Kardeş Ülke Türkmenistan'a Eğirdir'den Fidan Desteği...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kardeş Ülke Türkmenistan'a Eğirdir'den Fidan Desteği...
Haberin Tarihi: 18.12.2015 10:12:00 - Okunma Sayısı:1307 defa okundu.

Fidan yetiştiriciliğinde, üretiminde ve ülke ağaçlandırmasında son yıllarda Türkiye'nin destan yazdığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu: "Bu konularda ülke olarak çok geliştik, üretim ve ağaçlandırmayı katlayarak artırdık.

Kardeş Ülke Türkmenistan’a Eğirdir’den Fidan Desteği…

50 Bin Fidan ve 25 Kg Tohum Gönderildi

 

            Fidan yetiştiriciliğinde, üretiminde ve ülke ağaçlandırmasında son yıllarda Türkiye’nin destan yazdığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Bu konularda ülke olarak çok geliştik, üretim ve ağaçlandırmayı katlayarak artırdık. Fidan ithal eden ülke konumundan fidan ihraç eden ve bilgi birikimini diğer ülkelerle paylaşan ülke konumuna geldik.” diye konuştu.

            Türkmenistan’a gönderilen 50 bin fidanın 20 bin adedinin ardıç fidanından oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Ardıç fidanlarını bu konuda ün yapan Eğirdir Orman Fidanlığı’ndan temin ettik.” dedi

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) kardeş ülke Türkmenistan ile yaptığı ’’Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması’’ çerçevesinde Türkmenistan’a fidan desteği sağladı. Türkmenistan’a gönderilen fidanlar ülkenin peyzaj çalışmalarında kullanılacak.

            Fidan yetiştiriciliğinde, üretiminde ve ülke ağaçlandırmasında son yıllarda Türkiye’nin destan yazdığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu konularda ülke olarak çok geliştik, üretim ve ağaçlandırmayı katlayarak artırdık. Fidan ithal eden ülke konumundan fidan ihraç eden ve bilgi birikimini diğer ülkelerle paylaşan ülke konumuna geldik” diye konuştu.

            Bu çerçevede kardeş ülke olan Türkmenistan ile de ormancılık alanında işbirliği anlaşması imzaladıklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu anlaşma gereğince Türkmenistan’a 50 bin fidan ve 25 kg ardıç tohumu gönderdik. Türkmenistan’a gönderdiğimiz bu fidan ve tohumlar ülkenin peyzaj çalışmalarında kullanılacak” değerlendirmesinde bulundu.

            Türkmenistan’a gönderilen 50 bin fidanın 20 bin adedinin ardıç fidanından oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Ardıç fidanlarını bu konuda ün yapan Eğirdir Orman Fidanlığı’ndan temin ettik. Ayrıca buradan 25 kg tohum gönderdik. Teslim edilen ardıç fidanlarının yanı sıra 20 bin adet mazı ve 10 bin adet mavi servi de Konya’daki fidanlıklardan araçlara yüklenerek Türkmenistan’a gönderildi” şeklinde konuştu.

Ardıç Fidanı Yetiştiriciliği Bir İlk

            Özellikle ardıç fidanı yetiştiriciliği hususunda Türkiye’nin önemli gelişmeler kaydettiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bütün dünyada yakın zamana kadar ardıç tohumlarının yalnızca ardıç kuşlarınca yenilerek dışkı yoluyla atıldığında çimlenebileceği, ardıç tohumlarını üretmede başka yol olmadığı düşünülüyordu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı yapmış olduğu başarılı çalışmaların ardından dünya ormancılığında bir ilki gerçekleştirdi. İlave katlama yöntemi ile ardıç tohumlarının çimlenmesini sağladı. Şimdi ise bu bilgi birikimini ve yetiştirdiği fidanları kardeş ülkelerle paylaşıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap