ISPARTA YEREL MEDYASI:
DÖRT GAZETE, TEK GAZETE
Zeki TARHAN – ANKARA
Devleti oluşturan üç organ vardı: Yasama / Yürütme / Yargı Erkleri. Anayasa ve İdare Hukuku hocalarımız, üniversitede böyle okuttular bizlere. Bir “Erk” daha eklediler bu üçlüye: Medya Erki.
***
Bu satırların yazarı TARHAN, daha Eğirdir Ortaokulu sıralarında iken, yazmaya başlamıştı Eğirdir’de çıkan gazetelere. Eğirdir GÖLSESİ / Demokrat EĞİRDİR ve Halk Sesi AKIN. Şimdi üç gazeteden sadece AKIN var.
***
…Ve Isparta merkez. Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa BAŞ’ın AKIN’da yayınlanan demecinden öğreniyoruz ki; dört gazete birleşip tek gazete olmuş. Haber siteleri ise, bu birleşmeden bağımsız. Sosyal medya mecrası dediğimiz, yada elektronik – dijital medya ise aynen devam ediyordu… Basın İlan Kurumuna bağlı üç adet “vasıflı gazete” kalmıştı. Bunlar; Isparta Merkezde DEMOKRAT, Eğirdir’de AKIN, Yalvaç’ta ÖZYALVAÇ gazeteleri.
***
Gazeteler okunmuyor, satılmıyor, esnaf almıyor, bayilerde satılmıyordu… Çare ise; kâğıt olarak basılan dört gazetenin birleşerek, tek gazete olmasıydı. Ve bugün, DEMOKRAT gazetesi çatısı altında gazete sayısı (1)’ e düşmüştü. Anadolu basını, dijitalleşmek zorunda kalmıştı… Gazete, en az 10-15 TL. idi. Okuyucu için ise; dijital medya (= elektronik medya, internet medyası) çıkış yoluydu… Ve yazılı / basılı yerel medya, dijitalleşmeye mahkûm oldu…
***
Cumhuriyet dönemi Isparta’sında; yaklaşık 200’ e yakın basılı gazete ve dergi vardı. Ve çok zengin bir dönem yaşamıştı Isparta. Bugün ise; dijitalleşmeye teslim olarak, numunelik bir gazete ile temsil ediliyordu… Kim bilir bu temsiliyet, büyük bir olasılıkla 3- 5 yıl içinde o da biter, dijitalleşebilirdi… Şunu da hemen belirtelim ki; Isparta’ da 20’ye yakın yerel internet medyası var. Bunların üç beş tanesi de ciddileşmiş durumda. (Bomba 32 / Haber 32 / Demokrat 32 gibi) Ve bunların da ikisi resmi ilan alıyor.
***
Gazetenin aylık yaklaşık 200 bin TL. gideri vardı. İki kişi çalıştırılsa bile sabit ve değişken giderleri karşılamak dayanılacak gibi değildi. Bir de (6) aylık ilân durdurma cezasına katlanmak?!!! Ve dayanmak!!! Dayanmadan, el frenini çektiler Isparta’lı gazeteciler!!!
Gelin bir de gazetenin girdi, maliyet unsurlarını şöyle bir sıralayalım:
Basım (=Matbaa) / 5 kişinin aylık ücreti / 5 kişinin sigortası / Bayi gideri / Kırım (=katlama) gideri / Abone dağıtımı / Elektrik, Su, / İnternet ve Ofis giderleri / Kalıp gideri (=Gazete kalıbı)
***
Girdi maliyetleri çok yüksekti ve resmi ilan ise çok az geliyordu. Acaba, tek gazete yerine, ikiye düşürülseydi daha mı iyi olurdu? Isparta için, “belki de kurtarırdı” diye düşünülebilinirdi. Yada; iyi bir ekip ve anlayışla Isparta iki gazeteyi çok rahat kaldırabilir miydi dersiniz?...
***
Gelin yazımızı, Şevket kardeşimizin sözleriyle bitirelim isterseniz:
“DEMOKRAT GAZETESİ adı altında birleşilmesi, çok daha iyi oldu. Çünkü; Emekçilerin daha iyi çalışabildikleri DEMOKRAT GAZETESİYDİ. Bunda, Gazetenin sahibi Emre ALTUĞ’un payı büyük. Isparta için iyi olabileceğini düşünüyorum… Yazılı basın adına, DEMOKRAT GAZETESİ’nin güzel hizmetler yapacağına güvenim tam. Burada da TUNA’ ya bir Genel Yayın Yönetmeni olarak inancımız sonsuzdur.”
***
TARHAN olarak son söz: Demokrasi çizgisinden sakın ola ki sapma DEMOKRAT!!! Yeni oluşum, Isparta’mıza ve ülkemize hayırlı/ uğurlu olsun.