31 MARTA 3 GÜN VAR…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,31 MARTA 3 GÜN VAR…
Haberin Tarihi: 28.3.2024 16:06:08 - Okunma Sayısı:415 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

31 MARTA 3 GÜN VAR…

                           Zeki TARHAN - ANKARA  

 Evet evet, şurada üç gün kaldı Pazar sabahına. Vatandaşlık görevini yani; “vatandaş” olmamızın sorumluluğunu yerine getireceğiz o gün. Eğirdir’de Belediye Başkanlığı için 11 aday yarışacak… Ve 98 sandıkta, 24 bine yakın seçmen oy kullanacak. Bu seçim; Yerel seçim ama, genel seçim gibi bir süreç yaşanıyor sanki. Bunun nedenini, sebep / sonuç ilişkilerini irdeleyecek ve de derin analizini yapacak değiliz bu yazımızda. Peki, neyin üzerinde duracağız? Okuyunca anlayacaksınız… Hadi başlayalım o zaman.

                                                     ***

      Bilindiği gibi Göller Yöresi, “2023 Turizm Strateji Belgesi” n de; “EKO TURİZM BÖLGESİ” olarak belirlenmişti. Ve 2023 yılı da geride kaldı. Isparta ve EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASI’nda ki (81) yerleşim birimi, EKO TURİZM bağlamında ne tür eylem ve işlemler yaptı ve de ne tür idari tasarruflarda bulundu? Pazar günü, 24 bine yakın seçmen oyunu kullanırken, “EKO TURİZM” i düşünüp aklına getirir mi dersiniz?

                                                  ***

    Antalya, Dünya Turizm Merkezi idi ve Isparta, Antalya Megapolünün arka bahçesiydi… Bu Arka bahçe; EKO TURİZM vizyonunun neresindeydi? Ortasında mı / kıyısında - köşesinde miydi?

                                                 ***

    KÖPRÜÇAY; Aksu bölgesindeki, bir kolu SORGUN YAYLASI’ n dan çıkan, diğer kolu da DEDEGÖL DAĞI’ n dan gelip  Akdeniz’e yani; Arka Bahçe’ ye dökülüyordu… Göl varsa, EĞİRDİR vardı / Isparta vardı. Göl yoksa Elma da yoktu, Turizm de yoktu Eğirdir / Isparta da yoktu!!!

                                                 ***

     DÜNYA SU GÜNÜ’nde; MAKÜ öğretim üyesi Prof. Dr. İskender GÜLLE, Eğirdir Gölü’ nün geleceği açısından, Göl su seviyesi en az 1,5 metre artmalı diyordu. Göl alanını 400 km2 kabul edersek; ( 1,5 m. x 400 km2 = 600 milyon m3 ). ( 600 milyon m3 ) suyun yaklaşık ( 300 milyon m3 )’ ü buharlaşacağı için, buharlaşan miktar kadar suyu temin etmek gerekmektedir. Ancak bu suretle Göl seviyesinde ( 1,5 m. ) yükseklik sağlanabilir, yani; ( 600 milyon m3 + 300 milyon m3 = 900 milyon m3 )

                  ( 3.300 km2 )’ lik yağış alanından; yerüstü ve yer altı suyu olarak, yılda toplam ( 900 milyon m3 ) suyun EĞİRDİR GÖLÜ’ne gelmesi gerekmektedir. Ancak; Göle gelen suların yıllar itibariyle ortalamasına baktığımız zaman, böyle bir “besleme”nin olmayacağı görülmektedir.

                                                               ***

                  15 Kasım 2023 günü, Isparta valisinin başkanlığında yapılan toplantıdaki gündeme gelen; “İyi ve kötü senaryolar” da ki Göle gelen su miktarları göz önüne alındığında, böyle bir durumun olmayacağı görülmektedir.

                                                                 ***

                  19 Mart 2024’ de DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’ nün yapmış olduğu, Ayvalıpınar’ dan Su Temini Projesi, yılda maksimum ( 40 – 50 milyon m3 ) ilâve su getirebilecek bir Proje olarak görülmektedir. Bu ise; EĞİRDİR GÖLÜ su seviyesinde ( 10 – 12 cm. )’lik bir yükseklik demektir. Yani;

  ( 50 milyon m3 / 400 km2 göl alanı ) = 12 cm. Gölde yaratacağı yükseklik. Bu nedenle; bu suyun gölün su seviyesini yeterince yükseltmeyeceği için, KÖPRÜÇAY’ ın BOLHASAN mevkiinden de İLÂVE SU TEMİNİ projesi hayata geçirilmelidir.

                                                      SON SÖZ :

                   Dememiz o ki; Gelin o meşhur “motto”larımızı Pazar günü sandığa gitmeden önce hep birlikte haykıralım:

  • Göl yoksa; Isparta da yok!!! Eğirdir Gölü’ ne sahip çıkalım!!!
  • Göller Bölgesi, Çöller Bölgesi olmasın!!!
  • Göl yoksa; Elma da yok!!! Balık da yok !!! Kerevit de yok!!! Turizm de Yok!!!
  • İki gün susuz kalırsan, EĞİRDİR GÖLÜ’ nün değerini anlarsın!!!
  • Gölü kullananlarla, Gölü yönetenler bir araya gelmezse GÖLÜ KURTARAMAYIZ!!!
  • Torunlarımızı ve torunlarımızın torunlarını düşünüyorsak, bu hatadan dönelim!!! Çünkü; Bu konuda hata yapma lüksümüz yok!!!

                                                

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap