SDÜ’NÜN SİYASET BİLİMCİSİ PROF. KİRİŞ’İN GÖZÜYLE DEMİREL (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SDÜ’NÜN SİYASET BİLİMCİSİ PROF. KİRİŞ’İN GÖZÜYLE DEMİREL (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 11.11.2023 12:50:57 - Okunma Sayısı:737 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

SDÜ’NÜN SİYASET BİLİMCİSİ PROF. KİRİŞ’İN GÖZÜYLE DEMİREL

                    Zeki TARHAN – ANKARA

                                    BÖLÜM : 2

       Yazı dizimizin bu bölümünde, Prof. KİRİŞ’ in yansıya aksettirdiği 11 slaytı değerlendireceğiz. Kapak olarak değerlendirebileceğimiz  SDÜ’ nün logosunu da içeren ilk slayt; “Yeni Yayınlar ve Değerlendirmelerle Süleyman Demirel”

                                                           ***

       İkinci Slayt, Demirel’in SDÜ’ nün Akademik Açılış Töreninde yaptığı konuşmadan  bir alıntı; “Türkiye, 85 yıllık bir Cumhuriyet. Bunun 50 yılında  ben varım: bürokrat olarak varım, siyasetçi olarak varım.”

      …Ve konu başlıkları; Biyografik bilgiler / Siyasi kariyer / Liderlik tarzı / Kişisel özellikler / Zorluklar ve krizler / Etkileri ve mirası / Anılar ve anlatılar /Sonsöz

       Paneller; Süleyman Demirel ve Spor / Süleyman Demirel’ i Anma Konseri / Demirel: Kalkınma ve Siyaset / Süleyman Demirel – Demirel’i Anmak ve Anlamak / Süleyman Demirel ve Demokrasi –İlber Ortaylı / Süleyman Demirel Anma Etkinliği – 01.11.2023

                                                            ***

     Sunumun üçüncü görselinde; 50 yıl boyunca Demirel’ i anlatan başlıca kelimeler, O’nun Fötr Şapkası ile gövdesinin gölge silueti içerisinde yer akmış.İşte o sözcükler: Başbakan / Baba / Fötr Şapka / Kırat / Çoban / Köylü / Büyük Türkiye / Devlet Adamı / Mühendis / Elektrik / Doğru Yol / Adalet Partisi / 9.Cumhurbaşkanı / Barajlar Kralı / Merkez Sağ / Su / Fıkra / Aga / Kalkınma / Bürokrat / Ispartalı Lider / Siyasetçi / Belagat / Genel Başkan / Süleyman Demirel Üniversitesi.

                                                            ***

       …Ve Anadolu Ajansı (AA)’nın Görseli.  Bu görselde; 1924 yılında Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’ de dünyaya gelişinden, 2015’de Ankara’ da 17 Haziran’ da 91 yaşında hayatını kaybettiği zaman dilimini içine alan üniversite, bürokrasi, 50’ li yıllar… Elektrik Etüd İdaresinde memuriyete başlayış, ABD’ ye Sulama ve Elektrik konularında araştırma yapmak için gönderilmesi… DSİ Genel Müdürlüğüne atanması… Yeniden ABD’ ye gitmesi.

       Sonra 60’ lı yıllar… Ve Siyasete atılış. Adalet Partisi Genel Başkanlığına seçilişi, Başbakan Yardımcılığı / 1965 – 1969 Adalet Partisinin tek başına iktidar olması üzerine, Türkiye’nin 12. Başbakanı olması, 1969 – 1979 Demirel’ in 5 kez daha Hükümet kurması, 1980- 12 Eylül askeri müdahalesi üzerine görevden uzaklaştırılması, 1987’ de siyasi yasaklar kaldırılınca, Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığına seçilişi, 1991 – 49.Hükümette başbakan olarak görev  alışı.

     Ve 1993 – 2000 / 9. Cumhurbaşkanı olarak görev yapması…

     2015’ in 17 Haziranında Ankara’ da, 91 yaşında hayatını kaybetmesi. AA’ nın bu kronolojik zaman dilimiyle yansıya aksettirilmesi, Hakan hocamızın sunumuna ayrı bir zenginlik katmıştı.

                                                     ***

     Yukarıda aktardığımız AA’ nın görselini içeren slaytın bir bölümünde; “İslamköy’ den devletin zirvesine  Süleyman Demirel” başlığıyla, elinde tuttuğu fötr şapkalı resmini süsleyen şu sözler yer almıştı: “Adalet Partisi GİK üyeliğine 1962’ de seçilerek siyasi yaşamına başlayan ve “baba” lakabıyla tanınan Demirel, kendi deyimiyle 6 kez hükümetten giderken, 7 kez de hükümet kurmayı başardı.

     Türk Siyaset tarihinin unutulmazları arasına giren sözleri: “Memlekette benzin vardı da biz mi içtik? / Elektriğin komünisti olur mu? / Dün dündür, bugün bugündür. / Yürümekle sokaklar eskimez.”

                 DEVAM EDECEK…

               

    

                

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap