DSİ’NİN “EĞİRDİR GÖLÜ BİLGİLENDİRMESİ” NE ANLAMA GELİYOR?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DSİ’NİN “EĞİRDİR GÖLÜ BİLGİLENDİRMESİ” NE ANLAMA GELİYOR?
Haberin Tarihi: 14.7.2023 09:30:53 - Okunma Sayısı:1299 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

DSİ’NİN “EĞİRDİR GÖLÜ BİLGİLENDİRMESİ” NE ANLAMA GELİYOR?

                           Zeki TARHAN - ANKARA   

           DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nün EĞİRDİR GÖLÜ ile ilgili bir bilgilendirmesi, AKIN’ın 11 Temmuz 2023 Salı günü internet sitesinde yer almış, Perşembe günü yayınlanan gazetenin sayfasında da yayınlanmıştı. Haberi, okuyucularımız ve takipçilerimiz için kısaca özetlersek;

           “…Düdenlerden kaçtığı söylenen göl suyunun alt kotlara geçtiği YAS akiferlerinden  beslenim olduğu ve buradan yine gölü beslediği, Eğirdir Gölünden güneye doğru dikkate alınacak miktarda bir su kaçağının olmadığı, Göl su dengesinin korunması amacıyla, Göle farklı Havzalardan “SU AKTARIMI” konularında çeşitli çalışmaların yürütüldüğü…”

                                                  ***

          DSİ 18. Bölgenin bu bilgilendirmesinin gerekçesi de oldukça ilginçti; “…Eğirdir Gölü ile ilgili olarak, çeşitli platformlar aracılığı ile birtakım bilgilendirmelerin yapıldığı görülmüş olup, (….) açıklamanın yapılması elzem olmuştur.”

                                                  ***

         …Evet, aslına bakarsanız DSİ 18.Bölgenin böyle bir açıklama yapması, yani; kamuoyunu bilgilendirmesi, kurumun prestiji açısından olumlu, kamuoyunu bilgilendirme açısından eksik de olsa, yeterli de bulmasak iyiye işaret olarak görmekte ve de algılamakta yarar var.

                                                  ***

        Önce, TARHAN’ın kişisel değerlendirmesini verelim, sonra Binay DİKMEN’in bu konudaki yorumunu aktaralım … DSİ’nin toplumu bilgilendirmesi ve de  yanıtlaması konusunda çok sayıda soru var… Düdenler konusunda DSİ’nin yaklaşımı doğrudur. Yıllar önce Düdenlerin kapatılıp kapatılmaması DSİ Genel Müdürlüğünde tartışılmış ve Eğirdir Gölü’nün Hidrojeolojik Dengesinin sağlanması için Düdenlerin kapatılmaması kararı alınmıştır. (YAS) dediğimiz yer altı sularının daha önemli olduğu bilinmektedir. Hele kar sularının önemini yadsımak mümkün değildir. Bu bağlamda; DSİ, Eğirdir Gölü Havzasının YAS potansiyelini niçin kamuoyu ile paylaşmıyor? Gölü bitiren kayıt dışı / kaçak derin sondaj kuyularını niçin kapatmıyor? Bugüne kadar günah keçisi olarak gördüğü Buharlaşmayı diline pelesenk ederken, eşzamanlı vahşi sulamalı Damla sulama denetimlerini niçin yapmıyor? Niçin ilan ettiği kısıtlı Sulama programlarının ihlal edilmesine göz yumuyor?

          …Evet, DSİ’nin kamuoyunu bilgilendirmesi gerekli konudan sadece birkaçı bunlar…

                                                   ***

      BİNAY DİKMEN’NİN DEĞERLENDİRMESİ

        1 ) Acil bir durum var önümüzde!!! 2023 yılında Göl su seviyesi 915.00 metre kotun altına düşmesi beklenmektedir.

        2 ) Bu durum; Tarımsal sulamada büyük problem doğurabileceği gibi, son yapılan tahminlere göre; 2024 yılının da sıcak ve kurak geçeceği tahmin edildiğinden, önümüzdeki yıl hiç SULAMA YAPILAMAMASI gibi bir durumla karşılaşılabilinir.

        3 ) Bu nedenle; EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN bir an evvel TAKVİYESİ gerekmekte ve TEK  ÇÖZÜM DE KÖPRÜÇAY’DAN EĞİRDİR GÖLÜ’NE SU AKTARILMASIDIR!!! BAŞKA ÇARE DE YOKTUR!!!

        4 ) YAS ile ilgili olarak; ANTALYA HAVZASI Master Planı Raporunda (=2016 yılında), Antalya Havzasına komşu olan ATABEY HAVZASI’ nın YAĞMUR SUYU DRENAJININ, Karstik yapılar nedeniyle ANTALYA’ nın kuzeyinde bulunan Kepez yukarısındaki KIRKGÖZ KAYNAKLARI’ n dan çıktığı ifade edilmektedir…

       5 ) Aynı ifade; ANTALYA HAVZASI / KURAKLIK YÖNETİM PLANINDA yer almaktadır. (=KIRKGÖZ KAYNAKLARINDAN ÇIKTIĞI) ifade edilmektedir.

       6 ) SDÜ’nün hazırladığı son çalışmada da; böyle bir bilgi bulunmamaktadır.

       7 ) Bu nedenle; EĞİRDİR GÖLÜ VE ÇEVRESİ’nin YAS hareketlerinin çok dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir…

        8 ) KOVADA GÖLÜ’ n deki DÜDENLER’den çok fazla kaçak olduğu için KOVADA HES kanalının,  KOVADA GÖLÜ’ne girmeden KOVADA HES’e bağlanmasına rahmetli Mustafa CESUR; “Kovada Gölü’nün seviyesinin çok düşeceği ve Gölün de Hidrobiyolojik özelliğini kaybedeceği ve EKOLOJİK DENGEYİ  bozacağı gerekçesiyle itiraz etmiş, ayrıca;  araştırmacı yazar olarak da, yazılarıyla kamuoyunu bilgilendirmiştir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap