ISPARTA VALİSİ SAYIN AYDIN BARUŞ’A AÇIK MEKTUP

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA VALİSİ SAYIN AYDIN BARUŞ’A AÇIK MEKTUP
Haberin Tarihi: 12.10.2023 17:34:54 - Okunma Sayısı:922 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ISPARTA VALİSİ SAYIN AYDIN BARUŞ’A AÇIK MEKTUP

               Zeki TARHAN – ANKARA

        

        Sayın Valim,

       Göller Bölgemizin incisi, Dünya mirasımız EĞİRDİR GÖLÜMÜZ’ün bugünkü durumunu, geçmişini ve geleceğini anlatmanın, artık bir şey ifade etmeyeceğini dile getirerek bu mektubu size yazıyorum.

         Bir Eğirdir’li olarak, Eğirdir’in evladı olarak, içimizdeki yangını söndürebileceğinize inandığımız için, kısa ve öz bir mektup kaleme almış bulunuyorum. Gölümüzü ölmekten kurtarmak zorundayız sayın valim!!! Eğirdir Gölü’ne sevdalı olmanın ne demek olduğunu, 32 maddelik bir MANİFESTO ile AKIN gazetemizde yayınlanarak kamuoyumuzla paylaşmıştım.

                                                                ***

           Sayın Valim,

           Dağ ve Göl arasında sıkışmış ve bu iki ekosistemin kucaklaşmasıyla / bütünleşmesiyle bir anlam taşıyan bu coğrafyaya kıyılmasını istemiyoruz!!! Göl turizmi ile Dağ turizmini birlikte katlediyor, EKO TURİZM bölgemizdeki bu Cennetabat’ı kaybetmek istemiyoruz!!! Eğirdir Gölü Havzasının kaldırma kapasitesinin üstünde, neredeyse göle sıfır elma tarımına izin verilmesi, Göl ekosistemini bozan, ekolojik dengeyi altüst eden bir boyut kazanmıştır ve bunun önüne geçilmelidir!!! Gölümüzün yoğun tarımsal ilaçlama ile PESTİSİT belası gölümüzü zehirlemeye yetmiştir. Hem merkezi yönetimin, hem bilim çevrelerinin uyarılarına rağmen, ilaçlama sayısı azalacağına, bir türlü 30’ un altına indirilememiştir. Tarımsal sulamada; kısıtlı sulama programlarına rağmen, vahşi sulamadan vazgeçemiyor, eş zamanlı olarak hem damla sulama, hem vahşi sulama ile suluyorduk tarım arazilerimizi ve meyve bahçelerimizi. Ne denetim vardı ve nede cezai müeyyide!!! Kayıt dışı / Kaçak Derin Sondaj Kuyuları ile Eğirdir Gölü Havzasındaki yer altı sularımızı da bitirme noktasına gelmiştik.

                                                                  ***

          EKO – BİR’  in yaptığı gözlemlere göre; Eğirdir Gölünde 1 milyar 750 milyon m3 civarında su olduğu, Ortalama derinliğin 4 metreye kadar indiği, yüzey alanının ise; 430 km2 civarında olduğu saptanmıştır. SDÜ’ nün bilimsel araştırmaları ve tespitleri de bu bulgularla örtüşmekte, hem gölün su hacmi, hem göl alanı neredeyse yarı yarıya düşmüştür.

         Sayın Valim, 

        EĞİRDİR GÖLÜ, çok ciddi  bir beka sorunuyla karşı karşıya!!! Yani; VAR OLMAK YADA OLMAMAK!!! Eğirdir Gölü varsa Isparta var, Eğirdir Gölü varsa Antalya var!!!

                                                                ***

        Sayın Valim,

      EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ’ nin artık revize edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Kıyı Çizgisi / Kıyı Kenar Çizgisi, Minimum Su Kotu  ve gölümüzün ekolojik dengesini bozan diğer ve benzeri konuların ele alınacağı ve farklı disiplinlerden oluşan kesim temsilcilerinin katılacağı, sizin başkanlığınızda oluşacak bir KOMİSYON’ un, EĞİRDİR GÖLÜ SU TAKVİYESİ başta olmak üzere, sözünü ettiğimiz konuların müzakere edilerek alınacak kararın Su Yönetimi Genel Müdürlüğü kanalıyla Bakanlık Onayına sunulması hususunu arz ederim.

      12 Ekim 2023

                                                                                                            Saygılarımla,

                                                                                                            Zeki TARHAN

                                                    

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap