YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ?
Haberin Tarihi: 29.10.2016 16:04:00 - Okunma Sayısı:1817 defa okundu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93’üncü yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Eğirdir’de de coşkulu törenlerle kutlandı.

YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ…

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93’üncü yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Eğirdir’de de coşkulu törenlerle kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bugün saat 9.00’da Kaymakam Abdullah Akdaş, Garnizon Komutanı P. Alb. Selçuk Emirdağ ve Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Tebrikat törenine bazı kurum ve kuruluşların katılmaması gözlerden kaçmadı.

Eğirdir Süleyman Demirel İlk ve Ortaokulu’nun hazırlamış olduğu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programının icrası için saat 10.00’da Eğirdir Stadyumuna geçildi. Buradaki tören ise Kaymakam Abdullah Akdaş, Garnizon Komutanı P. Alb. Selçuk Emirdağ ve Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün, askeri birlikler, öğrenciler, kuruluşlar ve halkın bayramını kutlamaları ile başladı.  Daha sonra Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere 15 Temmuz’da demokrasi uğruna canını feda eden kahramanlarımızın, Türkiye Cumhuriyetine emeği geçmiş olan Türk büyükleri ve şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız söylenildi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş doğaçlama olarak yaptı. Akdaş’ın konuşmaları hem öğrenciler için hem de törene katılanlar için bir ders niteliğindeydi.

Kaymakam Abdullah Akdaş şunları ifade etti: “Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93’ncü yıldönümünü kutlamak üzere burada hazır bulunuyoruz.  Cumhuriyetin tanımını tekrar tekrar yapmaya gerek yok. 93 yıldır Cumhuriyeti bu millet özümsedi, içselleştirdi ve kanlarına kadar işledi. Önemli olan Cumhuriyeti bilmek değil, Cumhuriyeti yaşayabilmektir. Önemli olan Cumhuriyeti sindirebilmektir ve bir yaşam tarzı haline getirebilmektir. Halkımız, yüzyıllardır çeşitli coğrafyalarda, çeşitli ülkelerde devletler kurdu, devletleri oldu ama hiçbir zaman esareti kabul etmediler. Anadolu’daki serüvenimiz ise 1071 yılında Malazgirt’le başladı, Selçuklularla, Osmanlılarla devam etti ve en sonunda büyük bir savaş verdik Milli mücadeleyle. Atalarımız, dedelerimiz bu toprakları bizlere emanet etti. 3 kıtada hüküm süren bir milletin torunlarıyız biz. Dünyada o dönemin süper gücü olan devletin varisleriyiz. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz bu günlerde bunu tekrar göz önünde bulundurmamız, tekrar hatırlamamız gerekiyor ve benliğimize, kendimize ve Türklüğümüze şunu sormamız gerekiyor: “Dünyada binlerce Müslüman, milyonlarca Müslüman zulüm görürken bizler ne yapıyoruz?” Bir zamanlar bu dünya Müslümanlarının hamisi bu milletti, Türk milletiydi. Anadolu coğrafyamızın etrafına şöyle baktığımızda bir tarafta Irak, bir tarafta Suriye, yanı başımızda Mısır, Libya, Balkanlarda düne kadar Saraybosna’ydı. Doğu Türkistan, hepsi kan gölüne dönmüş, hepsi zulüm içerisinde inim inim inletiliyordu.”

Konuşmalarında Eğirdir halkına seslenen Kaymakam Akdaş, “Eğirdirli hemşehrilerimiz sadece İstiklal Savaşında 200’e yakın şehit verdi. Bunun iki katını gazi verdi. Bu toprakları yurt yaparken Eğirdir’linin payını inkar etmek mümkün değildir. Dolayısıyla öz ve öz Türkmen, öz ve öz Müslüman bir milletin çocuklarıyla hasbihal ediyoruz. Ne yapacağız arkadaşlar? Bir kere kendimizi bileceğiz ve Cumhuriyetimize sahip çıkacağız. Bir kere devletimize sahip çıkacağız. Bir kere içinde bulunduğumuz hangi iş olursa olsun, iştigal ettiğimiz hangi görev olursa olsun sonuna kadar işimizi, mesleğimizi icra edeceğiz. Çalışacağız kısacası. Bu ülkeyi, bu devleti bir yerlere getirmek için çalışacağız. Hep beraber çalışacağız. Dünya Müslümanları, dünya milletleri Türk toplumundan çok şey bekliyor. İnanın yurt dışına çıktığınızda göreceksiniz ki ‘Osmanlı’nın torunları olarak’ bakıyorlar bize. Şuan öyle bir bilinçteki Müslüman milletler kan revan içerisindeyken aynı sorun, problemi yaratanlar bizi bir kaşık suda boğmak istiyorlar. Anadolu coğrafyasında ezelden beri bizi yaşatmak istemiyorlar. Dolayısıyla artık aklımızı başımıza almanın zamanı geldi. Bizler her konuda, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak için ilimi, bilimi aramak zorundayız, üretmek zorundayız. Bunu her alanda hissetmek zorundayız. Cumhuriyet, Mustafa Kemal Atatürk’ün tabiriyle “Fikri hür, vicdanı hür” nesiller istiyor. ‘Fikri hür, vicdanı hür’ olmayan nesillerin neler yaptırdığını daha dört ay önce 15 Temmuz’da gördük. 15 Temmuz hain darbe girişimini yapanların akıllarını, fikirlerini, nizamlarını nerelere teslim ettiklerini gördük. Kimlere teslim ettiklerini gördük. Dolayısıyla bu gençlerimizi, evlatlarımızı fikri hür, vicdanı hür, izanlarıyla, kabiliyetleriyle muhakeme kabiliyetleriyle Atatürk’ün istediği gibi çağdaş muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma yolunda yetiştirmemiz gerekiyor. Akıllarınızı hiçbir şekilde kiraya vermemeniz gerekiyor. Birilerinin emrine bel bağlamamamız gerekiyor. Atatürk de bunu istiyor, dinimiz de böyle istiyor. Artık silkelenme vaktimiz geldi. Çocuklarımızı iyi yetiştirme vakti geldi, geçiyor bile. Bakın iş işten geçmeden, yarın dövecek bir diz dahi bulamayacak duruma düşmeden, çok çalışalım” dedi.

Konuşmalarında öğrencilere de seslenen Kaymakam Akdaş, “Sevgili öğrenciler; çok çalışmalısınız. Okulda, evde, kütüphanede, akıllı telefonların başında çalışacağız, çünkü buna mecburuz. Bu mecburiyetimiz bizi bir yerlere getirecek inşallah” diye konuştu.

Kaymakam Akdaş sözlerini “Cumhuriyetimizin 93’ncü yıldönümünü hep beraber kutluyoruz. Ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Nice 93’ncü yıllara. Bu Cumhuriyeti bizlere emanet eden başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, geçmişten günümüze bu ülke için bu vatanı bize toprak yapan tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. Gazilerimizi şükranla anıyorum. Cumhuriyetimizin 93’ncü yılı tekrar hepimize kutlu olsun” diyerek tamamladı.

Kaymakam Abdullah Akdaş’ın konuşmalarının ardından Süleyman Demirel Ortaokul öğrencilerinden Çağlar Çeliköz ‘Akdeniz’e doğru’ isimli şiiri okudu.

Daha sonra Okul öğretmen ve öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Atatürk Çocukları ve 10. Yıl Marşı” koreografisi izleyenler tarafından büyük bir beğeni ve alkış aldı.

Bayram programı, İsa Koray Okutan ve Emir Kolan ‘Cumhuriyet’ isimli şiiri birlikte okumaları, Halk oyunları ekibinin gösterisinin izlenmesinin ardından, Yağmur Dağ ve Zeynep Naz Dunca ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ isimli şiiri birlikte okumaları ile devam etti.

Ömer Halisdemir Eğirdir’de de Anıldı…

15 Temmuz darbe girişimde büyük bir kahramanlık sergileyerek şehit düşen Astsubay Ömer Halisdemir, tüm yurtta olduğu gibi Eğirdir’de de bir gösteri ile anıldı. Öğrencilerin hazırlamış olduğu ‘Ömer Halisdemir Kahramanlığı’ isimli temsil izleyenler tarafından ayakta alkışlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, ödül töreni ile devam etti.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. Yılı münasebetiyle Eğirdir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Atatürkçü Düşünce Derneği Eğirdir Şubesi’nin organizasyonlarıyla hazırlanan liseler arası kompozisyon dalında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.

‘Cumhuriyet’ konulu kompozisyon dalında birinci olan; Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi, Yasin Kaya, ikinci olan Eğirdir Mavigöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi İrem Çağlayan ve üçüncü olan Eğirdir Akşemsettin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Aslıhan Yıldız, plaketini ADD Başkanı Erdoğan Öngün’ün elinden aldı.

İlkokullar ve ortaokullar arasında şiir ve resim yarışması düzenlendi.

Buna göre ilkokullar arası resim yarışmasında birinci olan Süleyman Demirel İlkokulu öğrencisi Duru Erbil, ortaokullar arasında şiir yarışmasında birinci olan Özel Eğirdir Büyük Başarı Ortaokulu öğrencisi M. Hakan Çatal, ödülünü Kaymakam Abdullah Akdaş’ın elinden aldı.

Resim yarışmasında ikinci olan Süleyman Demirel İlkokulu öğrencisi Elifsu Kuyucu, şiir yarışmasında ikinci olan Süleyman Demirel Ortaokulu öğrencisi Berranur Çubuk, ödülünü Garnizon Komutanı P. Alb. Selçuk Emirdağ’ın elinden aldı.

Resim yarışmasında üçüncü olan Muazzez ve Yaşar Şapçı İlkokulu öğrencisi Gülsena Kılıçaslan, Şiir yarışmasında üçüncü olan Atatürk Ortaokulu’ndan Sıla Palabıyık, ödülünü Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün elinden aldı.

Program Isparta Erenler Mehteran takımının birbirinden güzel mehter marşını söylemesinin ardından tören geçiti yapıldı.

Tören geçiti sırasında öğrencilerin ellerinde taşıdıkları ‘Cumhuriyet’ konulu pankartlar dikkat çekti.

Bu anlamı büyük günde Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve bu toprakları bizlere vatan yapmak için kendilerini feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi şükran ve rahmetle anar, milletimizin Cumhuriyet Bayramı bir kez daha kutlu olsun.

Senin Eserin Olan Bu Vatan, Kimsenin Esiri Olamaz…! Ne Mutlu Türk’üm Diyene…

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap