EĞİRDİR GÖL HAVZASINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖL HAVZASINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR…
Haberin Tarihi: 7.8.2024 15:38:37 - Okunma Sayısı:1464 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖL HAVZASINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR…

AKIN / ÖZEL

Zeki TARHAN ANKARA’dan bildiriyor

-1 -

                  “EĞİRDİR GÖLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ ÇALIŞTAYI”nın yapıldığı 21 – 22 Mayıs 2024 tarihi, Eğirdir Göl Havzasında yeni bir dönemin başladığının adeta işaret fişeği gibiydi. Çünkü; o tarihten bugüne dek geçen zaman diliminde; Derelerin altından çok sular akmıştı…  Bu süreçte; Merkezi Otorite / Üniversite ve Isparta valiliği, birlikte ve eşgüdüm içerisinde bilimsel ve de ayağı yere basan ÇALIŞTAY ÇIKTILARI’ nı ete – kemiğe büründürerek, kuruma sürecindeki Gölü ölüm döşeğinden kurtarmak için, bir reçete şeklinde hastayı ayağa kaldırmakla  ilgili kurumlara sorumluluklar yükleyerek, kısa – orta ve uzun vadeli sürelerde ne tür eylem ve işlemler yapılacağı bir plan dahilinde hayata geçiriliyor…

                                                              ***

                 Kısa vade ( 0-1) yılı, Orta vade ( 1 – 3 ) yılı, uzun vade ise ( 3 – 5 ) yılı kapsıyor. Bu planlama süreçlerinde; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Üniversite, Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürlüğü, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, Belediyeler, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mahalli İdareler, Isparta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Isparta İl Özel İdaresine birtakım yükümlülükler de veriliyor…

                                                               ***

            Eğirdir Gölü Havzası’nda su, gübre ve tarım ilaç ihtiyacı fazla olan ürünlerin üretimi için (meyve, sebze vb.) yeni açılacak tarım alanlarına izin verilmezken, Havzadaki YERALTI SUYU kullanım denetimlerinin arttırılarak, belgesiz kuyu açılması engelleniyor.

             Mevcut ruhsatlı sondaj kuyularında yer altı suyu kullanımları ücretlendirilerek, kullanımı elektrik sayacı ile belirlenecek, tahsis üzerinde kullanımda, caydırıcı cezai yaptırım uygulanacak, tekrarı durumunda ise ruhsat iptal edilerek kuyu kapatılacak.

            Havzadaki tarımsal sulama amaçlı sondaj kuyularında, enerji ihtiyacı için genellikle Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES)  kullanıldığı göz önüne alındığında; Bu kapsamda, yeraltı suyu çekiminin kontrol altına alınabilmesi için, GES ve RES kurulum ve kullanımı konusunda gerekli tedbirler alınacak…

                                                            ***

              Sulama sistemlerindeki  kayıp -  kaçakların sıkı denetimle kontrol altına alınacak ve kaçak kullanım tespitinde caydırıcı cezai işlem uygulanacak. Havzada 10 metreye kadar sığ kuyu açılımına izin verilmektedir. Yasal düzenleme ile sığ kuyuların açılması da ruhsata tabi tutulacaktır.

          DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap