DİKMEN’DEN BAKAN YUMAKLI’NIN AÇIKLADIĞI “EĞİRDİR GÖLÜ EYLEM PLANI” NA ELEŞTİREL BİR BAKIŞ…
Zeki TARHAN-ANKARA
Bölüm:2
Eğirdir Gölü ile ilgili, 6 Şubat 2019’da yapılan “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI”nda “Eğirdir Gölünde Yağış ve Buharlaşma” üzerinde sunum yapan Eğirdir’li Meteoroloji Antalya Bölge Müdür Yardımcısı Sn. Ömer Faruk Kaya, gölden 90-100 cm. civarında BUHARLAŞMA olduğunu ve bunun yaklaşık %80’inin Haziran-Eylül döneminde gerçekleştiğini, buna karşılık ortalama yağışın 700 metre civarında ve bunun yaklaşık %25’inin Nisan-Eylül döneminde olduğunu belirtmiştir. Bu rakamlar göz önüne alındığında; bu yılın Eylül ayında Göl Su Kotu’nun 913,50 metrenin altına düşeceği tahmin edilmektedir.
* * *
Isparta Belediye Başkanı’nın demeçlerinden; “….Göl’den alınan suyun problemlerinden dolayı, 1,5 milyar TL. lik ARITMA yapılacağı” anlaşılmaktadır. Isparta Belediye Başkanının 12.04.2025 günü; “AKSU ‘daki su, saniyede 1000 Litre akıyor. Isparta Belediyesi 800 Litre/saniye su kullanıyor. Memba kalitesindeki bu suyu şehrimize kazandıracağız.” İfadesi, mahalli medya organlarında yer almıştır. Buna karşılık; Eğirdir Belediye Başkanı; Bu açıklamalardan bir- iki gün sonra, AKSU’dan EĞİRDİR’e 700 Litre/saniye su alınacağını ifade etmiştir.
* * *
Sayın Bakan, 8 Temmuz’da yapılacak ihale sonrasında, AKSU’dan suyun EĞİRDİR GÖLÜ’ne verileceğini belirtmiştir. Tüm bu açıklamaları göz önüne alarak, AKSU’dan temin edilecek suyun, içme suyu olarak kullanılabilecek kalitede olması ve yeterli miktarda bulunması halinde;
Öncelikle; ISPARTA İL MERKEZİ, EĞİRDİR İLÇE MERKEZİ, ATABEY İLÇE MERKEZİ İLE, boru güzergahı üzerinde bulunan yerleşim yerlerinin içme ve kullanma suyu olarak değerlendirilmesinin daha doğru bir çözüm olacağı düşüncesindeyiz.
Bunun için de, aşağıda belirtilen uygulamalar yapılabilir.