800 yıllık Pınar Pazarı açıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,800 yıllık Pınar Pazarı açıldı
Haberin Tarihi: 2.8.2016 11:23:00 - Okunma Sayısı:1755 defa okundu.

Pınar Pazarı 14 hafta açık kalacak

800 yıllık Pınar Pazarı açıldı

Pınar Pazarı 14 hafta açık kalacak

 

            Eğirdir’de yılın belirli dönemlerinde geleneksel olarak Pazar günleri kurulan Pınar Pazarı Panayırı açıldı. Isparta'nın ilçe ve köylerinden gelenlerin yanı sıra Burdur, Antalya ve Konya illerinden de gelenler dikkat çekti.

            İlçemizde yaklaşık 800 yıldır kurulan tarihi Pınar Pazarı yüzlerce yıllık geleneği sürdürüyor. Bu yıl 31 Temmuz 2016 Pazar günü açılan Pazar, 14 hafta boyunca devam edecek. Pazar günleri açılan panayır 30 Ekim 2016 Pazar günü sona erecek. Bu yıl Pınar Pazarı panayırında açıkta hayvan kesimi yapılmayacak.

            Her yıl yaz sonunda kurulan ve yaklaşık üç ay süren pazarda, Eğirdir ve çevresindeki köylerden üretilen ürünlerin yanı sıra kurulan açık hava lokantalarında bölgeye özgü tandır kebabı da satılıyor. Tarihi pazarın, 1200'lü yılların başında yöreye yerleşen Türkler tarafından kurulduğu sanılıyor.

            Isparta'nın Eğirdir ilçesinde her yıl yaz sonunda kurulan tarihi Pınar Pazarı, yüzlerce yıllık hasat bayramı geleneğini sürdürüyor. Meyveden sebzeye, zücaciyeden giyim eşyasına bir çok ürünün satıldığı pazar, Eğirdir'e 7 kilometre uzaklıktaki Bağarası mahallesindeki mesirelik alana kuruluyor. Her hafta Pazar günleri kurulan pazarda geçmişte günde 2 bin 500 ila 3 bin civarında keçi ve koyun satılırken, yöredeki dağ köylerinde yaşayan Yörükler için buluşma yeri işlevini de görmüş. Pınar Pazarı her hafta çevre il ve ilçelerden gelenlerin yoğun ilgisini çekiyor. Ekim sonuna kadar Pazar günleri kurulacağı belirtilen tarihi Pınar Pazarında Eğirdir ve çevresindeki köylerde yetiştirilen her türlü sebze ve meyvenin yanı sıra yöreye özgü ekmeklerin tadına bakıp, kır lokantalarında tandır kebabı, kahvelerde çay içebilirsiniz.

            İlk kez 1204 yılından itibaren bölgeye yerleşmeye başlayan Türklerin kurduğu tahmin edilen pazarın, Akpınar köyünde yaşayan Yılanlı Musa Ağa'nın girişimleriyle başladığı belirtiliyor.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap