80’Lİ YILLARDAN 2000’Lİ YILLARA ELMANIN SEYİR DEFTERİ…
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM: 17
TARHAN, Halil ÜSTÜN’ e yabancı sermaye ve bir Suidi firmasının elma sektöründe yapacağı yatırımlarla ilgili olarak, bakın nasıl bir soru yöneltiyordu Halil ÜSTÜN’e:
TARHAN – Sayın ÜSTÜN, bir Suidi firması, Eğirdir’ den (600) dönüm “TARIM ARAZİSİ” ni uzun süreli kiralamak suretiyle, bir “ÖRNEK ÇİFTLİK” kurmak istiyor…Bu çiftlikte; Soğuk hava deposu, paketleme / ambalajlama tesisleri, kurmak istiyor… Ve “ELMA PAZARLAMASI” da yapmak üzere, hükümetimize başvurmuştur. Bu başvuruyu ve “YABANCI SERMAYE GİRİŞİMİ” ni nasıl değerlendiriyorsunuz?
ÜSTÜN – Abbas Zeyn Firmasının ülkemize, özellikle Göller Yöresinde, modern meyve üretimiyle ilgili tesis ve altyapıları oluşturması, milli çıkarlarımız ile doğru orantılıdır. Ve bu firmanın bugünün koşullarında, yöremize gelmesinin anlamı; üst düzeyde bu konularla ilgili, teknolojiye vakıf olduğu için bu yöreye teşhis koymuş ve ona güncellik kazandırmıştır.
Suidi hükümeti, Amerika ve Avrupa’dan 100 bin tonun üzerinde, fiilen elma ithal eder. Bu miktarın %70 kısmını bu firma gerçekleştirir. Hatta, diğer besin maddelerinde de, aynı oranda başarı ile ithalatı gerçekleştirmektedir.
Üzülerek arz etmeliyim ki; 1981 – 1982 Göller Yöresi elma üretiminin İl Defterdarlığına stopajı ödenmiş kısmı 180 Milyon Kg.’ ın üzerindedir. Yapıcı düşünce; Tarımın bu miktar ihracatı gerçekleştirmesi, basit bir realite değil midir?
YARIN :
YUKARI GÖKDERE / EMA İHRACATI / YABANCI SERMAYE