DİKMEN, LİMNOLOJİ TARİHİNE NOT DÜŞÜYOR…
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 2
Eğirdir Gölü’nden 914.74 metre kotun altında, başta Isparta il merkezi olmak üzere, gölden su alan yerleşim yerlerinin içme ve kullanma suyu almaları, sağlıklı su temin etmeleri gereken belediyelerin, görevlerini yerine getirmede ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını açıklamaları / belirtmeleri ve kamuoyu ile paylaşmaları gerekmektedir…
***
DSİ’DE YAPILAN 19 NİSAN TOPLANTISI…
19.04.2025 günü, DSİ Genel Müdürlüğünde; Bakan yardımcısı başkanlığında, DSİ Genel Müdürü, Su Yönetimi Genel Müdürü ile ilgili yetkililer ve Akademik camiadan katılan bilim insanlarımızın sunum yaptıkları, dar kapsamlı bir mini “Çalıştay”da, EĞİRDİR GÖLÜ MASAYA YATIRILMIŞTIR.
Bu mini Çalıştay’da; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yaptırılan “9 Maddelik EYLEM PLANI”nın ele alınıp değerlendirildiği tahmin edilmektedir…
***
Anadolu Ajansı tarafından 26. 4. 2025 günü, “EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN EKOSİSTEMİ MERCEK ALTINDA” şeklinde bir haber verilmiştir. Bu haberde; Gölde biyolojik kirlilik oluştuğu, SAREM (=Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) tarafından, 2023’ den itibaren EĞİRDİR GÖLÜ’ nün LİMNOLOJİK olarak izlendiği, su kalitesi, balık çeşitliliği, plankton ve diatonun 14 Araştırma Kuruluşu, 33 araştırmacı ile incelendiği belirtilmiş ve sucul bitkilerin göle zarar vermediğini, ekosistem açısından faydalı oldukları, sucul canlıların yaşam alanları olduğu ifade edilmiştir.
***
GÖLE SU TAKVİYESİ N’OLDU?!!!
Yukarıda açıklanan toplantı ve çalışmalardan; Gölün su takviyesi ile ilgili bir bilginin yer almadığı görülmektedir… Bu hususta, 22.08. 2024 tarihinde, TRT’de; “Eğirdir Gölü’ne KÖPRÜÇAY’ dan Can Suyu sağlandığı, 14 km.lik isale hattı ile Bağıllı / Ayvalıpınar bölgesinden 40 milyon m3/yıl su sağlanacağı ve DSİ yapım ihalesini, 2025 yılının ilk yarısında yapacağını ve projenin 85 metre pompaj yapılacağı” haberi yer almıştır.
Ancak; bu miktarla ilgili farklı değerler, belediye başkanlarının açıklamalarında yer almıştır.
DEVAM EDECEK…