TÜRKİYE?DEKİ 4 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDEN BİRİ: EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TÜRKİYE?DEKİ 4 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDEN BİRİ: EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ?
Haberin Tarihi: 11.1.2017 09:54:00 - Okunma Sayısı:2625 defa okundu.

Kanal 32 ekranlarında en çok izlenen programlar içerisine giren "Gülkent'te Sabah" programında Eğirdir gündemini değerlendiren Gazetemiz sahibi Abdullah Sinan, dün katıldığı programda ilçemizde bulunan iki araştırma enstitüsünden biri olan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile ilgili tanıtıcı bilgiler verdi.

TÜRKİYE’DEKİ 4 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDEN BİRİ:

EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜS܅

               Kanal 32 ekranlarında en çok izlenen programlar içerisine giren "Gülkent'te Sabah" programında Eğirdir gündemini değerlendiren Gazetemiz sahibi Abdullah Sinan, dün katıldığı programda ilçemizde bulunan iki araştırma enstitüsünden biri olan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile ilgili tanıtıcı bilgiler verdi.

               Sinan sözlerine “Gerçekten en çok izlenen programlar içerisine giren "Gülkent'te Sabah" programında Eğirdir'in sorunlarını, dertlerini, isteklerini ve Eğirdir'in gündemini Kanal 32 sayesinde dünya ile paylaşıyoruz ve çok güzel tepkiler alıyoruz.

               Ben, bugün ilçemizde bulunan ve marka haline gelen iki Araştırma Enstitümüzden biri olan SAREM yani Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü hakkında tanıtıcı bilgiler vermek istiyorum.

               Önümüzdeki hafta ise diğer Araştırma Enstitümüz, MAREM'i yani Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü hakkında bilgiler vermek istiyorum.

               Türkiye'de marka olan ve Eğirdir’de Kurulu bu iki Araştırma Enstitümüzün tanıtımından sonra ise, inşallah 15 gün sonra sizin programınızda bu iki Araştırma Enstitümüzü niye gündeme getirdiğimi açıklamayı diliyorum.” Şeklinde bir giriş yaptıktan sonra Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile ilgili şu bilgileri verdi:

               “Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitümüz, 1986 yılında Tarım Bakanlığı'na doğrudan bağlı olarak kurulmuş ve 1987 yılında faaliyetlerine başlamıştır.

               ÇALIŞMA SAHASI ÇOK GENİŞ…

               Çalışma sahası ise çok geniş... Isparta, Denizli, Burdur, Bursa, Karaman, Kayseri, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Konya, Ankara, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Çankırı, Yozgat, Niğde ve Manisa illerini kapsamakta.

               Yani; Ülkemizin iç sularında avcılık yoluyla gerçekleştirilen, su ürünleri üretiminin yüzde 69'u, Su ürünleri yetiştiriciliğinin yüzde 35'i Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nün görev ve sorumluluk sahasında yer alan su kaynaklarında gerçekleştirilmekte.

               YÖNETİM BİRİMLERİ

               Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitümüz; Balıkçılık yönetimi, Çevre ve Kaynak yönetimi, Yetiştiricilik ve Su Ürünleri Sağlığı, Su Ürünleri İşleme ve Değerlendirme, Tarım Ekonomisi ve Pazarlama, Genetik ve Araştırma Yönetimi ve Eğitim Yayım birimlerinden oluşmakta.

               PERSONEL SAYISI

Halen Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nde Su Ürünleri Mühendisi, Ziraat Mühendisi ve Çevre Mühendisi olmak üzere 17 Mühendis yanısıra 2 Veteriner Hekim, 2 Biyolog olmak üzere diğer çalışanlarla 55 personel görev yapmakta.

               TÜRKİYE’DEKİ 4 ARAŞTIRMA

               ENSTİTÜSÜNDEN BİRİ…

               Bu arada Türkiye'de sadece 4 adet Su Ürünleri Araştırma Enstitümüzün bulunduğunu belirtmek isterim. Diğer üçü ise Antalya, Trabzon ve Elazığ'da bulunuyor. Bu da Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nün, Eğirdir, Isparta ve Türkiye için ne denli önemli olduğunu gösteriyor.

               KEREVİT KULUÇKAHANESİ

               TÜRKİYE’DE İLK VE TEK…

               Eğirdir SAREM sadece balık popülasyonu ile değil, tatlı su kereviti üzerine de çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda 2015 yılında kurulan, kapalı devre sisteme sahip Kerevit Kuluçkahanesi ülkemizde ilk ve tek...

               Türkiye'de ilk ve tek olan Kerevit Kuluçkahanesinin, Avrupa'da bulunan birkaç tesisten, çok daha modern ve yüksek kapasiteli olduğunu özellikle belirtmeliyim.

               44 PROJE UYGULANDI,

               12 PROJE DEVAM EDİYOR

               Kurulduğu günden bu güne toplam 44 projenin uygulanmış olduğunu ve halen Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitümüzde 12 projenin devam ettiğini de özellikle ifade etmeliyim.

               Bu kısacık süre içerisinde Eğirdir SAREM ile ilgili anlatamadığım pek çok konu var.

               EĞİRDİR SAREM’İN EV SAHİPLİĞİNDE

               DÜZENLENEN SEMPOZYUMLAR VE

               ÇALIŞTAYLAR BİLİME IŞIK TUTUYOR

               Örneğin; 22 Mayıs 2015 tarihinde "Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu" Eğirdir SAREM'de gerçekleştirildi.

               Bu sempozyuma ülkemiz yanısıra; Irak, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve İtalya'dan olmak üzere, 41 Üniversite ve 39 Kamu Kurumundan 300'ün üzerinde bilim insanı katıldı.

               10-14 Ocak 2016 tarihinde düzenlenen "Alternatif İç Su Ürünleri Türleri Çalıştayı"nda ise "İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Son Durum", "Alternatif Potansiyel Türler", "Yetiştiriciliğin Ekosistem Üzerine Etkisi", "Diğer Alternatif İçsu Ürünleri" ve "Yetiştiricilik Modelleri" konuları değerlendirildi. Sonrasında Çalıştay Raporu hazırlandı ve yayınlandı.

               Ayrıca; Kerevit üretimindeki daralmanın ortadan kaldırılmasına yönelik, 29 Nisan 2014 tarihinde 15 Üniversite'den 54 öğretim elemanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü elemanlarının katılımlarıyla Isparta'da "Eğirdir Gölü    Kerevit Çalıştayı" gerçekleştirildi.

               LABORATUVAR ORTAMINDA

               TIBBİ SÜLÜK YETİŞTİRİCİLİĞİ

               2013 yılında, sağlık alanında çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan tıbbi sülük türünün üretime alınmasına yönelik yapılan bir çalışmada, toplam 25 adet anaç bireyden 81 kokon elde edilerek, toplam 983 adet yavru sülük çıkışı başarı ile gerçekleştirildi. Şu anda bu rakamların binlerle ifade edildiği bildiriliyor.

               LİMNOFİSH DERGİSİ

İç sularda ve tatlısu balıkçılığına yönelik süreli ve hakemli bir dergi olan Limnofish dergisiyle de konusunda marka haline gelen Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, bugünlerde ayrı bir heyecanı daha yaşıyor.

               LİMNOLOJİK ARAŞTIRMA MERKEZİ’NİN

               PROJE İHALESİ BİTTİ

               5200 mekrekare kapalı alana sahip bina içerisinde laboratuvarlar, çalışma ofisleri, toplantı salonları, Balık müzesi, Balık Gen Kaynakları Bankası, Plankton Bankası ve sosyal alanlarıyla inşa edilecek "Limnolojik Araştırmalar Merkezi"nin proje ihalesi bitti.

               Bu yıl içerisinde inşaatına başlanacağı bildirilen "Limnolojik Araştırmalar Merkezi" balıkçılık başta olmak üzere, içsu kaynaklarımızın kullanımında, doğrudan ve dolaylı etkileri olan olumsuzlukların ortadan kaldırılmasına yönelik araştırma ve uygulamaların yapılabilmesi ve mevcut ekonomik potansiyelin geliştirilmesini sağlayacak altyapıyı hazırlayacak.”

               Sinan “Bugünkü gündemde Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitümüzü ve çalışmalarını tanıtmak istedim.

               İnşallah önümüzdeki hafta da diğer marka Enstitümüzü; Eğirdir Meyvecilik Araştırma Entitüsü'nü (MAREM'i) tanıtmaya çalışacağım.

               Daha sonraki hafta ise bu iki Araştırma Enstitüsünü neden gündeme getirdiğimi ve Eğirdir'in beklentilerini dile getirmeye çalışacağım.” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap