Büyük arkeolojik keşif: Eğirdir Gölünün altında kalan Tarihi Kral Yolu bulundu!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Büyük arkeolojik keşif: Eğirdir Gölünün altında kalan Tarihi Kral Yolu bulundu!
Haberin Tarihi: 22.11.2016 18:03:00 - Okunma Sayısı:6681 defa okundu.

arihi Kıral Yolu’nun keşfi, Barla-Bağcıyazlı Mustafa Gülyiğit’in yardımı, Bodrumlu İşadamı Ahmet Çobanoğlu, Dalgıç Mesut Kadakoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aksu’nun bilimsel çalışmalarıyla bulundu.

Büyük arkeolojik keşif: Eğirdir Gölünün altında kalan Tarihi Kral Yolu bulundu!

Eğirdir ve Hoyran Göllerinin birleştiği Kemer Boğazı’ndan geçtiğine inanılan KIRAL YOLU’NUN göl suları altında kalan kısmı, 2008 yılından beri aranıyordu. Göl suları altında kalan KIRAL YOLU’NU bulmak için göle farklı zamanlarda dalgıç indirildi. Dalgıçların göl suları altında yaptıkları taramalar neticesinde 20 Kasım 2016 Pazar günü mutlu sonuca ulaştığı bildirildi.

Tarihi Kıral Yolu’nun keşfi, Barla-Bağcıyazlı Mustafa Gülyiğit’in yardımı, Bodrumlu İşadamı Ahmet Çobanoğlu, Dalgıç Mesut Kadakoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aksu’nun bilimsel çalışmalarıyla bulundu. Yolun büyük bir kısmı, su altı bitkileri ve çamur altında yer alıyor. Isparta turizmine önemli katkıda bulunması beklenilen, göl sularının altında kalan KIRAL YOLU, üzerinde bulunan bitkiler ve çamur tabakası temizlenerek, 3000 yıllık tarihi yol, turizme ve insanların seyrine açılmalıdır.

Bu çerçevede yolun 390 m yakınında bulunan ve Miryokefalon kalesinin yıkılmasıyla meydana gelen Bölükada veya bir diğer adıyla Bülbül Adası da ivedilikle hazırlanarak turizme ve insanların seyrine açılmalıdır. 1100 ve 1166 yılları arasında yaşamış, Endülüslü ünlü coğrafyacı el-İdrîsî’nin “Ammûriye’den 24 mil mesafede; Medinetü’l-Endosbabe, burası muhkem bir kaledir” şeklinde tarif ettiği kale, bugün Uluborlu’nun 24 mil veya 36 bm şarkında bulunan Bölükada’nın olduğu yerde bulunuyordu. Bölükada, Miryokefalon Kalesi’nin yıkıntısından meydana gelmiştir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap