TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Isparta marka bir şehir ..."

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Isparta marka bir şehir ..."
Haberin Tarihi: 12.10.2015 09:20:00 - Okunma Sayısı:1269 defa okundu.

Antalya Ticaret Borsası'nın düzenlediği Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nda ITSO'nun standını ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Isparta ile ilgili övgü dolu sözler söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Isparta marka bir şehir ...”

 

            Antalya Ticaret Borsası'nın düzenlediği Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı’nda  ITSO’nun standını ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Isparta ile ilgili övgü dolu sözler söyledi.

            Antalya Ticaret Borsası’nın  ev sahipliğinde düzenlenen 6. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı (YÖREX) Antalya Expo Center'da gerçekleştirildi.

            Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nin desteği ile düzenlenen fuarın açılışı büyük bir katılımla yapıldı. YÖREX Fuarında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Desteği ile Isparta Belediyesi, Keçiborlu, Yalvaç, Eğirdir  ve Güneykent  Belediyeleri ile Gülbirlik, Güneştepe, İhsan Akkuş,  Firmaları ile El Ele Derneği ve Gülümse Kadın Kooperatifi  stant açtılar. 

            Isparta’nın önemli değerlerinin tanıtıldığı stant ziyaretçi akınına uğradı. Isparta elmasından, gülüne, halısından, mermerine  ekmeğinden gül lokumuna, kerevitinden, tahin helvasına  kadar birçok  ürünün sergilendiği stantta misafirleri ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Metin Çelik, Salih Sarıkaya, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kabalak Meclis Üyesi Mehmet Güneştepe, ITSO Genel Sekreteri Nihal İspir Demirgil, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar ile yönetim kurulu üyeleri ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sırrı Özen ağırladı.

            Isparta standını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu protokol üyeleri ziyaret etti.  TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve beraberindekilere, Isparta’nın marka değeri taşıyan gül lokumu, elma, çıtır elma, tahin helvası ikram edildi.

            Stantı ziyaretinde konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Isparta ile ilgili övgü dolu sözler söyledi. Isparta’nın markalaşma konusunda önemli adımlar attığına dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ITSO Başkanı Başdeğirmen’i çalışmalarından dolayı kutladı. Hisarcıklıoğlu, “Isparta bizim gülüyle elmasıyla Türkiye’de ve Dünyada marka bir şehir Isparta ve Ispartalı ile gurur duyuyoruz. Rahmetli Cumhurbaşkanımızın Süleyman Demirel’in memleketi kendisinin sanayiye ticarete önemli katkıları var. Bende himaye ettiği bir kuruluşun başkanı olarak kendisini rahmetle anıyorum. Sayın Şükrü Başdeğirmen ve ekibini de çalışmalarından dolayı kutluyor ve kendilerine teşekkür ediyorum.“

            AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu da  “Isparta 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in memleketi, kendisini rahmetle anıyoruz. Gülden yapılan ürünleriyle, elmasıyla, halısıyla güzel insanları ile Türkiye’nin en güzide şehirlerinden biri. “dedi.

            ITSO Başkanı Başdeğirmen, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve standı ziyaret eden misafirlere Ticaret ve Sanayi Odası olarak Isparta’nın değerlerinin markalaştırılması yönündeki çalışmalarını anlattı. Isparta’nın birçok marka değerinin varlığından bahseden Başdeğirmen, patent alma konusunda da çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. ITSO Başkanı Başdeğirmen, desteklerinden dolayı BAKA Başkanı Vali Vahdettin Özkan ve BAKA Yönetim Kurulu’na teşekkür etti.

            TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Isparta ekmeğini AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu’na hediye etti.

            YÖREX Fuarı’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "YÖREX, aslında bir vizyon işi. Bir Türkiye projesi. Anadolu'nun ruhunu, kimliğini, tüm renklerini görebilirsiniz. Türkiye'nin dört bir tarafı, birlik ve kardeşlik içinde burada yan yana katkı sağlamaktadır" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, YÖREX'i her sene daha da geliştirip, büyüttüklerini belirterek, dünya çapında bir iş başarıldığını söyledi.

            "Bu topraklar

            müteşebbis yetiştirir"

            Hisarcıklıoğlu, fuara katılımda 68 ile ulaştıklarına dikkati çekerek, hedeflerinin 81 ilin tamamı olduğunu kaydetti.

            Coğrafi işaretli ürünleri hem ulusal hem de dünya pazarına açtıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şehirleri zenginleştirmenin yolunun tanıtım ve markalaşmayla olduğunu söyledi.

            Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de insanların müteşebbis olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

            "Bu topraklar müteşebbis yetiştirir ama destekleyip, motive edecek mekanizmalar eksik. Onların, emeklerini, ürünlerini pazara ulaştırmak lazım. Anadolu coğrafyası aslında büyük bir hazine. Adamların bir tane ürünü var, bizim her ilde, ilçelerde. Yöresel ürünlerle birlikte nasıl marka olabileceğini görebilirsiniz. Bakınız elimizden kaçan fırsatlar için söylüyoruz, dünyaya laleyi tanıtan biziz ama dünyaya laleyi marka yapan Hollanda. Hollanda, bir tek laleden yılda 1 milyar Avro kazanıyor."

             "Markalaşmanın

            ilk adımı coğrafi tescil"

            Hisarcıklıoğlu, markalaşmanın ilk adımının coğrafi tescil olduğunun altını çizerek, markalaşma ve coğrafi işaret konusunda özel sektöre destek olunduğunu, sistemin biraz daha hızlı çalışması gerektiğini belirtti.

            "Özellikle

            motivasyonumuzu

            düşürmek istiyorlar"

             Bu konuda son yıllarda ciddi bir ivme kazandıklarını ve coğrafi işaret sayısının 183'e ulaştığını anlatan Hisarcıklıoğlu, tüm oda ve borsaların kendi yöresel ürünlerine sahip çıktığını, tescil ettirdiğini söyledi.

            Hisarcıklıoğlu, tescil için 200 de başvurunun bulunduğuna vurgu yaparak, incirin de Avrupa'da tescil olacağını ama daha fazla ürünü tescil ettirmek gerektiğini kaydetti. O zaman gerçek paranın kazanılabileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Maalesef son günlerde gündemlere takılmamak lazım. Bizim birliğimizi, beraberliğimizi özellikle motivasyonumuzu düşürmek istiyorlar. Dışarıdan, sağdan, soldan denenlere bakmayıp, önümüze bakacağız, geride kalanlara bakarsak arabamız geride kalır" ifadelerini kullandı.

            Antalya Valisi Türker de dünyanın her yerinde şehirlerin artık birbirlerine benzediğini anlatarak, AVM kültürünün sadece Türkiye'nin içerisinde değil, dünyanın her yerinde birbirine benzediğini dile getirdi.

            Farklılıkların, çeşitliliğin, zenginliği getiren unsur olduğunu vurgulayan Türker, "Size ait bir farklılık varsa daha güçlü daha zenginsiniz demektir, onun için markalaşmak, patentler, coğrafi işaretler çok önemlidir" dedi.

            Büyükşehir Belediye Başkanı Türel ise YÖREX'le altı yıl öce çıkılan yolculuğun önemli bir noktaya geldiğini vurguladı.

            Böylesine önemli organizasyonlara ev sahipliği yapmanın önemine işaret eden Türel, Antalya'nın artık dünya liginde olduğunu belirtti.

            "Tüketim bilinci artıkça tercih doğal ürünlere kayıyor"

 Türkiye Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar da yöresel değerlerin vazgeçilmez olduğunu, ürünlere hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini söyledi. Tüketim bilinci arttıkça, tüketici tercihlerinin daha fazla doğal ürünlere kaydığını anlatan Yaşar, üretimin, tutumun ve kalitenin garanti altına alınmasının önemli olduğunu dile getirdi. Yaşar, emek hırsızlığının önüne geçilmesi ve gerçek üreticilerin emeklerinin karşılığını alması açısından coğrafi işaretin önemine vurguladı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap