1932’DEN BUGÜNLERE PROJEKTÖR TUTUNCA (2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,1932’DEN BUGÜNLERE PROJEKTÖR TUTUNCA (2)
Haberin Tarihi: 19.7.2025 15:43:00 - Okunma Sayısı:214 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

1932’DEN BUGÜNLERE PROJEKTÖR TUTUNCA…

                                    Zeki TARHAN – ANKARA

BÖLÜM : 2

1994 – 1995 YILLARI VE MAVİ KİTAP

  T.C Tarım ve Köy işleri Bakanlığı / Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile Fransa Cumhuriyeti Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı’nın birlikte yaptıkları bilimsel bir çalışma olan; ” ISPARTA YÖRESİNDEKİ GÖLLERİN HİDROLİK DENGE ANALİZİ” / BAZI GÖLLERİN EKOLOJİSİ / BAZI GÖLLERDE EKOLOJİK ETÜD ÇALIŞMASI” adlı MAVİ KİTAP’lardan söz edeceğiz bu bölümde…

                                                        ***

          30 yıl önce, EĞİRDİR GÖLÜ’nün bugünkü halini görebilmiş miydik dersiniz? Nihai etüt raporu; Eğirdir ve Beyşehir göllerindeki su bilançosunun daha iyi bir değerlendirmesini elde etmek için matematiksel bir modelin kullanılması, bu iki gölün hidrolik ve çevresel özelliklerini tanımlamakta ve göllerin su dengelerinin bir analizini vermektedir. Onu tamamlamak, doğal hidrolojik dengeyi sağlamak için, su yönetimi konusunda bir seri kurallar ilave edilmiştir.

        Isparta Bölgesindeki başlıca göllerin su seviyelerindeki düşme son on yılda hızlanmış ve akuatik ekosistemlerin kötüleşmesine ve balık miktarının azalmasına sebep olmuştur. Bu göller; Eğirdir, Beyşehir, Eber ve Akşehir gölleri. Eber Gölü’ nün 1994 sonunda hemen hemen tamamen kurumuş olduğu görülmüştür ve eğer gelecek  iki yılda olağandışı yüksek yağış düşmezse, Akşehir gölü de tamamen kuruyacaktır. Bu iki göl ile çevresinin muhafazası, bu nedenle tam bir rehabilitasyon programının uygulanmasını gerektirmektedir.

                                                       ***

       Eğer su seviyesindeki düşüş, yağışa bağlı olmaksızın birçok yıl devam ederse, gölden alınan su miktarları su dengesinin bozulmasının başlıca sebebidir. Mevcut bilgilere göre; Eğirdir Gölü’ nün muhafaza ve gelişmesi, büyük ölçüde su seviyesinin, yüksek ve alçak seviyeler arasındaki fark yılda (1)

Metreyi geçmeyecek  şekilde, 917,50 metre civarında tutulmasına bağlı olduğu görülmektedir.

                                                      ***

MUTLAK BİR FELAKET!!!

Eğirdir gölü Su seviyesinin 913 metrenin altına düşmesi, mutlak bir felaket olacak ve Eber gölü olayında olduğu gibi, göl ile kıyıların büyük bir kısmının periyodik kurumasına yol açacaktır.

 Su seviye değişmeleri üzerine birçok simülasyonlar gerçekleştirilmiştir. Bu simülasyonlara göre; Eğirdir gölü su seviyesindeki düşmelerden sonra eski halini çok yavaş almaktadır. Ve eğer su alımları daha sıkı organize edilmezse ve eğer sulama alanlarını genişletmek için yapılan şimdiki projeler, bütün bu su toplama alanına uygulanacak bir genel yönetim projesi içinde tekrar gözden geçirilmezse, GELECEK YILLARDA GÖL TAMAMEN KURUYACAKTIR.

DEVAM EDECEK…    

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap