SDÜ Organ Nakil Merkezinde Gerçekleştirilen Başarı Ameliyatlarla Hastalar Hayata Tutunuyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SDÜ Organ Nakil Merkezinde Gerçekleştirilen Başarı Ameliyatlarla Hastalar Hayata Tutunuyor
Haberin Tarihi: 12.2.2016 10:36:00 - Okunma Sayısı:2618 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde kurulan Organ Nakli Merkezinde gerçekleştirilen başarılı ameliyatlarla hastalar hayata tutunuyor.

SDÜ Organ Nakil Merkezinde Gerçekleştirilen Başarı Ameliyatlarla Hastalar Hayata Tutunuyor

 

            Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde kurulan Organ Nakli Merkezinde gerçekleştirilen başarılı ameliyatlarla hastalar hayata tutunuyor.

            Bu kapsamda SDÜ Hastanesi ekibi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu olan organ nakli konusunda basın mensuplarını bilgilendirdi.   

            SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Organ nakli yapılan hastaların da katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

            Karaciğer nakli için bekleyen 62 yaşındaki Ramazan Özbek, SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gerçekleştirilen organ nakli ile sağlığına kavuştu. 3 yıldır başka merkezde karaciğer bekleyen Özbek’e, Konya’dan gelen karaciğerin SDÜ hastanesinde başarıyla nakledildi.  

            42 yaşındaki Mehmet Kıdış ise Ekim ayında Karaciğer böbrek ve kornea nakli yapan 16 merkezden biri olan SDÜ'ye başvurdu. 6 aydan bu yana böbrek nakli bekleyen Kıdış, Burdur’dan gelen böbreğin SDÜ hastanesinde başarıyla nakil edilmesi ile eski sağlığına kavuştu.

            Burdur'da rahatsızlanarak götürüldüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 47 yaşındaki Özgür Erol'dan alınan böbrek, Isparta’da 5 aydır organ nakli bekleyen 43 yaşındaki Mehmet Kıdış’a nakil edildi.

            Sağlığına kavuşan Kıdış, “herkesi organ bağışına davet ediyorum” dedi. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde kurulan Organ Nakli Merkezi’nde son 3 hafta içerisinde 2 organ nakil işlemi gerçekleştirildi. Karaciğer ve Böbrek nakli yapılan iki hastanın taburcu olmasına az bir süre kala Organ Nakli Merkezi yöneticileri tarafından hastaların tedavilerinin devam ettiği poliklinikte bir basın toplantısı düzenlendi.

            SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, Organ nakil merkezinde son 3 hafta içerisinde iki nakil yapıldığını belirterek, “birisi karaciğer biriside böbrek naklidir” dedi. Böbreğin bir hafta önce hastaya takıldığını söyleyen Başhekim Yıldırım, organ nakil merkezinin kurulmasından sonra toplam 4 böbrek ve 2 karaciğer nakli yapıldığına dikkat çekti. Yıldırım; “Hepsi de sağlıklı hayatlarına devam ediyorlar. Emeklemeyle başladık hızlanarak büyüyeceğiz” dedi. Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mahmut Bülbül ise, yapılan tüm nakil işlemleri sonrasında hastaların sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam ettiklerini söyledi. Son olarak karaciğer ve böbrek nakli olan iki hastanın yakın zamanda taburcu olacağını belirten Bülbül, “Bir tanesi karaciğer nakli ölümün eşiğine gelmiş bir hastamızdı. Başarılı bir şekilde nakli yapıldı. Bildiğiniz gibi bize karaciğer dışarıdan geldi. Diğer hastamıza ise böbreği de geçen hafta takmıştık. Onun da böbreğini Burdur’da beyin ölümü gerçekleşen hastamızdan aldık. Bu nakil işlemleri bakanlığımızın kontrolünde yapılan bir işlemdir” diye konuştu.

 

CANLIDAN CANLIYA NAKİL YAPACAKLAR

            Prof. Dr. Bülbül, organ naklinde artık canlıdan canlıya nakil yapacaklarını da duyurarak; “Vericilerimiz donörlerimiz yani beyin ölümü gerçekleşen ve de canlı olarak nakil yapılmak üzere verici olan hastalarımızdan da nakil yapma işlemine artık geçiyoruz. Önümüzdeki hafta canlıdan canlıya böbrek nakli de yapacağız. Şimdiye kadar yaptığımız işlemler bize güven verdi. Başarılı bir şekilde devam edecek. Şimdi organ bağışı çok önemli bir olaydır. Nakil olayında önemsediğimiz tek şey organların bağışta bulunarak yeni bir yaşama yol vermeleridir. Bağışta bulunsunlar diyorum. Bir Organ bir hayat demektir” şeklinde konuştu. 3 senedir karaciğer nakli bekleyen 62 yaşındaki Ramazan Özbek’e Konya’da bir hastadan alınan karaciğer nakli yapıldı. Şuan sağlığına kavuşan Özbek gazetecilere yaptığı açıklamada ise; “Son 4-5 ay içerisinde tahammül edilmeyecek derecede şikayetim arttı. Beni bu dertten kurtardılar çok teşekkür ederim” dedi. Şoför olan 43 yaşındaki Mehmet Kıdış ise organ naklinde en şanslı olan hastalardan biri oldu.

            Böbrek rahatsızlığı nedeniyle Organ Nakli Merkezi’ne başvuran Kıdış’a 5 ay gibi kısa bir sürede organ nakli yapıldı. Geçtiğimiz hafta Burdur'da rahatsızlanarak götürüldüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 47 yaşındaki Özgür Erol'dan alınan böbreğin Kıdış’a daha çok uyum sağladığı için nakil edildi. 5 aydır diyalize bağlı olarak hayatını sürdürdüğünü  belirten Kıdış, “Buraya müracaatta bulundum. Böyle bir imkan sağladıkları için Organ Nakli Koordinatörlüğüne teşekkür ederim. Herkesi organ nakline davet ediyorum” dedi. Prof. Dr. Mahmut Bülbül ise, Böbrek nakli bekleyen başka hastalarımız da vardı. Ama biz bütün nakil bekleyen hastalarımızı çağırarak, böbreğin ne kadar çok uyum olacağına bakıyoruz. Bu hastamız gibi şansı o kadar artıyor. Ama Mehmet beyi tercih ettik” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap