Haberin Tarihi:
5.7.2025 16:51:18
- Okunma Sayısı:148
defa okundu.
Zeki Tarhan Yazdı...
DİKMEN’ DEN, BAKAN YUMAKLI’ NIN AÇIKLADIĞI
”EĞİRDİR GÖLÜ SU EYLEM PLANI”NA ELEŞTİREL BİR BAKIŞ…
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 3
Objektif ve de yapıcı uygulamalar olarak şunları önerebiliriz:
- 8 Temmuz ihalesinin süresi, maksimum 300 takvim gününü geçmeyecek şekilde revize edilebilir… (1500 takvim günü) süresi; yeterli ödenek verilmemesi düşüncesiyle konulmuşsa, sayın bakanın bu proje için, 2025 – 2030 yılları arasında, (21 milyar TL.) harcanacağı ifadesi dikkate alındığında, bu sıkıntıyı ortadan kaldıracak ödeneklerin, önceden verilmesiyle çözülebileceğini düşünüyoruz…
- 8 Temmuzda yapılacak olan, “AKSU’ dan su temini inşaat ihalesinin” son bulduğu noktadan (=Eğirdir Gölü’ne döküldüğü yerden), Isparta İl Merkezi, Eğirdir İlçe Merkezinin içme suyu temin yerlerine Su taşıyacak Projenin ihalesi de, (60 takvim günü) içinde yapılabilmeli ve işin süresi de, (90 takvim günü)’nü geçmemeli diye düşünüyoruz…
- Isparta Belediye Başkanı’nın 15.04. 2025 tarihli beyanatında belirttiği, (1 milyar 500 milyon TL.)’ lik yeni ARITMA TESİSİ’ ne, bu durumda ihtiyaç olmayabilir veya daha az masraflı Tesis yapılabilir.
- Eğirdir Gölü’ nün şu andaki su seviyesinin açıklanması halinde; (914.00 metre kotu)’nun altına düştüğü tahmin edilmektedir. Gölün hacminin, bugün itibariyle (1,8 milyar m3)’ e düştüğü, halbuki minimum depolama hacminin (2.1 milyar m3) olarak belirlendiği, 6 Şubat 2019 Çalıştayı’nda, DSİ yetkililerince ifade edilmiştir. Önümüzdeki günlerde (Temmuz, Ağustos, Eylül ayları), Buharlaşmanın gölün sığ olması nedeniyle de normalden fazla olacağı düşünülmektedir…
- Eğirdir Gölü etrafındaki ATABEY ve SENİRKENT Sulamalarının Şebekeleri, KAPALI SİSTEME dönüştürülmektedir… 2027 yılında, bu sulama şebekelerinin biteceği ifade edilmiştir. Ancak, SULAMA İÇİN, GÖLDEKİ SUYUN AZALMASI NEDENİYLE, ŞEBEKELERDEN YARARLANMA OLASILIĞININ NE DENLİ DÜŞÜK OLABİLECEĞİ DE, KAFALARDA BİR SORU İŞARETİ OLARAK DURMAKTADIR?!!! BU NEDENLE; ACİLEN GÖLÜN KÖPRÜÇAY’ DAN TAKVİYESİ GEREKİR!!!
- KÖPRÜÇAY’ IN BÜYÜK KAYNAKLARI, KÖPRÜLÜ KANYON’ DAN ÇIKTIĞI İÇİN, EĞİRDİR GÖLÜ’ NE, KANYONUN AKIŞ YUKARISINDAN ALINACAK SUYUN, KANYONUN AKIŞ AŞAĞISINDAKİ SULAMADA ETKİSİNİN OLMAYACAĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR… DSİ 13. VE 18. BÖLGELERİNİN MÜŞTEREK VEDE EŞGÜDÜMLÜ ÇALIŞMASI İLE, EĞİRDİR GÖLÜ’ NE SU ALINACAK YER BELİRLENDİKTEN SONRA, ACİLEN SU İLETİM HATTININ PROJESİ İHALE EDİLMELİDİR!!! SÜRE OLARAK TA, (365 takvim günü) YETERLİ OLABİLİR.
***
SONUÇ :
EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN YENİ BİR ARAL GÖLÜ, URMİYE GÖLÜ FELÂKETİ YAŞAMAMASI İÇİN, YUKARIDA AÇIKLANAN HUSUSLARIN, ACİLEN YETKİLİ KURUMLAR TARAFINDAN İNCELENEREK, KARARA BAĞLANARAK UYGULAMAYA GEÇİLMESİNDE BÜYÜK YARAR VAR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ…
***
EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN KURUMASI; ISPARTA’NIN DEĞİL, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÇEVRE VE DOĞA FELÂKETİ OLACAKTIR!!!