EĞİRDİR’DE YÖRESEL YEMEK YARIŞMASI DÜZENLENDİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE YÖRESEL YEMEK YARIŞMASI DÜZENLENDİ
Haberin Tarihi: 28.9.2024 11:31:49 - Okunma Sayısı:511 defa okundu.

Eğirdir Yerel Eylem Grubu Derneği (YEG) öncülüğünde Eğirdir’de Yöresel Yemek yarışması düzenlendi.

EĞİRDİR’DE YÖRESEL YEMEK YARIŞMASI DÜZENLENDİ

             Eğirdir Yerel Eylem Grubu Derneği (YEG) öncülüğünde Eğirdir’de Yöresel Yemek yarışması düzenlendi.

             Renkli görüntülerin yaşandığı yöresel yemek yarışmasında 15 yarışmacı, birbirinden leziz ürünleriyle katıldı.

            Yarışma sonunda birinciliği; Sazan dolması ürünüyle Fikriye Akdeniz, ikinciliği Elmalı Tart ürünüyle Tuba Ağartan, üçüncülüğü ise Hamur Dolması yemeğiyle Dilek Yıldırım kazanırken, Jüri Özel ödülünü ise Güllü Muhallebi isimli tatlıyla Merve Topyıldız kazandı.

            Yemek yarışması öncesi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Süleyman Gülcü ve Belediye Başkanı Mustafa Özer birer konuşma yaptılar.

Gülcü: “Yerel eylem gruplarına %100 hibe veriliyor”

            Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, TKDK hakkında bilgilendirme yaptığı konuşmasında Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere bir çok sektörde %50’den %75’e kadar değişen oranlarda yatırımcılara hibe desteği sağlandığını ifade etti. Leeder programından da bahseden Gülcü; “Leeder programı, kırsalda yaşayan insanların örgütlenerek dernek statüsü şeklinde kendi yerel stratejilerini, kendileri yazarak, belirleyerek, kendi geleceklerini kendilerinin planlaması modeli aslında yönetim şekli” diye konuştu.

            Isparta’da 3 tane yerel eylem gurubunun kurulduğunu söyleyen Gülcü; “ Türkiye’de yerel eylem gurubu dernek statüsünde 100 yerel eylem gurubumuz var. Bunlardan üç tanesi Gelendost, Eğirdir ve Keçiborlu’da var. Önümüzdeki süreçte de diğer ilçelerimizden talep olursa desteklemeye hazırız. Yerel eylem gruplarımızı yapmış oldukları faaliyetlerin tamamında %100 hibe ile destekliyoruz.  Bu güne kadar 3 yerel eylem gurubumuza yaklaşık 6 milyon lira hibe desteği sağlandı. Bu eylem gruplarımızın desteklenmesi lazım. Sizler tarafından sahiplenmesi lazım. Yerel kalkınma stratejileri kapsamında belirlenecek stratejik alanlar ileride bizim hibe desteklerimizde öncelik olarak karşımıza çıkacak” dedi.

            Gülcü konuşmalarında Avrupa ülkelerinde Leeder programını kullanmaya başlayan ilk ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

            Gülcü, yeme-içme tesisleri, konaklama tesisleri, cafe, restoran özelde bire bir yatırım yapmak isteyenlere de  %60-70 arasında hibe desteği verildiğini, ilgi gösteren kişileri TKDK kurumumuza davet ediyorum” dedi.

BAŞKAN ÖZER; “HER ŞEYİ HAZIR ALMAMALIYIZ. KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ”

            Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, “Eğirdir Yerel Eylem Grubu Derneği (YEG) Eğirdir’imizde güzel çalışmalara imza atmakta. Arkamızda büyük bir destekçimiz var TKDK. Bizim gibi Anadolu ilçelerinde yerel ürünlerimiz, yerel imalatlarımız gerçekten çok önemli. Yerel de bir şeyler yapmamız gerekiyor. Yani kendi yağımızla kavrulmamız gerekiyor. Her şeyi hazır almamamız gerekiyor. Herkesin farklı bir becerisi, herkesin farklı bir enerjisi var. Bunları bizim birer birer ortaya çıkarmamız gerekiyor. Halka tanıtmamız gerekiyor, turizme kazandırmamız gerekiyor. Eğirdir’imizin de buna derinden bir ihtiyacı var. Biz yerel eylem gurubuyla birlikte bu güzel şirin turizm ilçemizin görünmeyenlerini, bilinmeyenlerini kıymetli halkımızla paylaşmak istiyoruz. Bu yapılan organizasyonu çok önemsiyor ve değer veriyorum. Bu organizasyonun yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Dr. Öğretim Görevlisi Gürkan Kalkan “Yemeklerimiz, yerel kimliğimizdir”

            Isparta MYO Aşçılık bölümünden Dr. Öğretim Görevlisi Gürkan Kalkan, yarışma öncesi yaptığı konuşmada “Yerel kimliklerimiz arasında yer alan ürünlerimizden bir tanesi yemeklerimizdir. Yemeklerimiz geçmişten bugüne ve geleceğe bize, örf, adet ve öğelerimizi taşıyan ürünler. Cenaze yemekleri, kutlama yemekleri bizim yerel kimliğimizdir” dedi.

            Jüri üyeleri Isparta MYO Aşçılık bölümünden Dr. Öğretim Görevlisi Gürkan Kalkan, Isparta MYO Aşçılık bölümünden Öğretim Görevlisi Cemalettin Güven, Yalvaç MYO Aşçılık bölümünden Öğretim Görevlisi Arif Çetin, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ünsal, Şirket Müdürü Gizem Cansoy ve Meclis Üyesi Eyüp Barlas’ın katkılarıyla zorlu bir değerlendirme süreci yaşandı.

            Konuşmaların ardından 15 yarışmacı aday, ürünlerini hazırlayıp jürinin beğenisine sundu.

            Jürinin değerlendirmesinin ardından Fikriye Akdeniz Sazan Dolması yemeğiyle birinci, Elmalı Tart ürünüyle Tuba Ağartan ikinci, Hamur Dolması yemeği ile Dilek Yıldırım üçüncü oldu. Merve Topyıldız Güllü Muhallebi isimli tatlısıyla Jüri Özel ödülüne layık görüldü.

            Yarışmacıların ödülleri protokol tarafından takdim edilirken, Jüri iyelerine de birer teşekkür plaketi takdim edildi.

            Program bütün yarışmacıların hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

EMEL TURAN KARTAL

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap