840 YIL ÖNCESİNİN HAMİDELİ TARİHİ COĞRAFYASINDAN GÜNÜMÜZE YANSIYANLAR?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,840 YIL ÖNCESİNİN HAMİDELİ TARİHİ COĞRAFYASINDAN GÜNÜMÜZE YANSIYANLAR?
Haberin Tarihi: 5.10.2016 11:14:00 - Okunma Sayısı:1050 defa okundu.

( HAMİDELİ SEYAHATİ İZLENİMLERİ / GÖZLEMLER / NOTLAR…)

840 YIL ÖNCESİNİN HAMİDELİ TARİHİ COĞRAFYASINDAN GÜNÜMÜZE YANSIYANLAR…

( HAMİDELİ SEYAHATİ İZLENİMLERİ / GÖZLEMLER / NOTLAR…)

                                           Zeki TARHAN – ANKARA

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

            Akkeçili’den Göktaş’a dek uzanan Fıstık Biçimindeki Eğirdir Gölü’nün kıyı kesiminde konuşlanmış (10)’a yakın Kırsal Yerleşim Birimi, ortadan kaldırılacaktı. İlk haliyle; EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ böyle emrediyordu… Masa başında hazırlanan raporlarla, mahallinde görülmedikleri için, söz konusu Kırsal Yerleşim Birimleri yok farz edilmişti.

***

            Akkeçili Yörük Türkmen Beyi Şükrü İBİŞOĞLU, bakın ne diyecekti:

            “… EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ ile birlikte, buralarda yerleşim ve iskânın var olduğu görülmüş, kısmen de olsa izin alınarak, çoğalan nüfusun meskûn mahalde ev yapması sağlanmıştır. ÖZEL HÜKÜMLER; var olanın yani, buralarda bir yerleşim olduğunun görülmesini sağladı… Kısaca, “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ”, var olanın tespitini sağlamıştır. Ve sonuç olarak, AKKEÇİLİ KÖYÜ, ortadan kaldırılamamıştır.”

***

            Akkeçili Köyü eski Muhtarı İsa AKKEÇİLİ, “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ” nin ortadan kaldırmak istediği Kırsal Yerleşim Birimlerinin varlığını sürdürmesinde büyük emeği geçen, merkezi otorite ile çetin mücadeleler veren ve halka önderlik eden bir halk savaşçısı idi… Tabii burada, merhum eski GÖKTAŞ Muhtarını da anmadan geçemeyeceğim.

***

            Özel Hükümleri, kısmen de olsa kendi lehlerine çevirmeyi başaran bu halk önderi AKKEÇİLİ için şapka çıkarılır diyorum… (0 -300) Mt. İçerisinde yapılaşma yasaktı. Mevcut yapılara tamirat izni veriliyordu ama imara uygun yeni yapı yapılamıyordu.

            Bir “DEMOKRATİK BASKI GURUBU” oluşturulmuştu. Merkezi Otorite ile müzakereler yapılacaktı ve de yapılmak zorundaydı!!! Baskı Gurubu, bir şeyleri başarıyordu: (30 – 300) Mt. Arasında, Köy Yerleşik Alanı içerisinde bulunan arsalarda, doğal nüfus artışı nedeniyle, yeni yapı yapılabilecekti artık. Revize edilen ve değişikliğe uğrayan bu madde ile, ortadan kaldırılması düşünülen Eğirdir Gölü kıyı kesimindeki Kırsal Yerleşimler, rahat bir nefes alıyordu…

***

            İşin püf noktası ise; EĞİRDİR GÖLÜ KOT’ unda yatıyordu… Kot; ( 919.30) Mt. Olarak belirlenmişti… Tabii, itirazlar ayyuka çıkmıştı!!! BASKI GURUBU DEMOKRASİSİ, Merkezi Otoritenin bir nebze olsun geri adım atmasını sağlamıştı… Ve Eğirdir Gölü Kot’ u; ( 919.00 )Mt.’ ye çekilmişti… 

            Dört yıllık bir mücadele ile Yönetmelik üç kez askıya çıkıyordu… Dördüncü seferde ise, bu son şekline razı olunuyordu… Ne var ki; Göl Kotu altında kalan ekili / dikili Tarım arazileri, Hazineye terk edilir hükmü, halen yürürlükte idi… İşte burada; itirazlar yükseliyordu ve deniyordu ki; “… Göl Kot’u altında kalan Tarım Arazileri, Hazineye terk edilecekse, kamulaştırılması gerektiği ve kişi haklarının zayi olmaması, bedelinin Köylülere ödenmesi…”

            Bu konu; muallakta kalmıştı ve sadece Göl Kot’ u (919.00) Mt.’ ye düşürülüyordu. Göl Kot’u ndan düşürülen yada kazanılan (30) cm. ile ne elde edilmişti?!!! (919.30) Mt. Kot’ta, (150 bin) dekar Tarım Arazisi hala duruyordu… Ekilip biçilmeyecek ve meyvecilik yapılamayacaktı. (30) cm. kot’ un eksilmesiyle; (30 bin) dekar Tarım Arazisi kurtarılmış oluyordu!!! (120  bin) Dekar  Tarım Arazisi ise, Göl Kot’u altında kalmış oluyordu.

    …Ve “Terk et!!!” denilirse,terk etmek zorunda kalınacaktı… Gelin burada, AKKEÇİLİ Köyü eski Muhtarı İsa AKKEÇİLİ’ye bir kulak vererek, yazımızın üçüncü bölümüne bir nokta koyalım:

   “… Elma üretiminizi yasaklayalım dediler!!! Mevcutlar kalsın. (30) yıl sonra, hiç elma fidanı dikilmesin dediler!!! (=Elmanın ömrü 30 yıl)  2008 – 2012 yılları mücadele ile geçti… En son, 2012 Mayıs ayının 25’n de son haliyle bugünlere geldik…”   


devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap