FISTIĞIN ÇEVRESİ VE GERÇEKLERLE YÜZLEŞME
Zeki TARHAN –ANKARA
BÖLÜM : 4
Yazı Dizimizin 3. Bölümünde; Ali TAŞ’ın, kuruma sürecindeki EĞİRDİR GÖLÜ’nü kurtarma hedef ve stratejisindeki “BİTKİ DESENİ” bağlamında, Sevinçbey Ovasındaki Elma Bahçesinde, elma ağaçlarının yarısını köklemiş ve BADEM’ e dönüştürmüştü. Ve bu dönüşüm sayesinde de; %80 oranında su tasarrufu sağlamış, Ali TAŞ, bu eylem ve de işlemiyle, Fıstığın çevresindeki 81 Yerleşim Biriminde yaşayan, tarımla uğraşan Göl insanına örnek olay olmuş, onlara önderlik etmiştir…
***
…Ve Ali TAŞ’ın, Fıstığın çevresindeki küçük bahçe sahipleri için de oldukça önemli ve de uygulanabilir bir önerisi de vardı. Tabii ki, EĞİRDİR GÖLÜ’nü kurtarmak içindi bu öneri… Önce, işte anahtar sözcükler: “KIŞ HASADI / (=YAĞMUR HASADI) YAZ HASADI / (=GÜNEŞ HASADI)
***
TAŞ – “Kurak İklim koşullarında; Su ve zararlılarla mücadelede TASARRUF SAĞLANACAK, yeni tekniklerden de yararlanılarak, özellikle, KÜÇÜK BAHÇELER için “SERACILIK” uygun olabilir. Yağmur Suyu’n dan (=Yağmur suyu hasadı) ve GÜNEŞ HASADI (= Güneş Enerjisi) ve varsa teşviklerden yararlanılabilir… Ayrıca; Ekonomik getiri de elde edilebilir…”
DEVAM EDECEK…