DİKMEN LİMNOLOJİ TARİHİNE NOT DÜŞÜYOR… (1. BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DİKMEN LİMNOLOJİ TARİHİNE NOT DÜŞÜYOR… (1. BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 13.5.2025 10:46:26 - Okunma Sayısı:74 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

DİKMEN, LİMNOLOJİ TARİHİNE NOT DÜŞÜYOR…

Zeki TARHAN – ANKARA

BÖLÜM : 1

      DSİ emekli teknokratı / planlamacı Eğirdir’li hemşerimiz Binay DİKMEN’in EĞİRDİR GÖLÜ ile ilgili gelişmeleri iki ana konu başlığı altında; “Eğirdir Gölü’nün bugünkü halihazır durumu” ile “İçme ve Kullanma Suyu Temini” bağlamında ele aldığı yazısını, virgülüne dokunmadan, AKIN’ın değerli okuyucularına sunuyor ve kamuoyumuzla paylaşıyoruz…

                                                           ***

                            EĞİRDİR GÖLÜ İLE İLGİLİ GELİŞMELER

    “Son günlerde Eğirdir Gölü’ nün durumu ve su potansiyelinin kullanımı ile ilgili çok sayıda haber, Isparta ve Eğirdir yazılı ve elektronik medya organlarında yer aldı… Eğirdir Gölü’ nün de içinde bulunduğu AKSU NEHRİ HAVZASI’ ndaki su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi projelerinin yapılmasında görev almış, Eğirdir doğumlu bir inşaat yüksek mühendisi (=İTÜ 1961) olarak, bu haberleri değerlendirmek, mevcut bilgilere göre çözüm yollarını belirtmek için, bu yazıyı yazmayı uygun buldum.”

                                                         ***

                        EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN BUGÜNKÜ DURUMU

     “2012 yılında hazırlanmış, Eğirdir Gölü’nün kullanımı ile ilgili “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ” n de minimum su kotu 914.74 metre olarak belirlenmiş ve bu kotun altında su alınmayacağı belirtilmişti. Bu kotun belirlenmesinde, Göl ayağında 1955 yılında yapılmış “GÖL AYAĞI REGÜLATÖRÜ”nün krat kotu olan 914.62 metrenin göz önüne alınarak, Kovada Santrallerine (=HES) gerekli suyun verilebilmesi için, hidrolojik durum etken olmuş, yoksa ekolojik durumu göz önüne alınmış mıdır?”

    “SDÜ Su Enstitüsü tarafından hazırlanıp 2022 Mayıs ayında yayınlanmış, Editörlüğünü Prof. Dr. Şehnaz ŞENER’in yaptığı EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNE YÖNELİK GÜNCEL YAKLAŞIMLAR  kitabında; Gölümüzün minimum su kotunun 916.00 metreden düşük olmaması gerektiği, bilimsel gerekçelerle belirtilmiştir.”

                                                             ***

        “ISUBÜ(=Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi) tarafından 30.07. 2024 tarihinde hazırlanmış ”Eğirdir Gölü’nün son Güncel Durumu Hakkında Basın Bildirisi”   de de, minimum su kotunun 916.00 metre olması gerektiği ifade edilmiştir. 30.07.2024’ de göl kotunun 914.40 metre olarak belirtilmesine karşılık, 15.10.2024’ de sayın valinin başkanlığında yapılan toplantıda, 914.53 metre olarak ifade edilmiştir. 17.04. 2025’ de Isparta İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında, DSİ 18. Bölge Müdürü Göl Kotunun 910.10 metre olduğunu söylemiş ve bu sene sulamaya su verilemiyebileceğini belirtmiştir.”

DEVAM EDECEK…

        

     

      

 

                      

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap