Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO'da Paramedik Tatbikatı Yapıldı...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO'da Paramedik Tatbikatı Yapıldı...
Haberin Tarihi: 22.12.2015 16:23:00 - Okunma Sayısı:4373 defa okundu.

22 Aralık Paramedik günü dolayısıyla Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım programı 1. ve 2.sınıf öğrencileri tarafından "Paramedik Günü" etkinliği düzenlendi.

            Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO’da Paramedik Tatbikatı Yapıldı…

 

22 Aralık Paramedik günü dolayısıyla Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım programı 1. ve 2.sınıf öğrencileri tarafından “Paramedik Günü” etkinliği düzenlendi.

                                                  

            Etkinlik, Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda bugün saat 10.00'da saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı, daha sonra 112’nin tanıtımı yapıldı.

            Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali TABUR tarafından Paramedik (Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri) görevleri  ve çalışma şartları ile ilgili bilgi verildi.

            Okul Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur: “Paramedik acil tıp teknikeri, acil servis ve ilk yardım uzmanlığı, ambulans operatörlüğü gibi özelliklere sahip sağlık görevlisidir. Hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan, genellikle kritik durumda hasta ya da yaralıya ilk anda müdahale eden profesyonel sağlık teknikeridir. Hastanın sorununu tanıyıp, durumunu değerlendirip ve gerektiğinde acil bakımı verir, bunları yaparken hem kendisinin hem hastanın hem de ekip güvenliğini sağlar. Tıbbi müdahaleyi yaparken olay yerini de yönetmek, adli vakalarda delilleri karartmadan müdahalede bulunmak, panik halindeki insanları sakinleştirmek ve iletişim kurmak asli görevleridir.

            Paramediğin görevi, hastane öncesi acil bakım, hastalanma, kaza geçirme gibi bir olayla başlar. Hastaneye nakil esnasında (ambulansta) devam eder ve tıbbi olanaklara sahip bir yere nakledildikten sonra biter.

            Paramedik; 112 istasyonunda doktor yoksa ekip amiridir ama doktorun alternatifi değildir. Ülkemizde hekim bulunmayan tüm acil yardım ambulanslarında paramedik bulundurmak zorunludur.

            Mesleklerin gelişim sürecinde, o mesleğe ait özel günlerin olması ve kutlanması oldukça önemlidir. YÖK genel kurulunun üniversitelerde paramedik programlarının açılmasına resmi olarak izin verdiği gün olan 22 Aralık’ı kapsayan bu hafta 2005’den beri paramedik haftası olarak kutlanmaktadır.

            Sağlık ordusunun en önemli çalışanlarından biri olan paramedikler gece gündüz demeden 7/24 çalışmaktadırlar. Aniden gelişen olay ve hastalıklar neticesinde durumu hayati aciliyet arz eden hasta veya kazazedelerin hayati fonksiyonlarını kontrol altına almak ölümle yaşam arasındaki bu kritik anı hızlı ve doğru değerlendirmek zorunda olmaları paramedik mesleğinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

            Bu programı düzenlemedeki amacımız, 112 ne zaman aranır, ararken nelere dikkat edilir, paramedik ne demektir bu konularda halkımızı bilgilendirmektir. Emeği geçen bütün öğretim görevlilerine ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Gerçekleştirilecek uygulamanın amacına ulaşması temennisiyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

            Okul Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur’un konuşmalarının ardından uygulamalı tatbikata geçildi.

Tatbikat Gerçeği Aratmadı…

            Tatbikatta; öğrenciler tarafından, pazar yerinde gerçekleşen patlama canlandırıldı. Öğrencilerin yaptığı müdahaleler ve kazazedelerin durumları,  Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Asuman KOCAKAYA tarafından  anlatıldı.

Tatbikata Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi 112 ambulansı  ve Eğirdir Belediyesi İtfaiye aracı  da destek verdi.

            Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım programı 1. ve 2.sınıf öğrencilerinin Paramedik tatbikatı gerçeği aratmadı.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap