36 YIL SONRA DARBE GİRİŞİMİ;

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,36 YIL SONRA DARBE GİRİŞİMİ;
Haberin Tarihi: 16.7.2016 17:42:00 - Okunma Sayısı:1352 defa okundu.

MECLİS'E BOMBA, İSTANBUL'DA ÇATIŞMA…

36 YIL SONRA DARBE GİRİŞİMİ;

 MECLİS'E BOMBA, İSTANBUL'DA ÇATIŞMA…

 

Türkiye, 12 Eylül 1980'den yaklaşık 36 yıl sonra ilk kez darbe girişimine sahne oldu. İstanbul'da jandarma birliklerinin iki boğaz köprüsünü de 15 Temmuz 2016 Cumartesi akşamı 21:30 sıralarında Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş yönünde kapatmalarıyla kamuoyunun farkına vardığı gelişmeler Ankara semalarında savaş uçaklarının TBMM, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve MİT Müsteşarlığı üzerinde 100 metreye kadar inerek alçak uçuş yapmaya başlamalarıyla netlik kazanmaya başladı. Kızılay'daki Genelkurmay Başkanlığı karargâhının önüne çıkan yolların kapatılmasıyla devam eden gelişmeler sırasında Başbakanlık MİT Müsteşarlığı'nın bulunduğu Yenimahalle ilçesinde alçak uçuş yapan helikopterlerden ateş açıldığı haber verildi. MİT'ten de askeri helikoptere ateş açıldı.

Eş zamanlı olarak İstanbul'da 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı zırhlı birlikler Atatürk Havalimanı'nı girişlere kapattı, zırhlı araçlarla emniyet birimleri ve çevik kuvvet birimleri kuşatmaya alındı.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri içinde cuntacı bir grup, 15 Temmuz 2016 Cumartesi akşamı Genelkurmay Başkanlığı'na akredite gazetecilere gönderdiği e-mail ile ülke yönetimine el koyduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde başta Ankara ve İstanbul olmak üzere yaşanan çatışmalar üzerine Marmaris'teki tatilini keserek İstanbul’a hareket etti. Emir komuta zinciri dışında hareket eden ordu içindeki cuntacı grubun emriyle askerler Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kapattı. Uçakta CNN Türk canlı yayınına bağlanan Erdoğan yaptığı açıklamada, "Tüm milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum, milletçe meydanlarda toplanalım, toplarıyla, tanklarıyla ne yapacaklarsa yapsınlar" dedi. Erdoğan’ın çağrısının ardından TRT binasını basan askerler, spikere darbe bildirisini okuttu. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde; Yurtta Sulh Konseyi ülke yönetimine el koydu!" dendi. Ankara'daysa TBMM binası bombalandı, Meclis'te grubu bulunan dört partiden milletvekilleri nöbet tuttu. TBMM Başkanı İsmet Kahraman, Meclis'i bugün olağanüstü toplantıya çağırdı. Darbe girişiminde bulunan cuntanın emrindeki helikopterler ve savaş uçakları Genelkurmay önünde vatandaşların üstüne ateş açtı. Ankara Valiliği, Gölbaşı Özel Harekat Merkezi'ne havadan yapılan bombalı saldırıda 17 özel harekat polisinin şehit olduğunu bildirdi. Ayrıca Ankara Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT Kampüsü'nde görevli 2 personel de şehit oldu. Gölbaşı Savcılığı, Ankara'daki olaylarda toplam 42 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok kentte halk darbe girişimine karşı sokağa döküldü. İstanbul ve Ankara'da yer yer çatışma sesleri duyuldu.

 İstanbul'da gece boyunca jetler alçak uçuş yaptı, yaşanan sonik patlamalar nedeniyle Taksim'deki binaların camları kırıldı. Erdoğan, saat 04:00 sularında İstanbul Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Erdoğan, darbe girişimiyle ilgili olarak, "Marmaris'teydim, ben hareket ettikten sonra oraları da bombalamışlar" dedi. "Benim genel sekreterimi alıp götürdüler. Ne yapacaksınız benim genel sekreterimi almakla" diyen Erdoğan, rehin alındığı öne sürülen Genel Kurmay Başkanı Hulis Akar'ın durumuyla ilgili olarak "Genelkurmay Başkanımızın durumunu bilemiyorum" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, 120 tutuklama olduğunu belirterek general seviyesinde öldürülen bir isim olduğunu söyledi. İstanbul'da silah sesleri sabaha kadar duyulmaya devam etti. Darbe girişiminin ilk hazırlığını yapan askerler, 06:30’da İstanbul Boğazı’nda ellerini havaya kaldırarak polis ekiplerine teslim oldu. Uzun bir süre cuntacıların elinde rehin kalan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, düzenlenen operasyonla kurtarıldı. Başbakan Yıldırım, saat 12:30'da düzenlediği basın toplantısında darbe girişiminin bilançosunu açıkladı. Yıldırım, "161 şehidimiz var, Bu olaya karışan şu ana kadar 2839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur. Yıldırım, ilk bilgilere göre, "darbecilerden en az 20 kişinin öldüğünü, 41'inin de yaralandığını" belirtti. Öte yandan Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz'un Demokrasi Bayramı olduğunu ilan etti.

Başbakan Yıldırım  “Demokrasiye sahip çıkan muhalefet liderlerine teşekkür ediyorum”

Başbakan Binali Yıldırım, "Muhalefet liderlerine teşekkür ediyorum, demokrasiye sahip çıkmışlardır, darbe girişimine karşı net bir tavır göstererek, hükümetimizin yanında yer almıştır, bu bir. İkincisi vatandaşlarımız sokağı darbecilere dar etmiştir, bırakmamıştır, vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Ancak vatandaşlarımız asla ayrılmasınlar, gün aydınlandı evinden kalkan hemen meydana insin. Bulunduğu şehirde meydanı boş bırakmayalım." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber'e yaptığı açıklamada, milli iradenin sesi olarak saat 14.00 itibariyle Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdıklarını belirtti.

Halkın girişimin başlamış olduğu saatlerden itibaren sokaklara çıkarak vatanına sahip çıkması ve muhalefet liderlerinin destek olması konusunda görüşleri sorulan Başbakan Yıldırım şöyle konuştu:

"Muhalefet liderlerine teşekkür ediyorum, demokrasiye sahip çıkmışlardır, darbe girişimine karşı net bir tavır göstererek, hükümetimizin yanında yer almıştır, bu bir. İkincisi vatandaşlarımız sokağı darbecilere dar etmiştir, bırakmamıştır, vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Ancak vatandaşlarımız asla ayrılmasınlar, gün aydınlandı evinden kalkan hemen meydana insin. Bulundukları şehirde meydanı boş bırakmayalım. İnşallah bunlar da gelmiş geçmiş olacak ve bunların hesabını soracağız."

Bu kalkışmayı gerçekleştirenlere yapılacak yaptırımlarla ilgili de Başbakan Yıldırım, "Hesabı sorulmaya başlandı, şu ana kadar tutuklamalar hayli yüksek sayıda devam ediyor. Gereken neyse yapılacak." dedi.

TÜMG. AKKAYA GÖZALTINA ALINDI

Darbe girişiminin ardından Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümg. Metin Akkaya da gözaltına alınarak Isparta İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap