit vermiş, ancak yurdunun tek bir karış toprağını düşmana teslim etmemiştir. Bu destanı yazan aziz Şehitlerimizin ortaya koyduğu şehadet ruhu İstiklal Savaşımızda ve sonrasında Milletimizin bağımsızlık iradesine kast eden düşmanlara karşı daima ilham kaynağımız olmuştur.

Çanakkale Zaferi destanını yazan isimsiz kahramanların ve cennet vatanımız uğrunda canlarını feda eden atalarımızın varisleri olarak bizlere emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Aziz Vatanımızı ilelebet bağımsız bir ülke olarak yaşatmak,  şehitlerimizin uğrunda can verdiği mukaddes değerlerimizi korumak için verdiğimiz mücadeleye canla başla devam etmemiz gerektiğinin idrakindeyiz. Atalarımızın bu değerleri yüceltme uğrunda sergilediği azim, cesaret, kahramanlık ve şehadet ruhu bizlere daima rehber olacaktır.

Bu tarihi gün vesilesiyle, Çanakkale Ruhunu bizlere miras bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman silah arkadaşlarını, Vatanımızın bölünmezliği, milletimizin bağımsızlığı, ay yıldızlı al bayrağımızın göklerde özgürce dalgalanması için canlarından vazgeçen aziz şehitlerimizi ve şanlı gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum.

 

                                                                                                                          Aydın BARUŞ

                                                                                                                            Isparta Valisi

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap