IPARD II Birinci Çağrı Tanıtım Toplantısı Eğirdir'de Yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,IPARD II Birinci Çağrı Tanıtım Toplantısı Eğirdir'de Yapıldı
Haberin Tarihi: 7.1.2016 16:52:00 - Okunma Sayısı:1403 defa okundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörlüğü "IPARD II Birinci Başvuru Çağrı İlanı"nın tanıtım faaliyetlerine başladı. Bu kapsamda ilçemizde de bir toplantı düzenlenerek konu ile ilgilenen hemşehrilerimize bilgiler verildi.

IPARD II Birinci Çağrı Tanıtım Toplantısı Eğirdir’de Yapıldı

 

            Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörlüğü "IPARD II Birinci Başvuru Çağrı İlanı"nın tanıtım faaliyetlerine başladı. Bu kapsamda ilçemizde de bir toplantı düzenlenerek konu ile ilgilenen hemşehrilerimize bilgiler verildi.

            7 Ocak 2016 Perşembe günü Eğirdir Kervansaray Düğün Salonunda yapılan toplantıya; Kaymakam Abdullah Akdaş, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü, Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala, Ak Parti Eğirdir İlçe Başkanı Veli Gök, Eğirdir İlçe Tarım Müdürü Uğur Turgut, Eğirdir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Yalkın, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, Köy ve Mahalle Muhtarları, Balıkçılık, Sulama, Kırsal Kalkınma Kooperatif Başkanları, Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlarımız katıldılar.

            Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başlayan IPARD II Birinci Çağrı Tanıtım Toplantısında bir konuşma yapan Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş şunları söyledi:

            IPARD II’yi İyi Değerlendirmek Lazım…

            “Bilindiği üzere devletimiz 10 yıldır ciddi derecede yatırımcıya destek olmakta. Bu destekler her geçen gün de artmakta. Bunlardan bir tanesi de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu. Devletimiz çiftçisinin, üreticisinin, sanayicisinin yanında olmaya devam ediyor.  IPARD II programı 2020’ye kadar devam edecek. Ülkemize, Isparta’mıza ve özellikle de Eğirdir’imize hayırlar getirir. Çünkü Isparta bir tarım memleketi. Isparta her yönüyle potansiyeli yüksek bir İl. Bu potansiyeli de iyi bir şekilde değerlendirmesi lazım. İnanıyorum ki; güzel projeler çıkacak sizlerin sayesinde. Bizler de ilçe kaymakamlığı olarak her türlü fikrinizin, düşüncenizin yanındayız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. TKDK İl Koordinatörümüz Süleyman Gülcü’ye ve ekibine de teşekkür ediyorum” dedi.

            IPARD II Eğirdir’de gelecek vaat ediyor…

            Daha sonra bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen ise: “Öncelikle toplantımızın ülkemize, Isparta’mıza ve Eğirdir’imize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Rahmetli, bereketli bir gün yaşıyoruz, bütün çiftçilerimizin yüzünün güldüğünü görebiliyorum.

            2020 yılına kadar sürecek yeni bir hamlenin içerisine girmiş bulunuyoruz. Eğirdir’in Isparta başta olmak üzere ülke konumunda ayrı bir yeri var. Tarım zor bir alan. %75’i Avrupa Birliği fonlarından %25’i ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti kaynak fonlarından destekleniyor. IPARD II Eğirdir’de gelecek vaat ediyor. Özellikle mantarcılık Eğirdir’de çok önemli. Çünkü ilk mantarcılık Eğirdir’de başladı. İnşallah bunu başka yerlerde de geliştireceğiz.  Artık insanlarımız projeci oldular. Sizler de güzel projeler yapıp bir çok şeyi başarabilirsiniz” dedi.

            TKDK İl Koordinatörü Gülcü:

- “Proje Sizden, Destek Bizden…”

- “Eğirdir, Birçok Alanda Potansiyeli Yüksek Olan Bir İlçe…”

            IPARD II Birinci Çağrı Tanıtım toplantısında bilgi veren TKDK İl Koordinatörü Gülcü, Koordinatörlük aracılığıyla gerçekleştirilen projeler ve gerçekleştirilecek projeler hakkında bilgi verdi. TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü; “Kısa süre önce de sizlerle birlikteydik. Tekrar geldik. Yine geliriz, yine geleceğiz. Amacımız Avrupa Birliği tarafından ülkemize tahsis edilen bu fonları Isparta’mızda çok etkili bir şekilde kullanmak, kullandırmak. 20 defa gelmemiz gerekiyorsa, 20 defa daha gelmeye hazırız. Buradan Serpil Köyümüze ve Sarıidris Kasabamıza bir müjde vermek istiyorum: Köyümüze ve Sarıidris Kasabamıza özel olarak sırf mantar ile ilgili bilgilendirmeler yapmak için geleceğim. Mantar konusunda çok talep var. Ama mantarda uygulanacak listemiz henüz netleşmedi. Müracaat zamanımız 22 Nisan’a kadar sürecek. Geçtiğimiz haftalar içerisinde tüm ilçelerimizde daha önce sizlere anlattığımız desteklerin tamamının desteklendiği 230 milyon Euro’luk bir bütçeyle çağrıya çıktık. Bütün ilçelerimizde proje seferberliği ilan ettik. Çok sayıda proje bekliyoruz. İlçelerimizdeki üreticilerimizden, esnaflarımızdan  çok büyük bir ilgi var. Eğirdir olarak, Eğirdir’in gerçek potansiyelini ortaya koymanız için sizlerin de gayret göstermenizi istiyorum. TKDK İl koordinatörlüğü olarak her zaman hizmetinizdeyiz. En ufak bir fikriniz, en ufak bir hayaliniz varsa bunu hiç kimseyle değil, Isparta’daki il koordinatörlüğümüzdeki uzmanlarımızla paylaşmanızı öneriyorum. Çünkü dolandırıcılık söz konusu. Gerek internet üzerinden, gerekse cep telefonları vasıtasıyla sizlere bir şekilde ulaşıp sizin adınıza “biz bir proje hazırlayalım, TKDK’ya sunalım, siz de gidip hibenizi alabilirsiniz..” deyip sizden para talep ediyorlar. Bu tür aldatmacalara kanmayın. Hibe almak istiyorsanız, herhangi bir tarımsal işletme kurmak istiyorsanız lütfen kurumumuza gelin” dedi.

            Konuşmalarında Eğirdir’in birçok alanda potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü: “Eğirdir için, özellikle kırsal turizm projeleri çok önemli. Belediye Başkanımızla da inşaat, izin ve ruhsat konularında çok sıkıntı yaşamayız. Eğirdir Ada’mızı tamamen modernize edebiliriz. Bizden hibe almanız için sıfır bir işletme yapma zorunluluğunuz yok. Mevcut bir işletmenizi de Avrupa Birliği standartlarında daha iyi, daha modern kullanılabilir refah düzeyi yüksek işletmeler haline getirebilirsiniz. Yalnız bu desteklediğimiz sektörler içerisinde olması lazım.

            İnanç turizmi noktasında önemli bir merkezimiz var. ‘Barla.’ Yıllık 500-600 bin turistin buraya gelip gittiklerini biliyoruz. Bu anlamda yeme içme tesislerini, kafe-kafeterya, lokanta gibi noktalarda yatırım yapmanızı, bizden destek almanızı öneriyorum. TKDK İl Koordinatörlüğü olarak 29 uzmanla Isparta’nın hizmetindeyiz. Ne zaman isterseniz sizi her konuda bilgilendiririz, yönlendiririz. Bugüne kadar hiçbir projeyi ret etmedik. Bize gelen projelerin tamamı, eksik belgesi olmaması ve resmi prosedürleri tam olması durumunda, hepsi destek aldı. 3 yılda 162 projeye toplam 124 milyon Euro’luk yatırım yaptırmışız. 65 milyon da hibe ödedik. Bugün sabah da 11 projeye daha sözleşme imzaladım 15’nci çağrıdan. Yaklaşık 11-12 milyon liralık bir bütçesi var. Onları da 8-9 ay içerisinde tamamlanmış olacaklar. Yaklaşık 7 - 7,50 milyon TL. de onlara hibe ödemiş olacağız. Sadece 2015 yılı içerisinde 31 Aralık’a kadar Isparta İl Koordinatörlüğü olarak ödediğimiz hibe miktarı 5 milyon Euro. Bu fonlardan Isparta olarak, Eğirdir olarak üst düzeyde yararlanmak için elimizden geleni yapalım. Bizler çok heyecanlıyız. İnşallah sizlerin de o heyecanı yaşamanızı diliyorum. Projeleri siz yapacaksınız, biz sizin önünüzü açacağız. Destek olacağız, verimli olacağız. Şuan çağrı ilanındayız. Bu çağrıyı iyi değerlendirelim. Çünkü 2014-2015 ve 2016 yıllarının bütçesini kullanacağız. Toplam 230 milyon Euro’luk bir bütçemiz var. Bundan sonraki çağrılarda bu kadar çok bütçe olmayabilir. İnşallah hep birlikte iyi projeler üretiriz” diyerek sözlerini tamamladı.

            Toplantıda daha sonra IPARD II Birinci Başvuru Çağrı ilanı kapsamında olan yatırımlar ve hibe miktarları, proje hazırlama-sunma ve faydalanıcıların bu süreçte dikkat etmeleri gereken hususlar ile ilgili sunum yapıldı.

            Sunum sonrasında soru cevap kısmına geçildi ve vatandaşlarımızdan gelen sorulara cevap verildikten sonra tanıtım toplantısı sona erdi.

 

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap