ELMA DİYARI EĞİRDİR’DE HASAT HEYECANI BAŞLADI
“KURAKLIK REKOLTEYİ VURDU”
Türkiye’nin elma bahçesi, elmanın başkenti Isparta Eğirdir’de çiftçiler açısından tatlı bir telaş olan elma hasadı başladı. Bölgede "Scarlet", "Jonathan", "Golden", "Pink lady" ve "Fuji" gibi çeşitli türlerde elma yetiştiren üreticiler, bahçelerdeki ürünlerini toplamaya başladı.
Isparta'nın Eğirdir ilçesinde, Türkiye’nin en önemli elma üretim merkezlerinden biri olan Elma Diyarı’nda hasat sezonu başladı. Ancak bu yıl üreticilerin sevinci buruk; don ve kuraklık nedeniyle rekoltede ciddi düşüş yaşanıyor.
Türkiye’de yetiştirilen her 4 elmadan birinin üretildiği Isparta’da, Eylül ayı ile birlikte elma hasadında hareketlilik başladı. Özellikle Eğirdir, Gelendost, Gönen ve Atabey ilçelerinde yoğun olarak yapılan elma yetiştiriciliği, bu yıl kuraklık ve sulama problemleriyle sekteye uğradı.
2023 yılı Ağustos ayında coğrafi işaret alarak tescillenen Isparta elması, aroma, tat ve kalite açısından ülke genelinde önemli bir yere sahip. Ancak yaşanan iklimsel olumsuzluklar, üreticilerin hem verim hem de kalite açısından zor bir sezon geçirmesine neden oldu.
Üretici Dertli: "Rekoltede %80’e Varan Kayıp Var"
Elma üreticisi Hasan Polat, bölgede hasadın başladığını ancak verim ve kalite açısından durumun iç açıcı olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“4 gündür Golden cinsi elmalarımızla hasada başladık. Ancak Starking türünde yeterli renklenme ve kalite oluşmadığı için biraz daha bekliyoruz. Golden hasadımız sürüyor fakat genel olarak ciddi bir verim kaybı söz konusu. Suyun yetersizliği üretimi doğrudan etkiledi. Rekoltemiz bu yıl iyiydi aslında, ama susuzluktan dolayı yaklaşık %80 oranında kayıp yaşıyoruz.”
Polat, özellikle Eğirdir Gölü’ndeki kuraklık nedeniyle sulama konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını, suya ulaşabilen üreticilerin daha avantajlı durumda olduğunu belirtti. Suyu olmayan üreticilerin ise genellikle meyve suyu sanayisine gönderilecek düşük kaliteli elma üretmek zorunda kaldıklarını, müstahsilin zor durumda olduğunu, emeklerinin karşılığını almalarının mümkün olmadığını” ifade etti.
İşçi Sıkıntısı Bu Yıl Yaşanmadı
Hasat döneminde en çok yaşanan sorunlardan biri olan işçi bulma sıkıntısının bu yıl olmadığını söyleyen Hasan Polat, üretimdeki düşüşün işçilik üzerindeki baskıyı azalttığını vurguladı:
“Bu sezon işçi bulma konusunda sorun yaşamadık. Boğazova gibi bölgelerde üretim düşük olduğu için işçilik rahat geçti. Ancak elmanın bol olduğu Aksu ve Yılanlı gibi yüksek rakımlı bölgelerde hasat henüz başlamadı. Oralarda 10-15 gün içinde yoğunluk yaşanabilir.”
İşçilerin günlük yevmiyelerinin ise 1.000 ile 1.200 TL arasında değiştiği belirtildi.
Soğuk Hava Depoları ve İhracat Süreci Devam Ediyor
Toplanan elmalar, Eğirdir’de bulunan soğuk hava depolarına gönderiliyor. Depolarda muhafaza edilen elmalar hem iç pazarda hem de yurt dışı ihracatında değerlendiriliyor.
Polat, elma hasadının Ekim ayının ortalarına kadar devam edeceğini ve bu süreçte üreticilerin meyvelerini pazara hazırlamaya devam edeceğini belirtti.
İşçilerden Temenni: "Bereketli Bir Sezon Olsun"
Elma bahçelerinde hummalı bir şekilde çalışan tarım işçileri ise sezonun tüm üreticilere ve çalışanlara hayırlı ve bereketli geçmesini temenni ettiler.
EMEL TURAN KARTAL