Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen'in "Eğirdir Gölü Açıklaması"na Dikmen'in Değerlendirmesi (Bölüm:3)...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen'in "Eğirdir Gölü Açıklaması"na Dikmen'in Değerlendirmesi (Bölüm:3)...
Haberin Tarihi: 15.9.2023 16:46:45 - Okunma Sayısı:1205 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

Zeki Tarhan Yazdı...

DSİ’li teknokrat / planlamacı, Eğirdir Gölü sevdalısı Binay DİKMEN’in değerlendirmesini aynen yayınlıyoruz. 

ISPARTA BELEDİYE BAŞKANI BAŞDEĞİRMEN'İN

"EĞİRDİR GÖLÜ AÇIKLAMASI"NA,

DİKMEN’İN DEĞERLENDİRMESİ…

 

      Sevgili okuyucularımız,

      Gazeteniz AKIN, kuruluşundan günümüze dek yarım asrı aşan bir zaman diliminde, DEMOKRASİ yolundan hiç sapmadan, tarafsız ve objektif yayın politikasını sürdürmüş ve sizlerin desteğiyle bugünlere ulaşmıştır. “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ”nün gözümüzün önünde kuruyup gitmesine göz yumamayacağımızı / yummayacağımızı bizler gibi sizler de biliyorsunuz…

    Şu anda okumakta olduğunuz eski bir değerli DSİ’li teknokrat / planlamacı, Eğirdir Gölü sevdalısı Binay DİKMEN’in değerlendirmesini aynen yayınlıyoruz. 

                                                          BÖLÜM :   

BİNAY DİKMEN:

 

      “Sayın Belediye Başkanı; “…40 yıl önce suların çekildiğini ve HİÇ SU KALMADIĞINI, Eğirdir ilçe merkezi ile Ada arasında yol yapıldığını” ifade etmektedir.        “HİÇ SU KALMADI” ifadesi ile neyin kastedildiği anlaşılamamıştır. Kale Mahallesi / Kale Burnu ile Ada arasında mı hiç su kalmamıştır?!!!

       Bu yolun dolgu olarak yapılmasına, rahmetli Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL’ in; “GÖLÜN EKOLOJİK DENGESİNİ BOZACAĞI VE SU SİRKÜLASYONUNU ÖNLEYECEĞİ” için karşı çıktığını, Ahmet Çelik, Mustafa Cesur gibi isimlerle Ada halkı tanıktır. Ayrıca Zeki TARHAN’ ın bizzat DEMİREL’le yaptığı Röportajla da bu karşı çıkış teyit edilmiştir.

       Ancak, Ada halkının demokratik baskısı ve direnç göstermesi (=Rezistans) sonrasında bu yol yapılmıştır. Gölde daha sonra görülen EKOLOJİK BOZULMA, Sayın Süleyman DEMİREL’i haklı çıkarmıştır. Ada ile Eğirdir ilçe merkezi arasında; AYVALIK İLÇE MERKEZİ İLE CUNDA ADASI ARASINDA YAPILDIĞI GİBİ KÖPRÜLÜ BAĞLANTI YAPILMASI GEREKİYORDU!!!”

                                                      ***    

         “Sayın Başkan konuşmasında; “Eğirdir Gölü’nün şu anki kapasitesi 5 milyar metreküp, hava sıcaklığı 35 derecenin altında olduğu zaman, yılda 500 milyon metreküp buharlaşma oluyor!!!” ifadesini kullanmıştır. Burada; “ŞU ANKİ KAPASİTESİ 5 MİLYAR METREKÜP” ifadesinin hangi bilgiye ve veriye göre söylendiğini anlamak mümkün değildir.

         Eğirdir Göl Ayağında (=Köprübaşı ), 1953 – 1954 yıllarında yapılan REGÜLATÖR (=Düzenleyici ) ile seviyesi ve KOVADA GÖLÜ’ ne akımı kontrol altına alınan bir DEPOLAMA TESİSİ olmuştur. Regülatör eşik kotu (914,62 m)

dir. Bu kotun altı, ÖLÜ HACİM olarak göz önüne alınacaktır.

        Gölün kritik seviye ve hacimleri aşağıda verilmiştir:

         Maksimum su seviyesi         : 918,96 metre

         Maksimum su hacmi            : 4005,00 hm3

         Minimum su seviyesi           :  914,62 metre

         Minimum su hacmi              :  2100, hm3

         Aktif hacim                            :   1905,00 hm3

                                 

                                                               ***

    “ Ekolojik bakımdan gölün su seviyesi, ( 914,72 metre ) olarak belirlenmiştir. Mevcut durumda su seviyesi bu değerden düşük olduğu için, “ŞU ANKİ KAPASİTESİ 5 MİLYAR METREKÜP” değil, NEGATİF BİR DEĞERDİR VE İÇME / KULLANMA SUYU İLE SULAMA SUYUNUN ALINMAMASI GEREKİR!!!”

                                                                ***

      “Gelendost / Yeşilköy’ de su alan DSİ pompalarını besleyecek YENİ KANAL AÇIMI, hukuki ve yasal kaide ve müeyyide uygulanıp uygulanmadığı hakkında şüphe uyandırmıştır!!! Bu durumun açıklamasının DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ve EKO – BİR tarafından yapılması beklenmektedir…”

 

             DEVAM EDECEK…                                                                                                           

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap