GELECEĞİN USTALARI SAHNEYE ÇIKTI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GELECEĞİN USTALARI SAHNEYE ÇIKTI
Haberin Tarihi: 27.11.2025 16:24:22 - Okunma Sayısı:81 defa okundu.

EĞİRDİR’DE 70 ÖĞRENCİ GURURLA ÖNLÜK GİYDİ

GELECEĞİN USTALARI SAHNEYE ÇIKTI…

EĞİRDİR’DE 70 ÖĞRENCİ GURURLA ÖNLÜK GİYDİ

2025-2026 Eğitim Öğretim yılı kapsamında Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bu yıl 9’ncu sınıfa başlayan 70 öğrenci için geleneksel Mesleğe Geçiş -Önlük Giydirme töreni düzenlendi.

Bilişim Teknolojileri, Elektrik - Elektronik Teknolojileri, Tesisat ve İklimlendirme Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Özel Eğitim sınıfı öğrencileri kendi alanlarındaki  önlüklerini gurur ve heyecanla giymenin mutluluğunu yaşadılar.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenilmesi ile başlayan programda Eğirdir Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın ve Belediye Başkanı Mustafa Özer, konuşma yaptılar.

Eğirdir Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın: “Meslek Lisesi, İş Garantili Sınavsız Liselerdir”

Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen Mesleğe Geçiş – Önlük Giydirme Töreni renkli görüntülere sahne oldu. Törende konuşan Eğirdir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Yalkın, meslek liselerinin Türkiye’de giderek önem kazandığını belirterek öğrencilere, velilere ve idarecilere önemli mesajlar verdi.

“Veliler doğru tercih yaptı”

Konuşmasına velilere teşekkür ederek başlayan Yalkın, öğrencilerin meslek liselerini tercih etmesinin son derece doğru bir karar olduğunu vurguladı. Meslek liselerinin artık eskisi gibi ‘başka seçenek kalmadığında gidilen okullar’ olmadığını dile getiren Yalkın, şunları söyledi:

“Evlatlarınız için en doğru tercihi yaptınız. Meslek liseleri, hem eğitim sırasında hem mezuniyette öğrencilere büyük fırsatlar sunuyor.”

Staj ve devlet desteği vurgusu

Meslek lisesi öğrencilerinin diğer liselere göre daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Yalkın, staj dönemlerinde devlet desteğiyle asgari ücret oranında ödeme aldıklarını ve bu sayede ailelerine yük olmadan eğitimlerini tamamlayabildiklerini belirtti.

“Bu okullar sayesinde öğrencilerimiz hayata daha erken atılıyor. Atalarımızın dediği gibi; erken kalkan yol alır.” dedi.

“Meslek liseleri artık iş garantili okullar”

Konuşmasında bugün Türkiye’de üniversite mezunlarının iş bulmakta zorlandığını hatırlatan Yalkın, buna karşın meslek lisesi mezunlarının birçok sektör tarafından aranan nitelikli eleman olduğunu söyledi:

“Benim tabirimle meslek liseleri artık “iş garantili, sınavsız liselerdir”. Kendini yetiştirmiş bir meslek lisesi mezununa tüm sektörlerde ihtiyaç var ve bu ihtiyaç her geçen gün artıyor.”

Meslek lisesi mezunlarının resmiyette “ara eleman” olarak anıldığını ancak kendisinin onları “ana eleman” olarak gördüğünü ifade etti.

Kendi yaşamından örnek verdi

Yalkın, öğrencilere ilham olması için kendi meslek lisesi geçmişini paylaştı. Çıraklıktan kalfalığa, oradan da 10 kişilik istihdam sağlayan bir işletme sahibi konumuna geldiğini anlattı. Aynı zamanda iktisat fakültesini bitirerek eğitimin hayat boyu devam ettiğini vurguladı:

“Bir diploma alayım, iş bitsin diye düşünmeyin. Boş zamanlarınızı okuyarak değerlendirin. Mesleğinizi geliştirmek için sürekli çalışın.”

“Bilgileri hafife almayın, uygulamadan kaçmayın”

Öğrencilere disiplinli çalışma, verilen eğitimleri ciddiye alma ve bol uygulama yapma çağrısında bulunan Yalkın, meslek eğitiminin temelinin tecrübe olduğunu söyledi:

“Bu benim işime yaramaz demeyin. Öğrendiklerinizi mutlaka pekiştirin. Kendinizi zorlayın, zamanı boşa harcamayın.”

“İş kaygınız olmasın”

Türkiye’nin her geçen gün daha fazla donanımlı teknik insana ihtiyaç duyduğunu belirten Yalkın, öğrencilere geleceğe güvenle bakmaları gerektiğini söyledi.

Okulun yerleşkesi için çağrı: “Eski yerine taşınmalı”

Yalkın, konuşmasının sonunda okulun fiziki koşullarına değindi. Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin daha geniş alana sahip Altınkum Mahallesi’ndeki eski yerinde eğitim vermesi gerektiğini savundu. Mevcut atölyelerin ekipman ve malzeme açısından yeterli olduğunu gözlemlediğini belirterek müdüre hanım ve öğretmenlere özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

“Bu okulun marka olduğunu görmek istiyorum”

Okulun gelecekte bölgenin teknik eğitimde marka bir kurum hâline gelmesi temennisinde bulunan Yalkın, “Bu okuldan mezun olan öğrencinin boşta kalmadığı günleri görmek istiyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Başkan Mustafa Özer: “Zanaatkârlar Yok Oluyor, Genç Zanaatkârlara Her Zamankinden Fazla İhtiyacımız Var”

Belediye Başkanı Mustafa Özer, yaptığı açıklamada zanaatkârlığın günümüzde ciddi bir yok oluş süreci yaşadığını belirterek bu alandaki tehlikeye dikkat çekti. Geleneksel mesleklerin giderek azalmasının kaygı verici olduğunu ifade eden Özer, ülkenin eğitimli ve işinin ehli zanaatkâr gençlere her zaman ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Özer konuşmasında, zanaatkârların toplumun ekonomik ve kültürel yapısında önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Zanaatkâr bir kitlenin yavaş yavaş yok oluşunu üzülerek gözlemliyoruz. Oysa zanaatkârlar, üretimin ve emeğin temel taşıdır. Ülkemizin her dönem eğitimli, iş bilen, mesleğine sahip çıkan genç zanaatkârlara ihtiyacı var.”

Belediye olarak mesleğini icra eden gençleri her zaman destekleyeceklerini belirten Başkan Özer, gençlerin zanaat eğitimine yönlendirilmesinin hem ekonomik hem de kültürel açıdan büyük önem taşıdığını ifade etti.

Konuşmaların ardından Bilişim Teknolojileri, Elektrik–Elektronik Teknolojileri, Tesisat ve İklimlendirme Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ile Özel Eğitim alanı öğrencileri tek tek sahneye davet edilerek önlükleri öğretmenleri ve protokol üyeleri tarafından giydirildi.

Ailelerin gurur dolu bakışları eşliğinde öğrenciler mesleki hayatlarına ilk adımlarını attı. Tören hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

Eğirdir Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen önlük giydirme programına; Kaymakam Ömer Çimşit, Belediye Başkanı Mustafa Özer, Eğirdir Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yusuf Öngün, Milli Eğitim Müdürü Necdet Erol, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

EMEL TURAN KARTAL

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap