GÜNDEM: EĞİRDİR ÜNİVERSİTESİ...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÜNDEM: EĞİRDİR ÜNİVERSİTESİ...
Haberin Tarihi: 1.2.2017 16:33:00 - Okunma Sayısı:2374 defa okundu.

Gazetemiz sahibi Abdullah Sinan 1 Şubat 2017 Çarşamba günü Kanal32 TV'de konuk olarak katıldığı "Gülkent'te Bugün" programında, Isparta'da kurulması düşünülen ikinci üniversitenin Eğirdir'de kurulması konusunu gündeme getirdi.

GÜNDEM: EĞİRDİR ÜNİVERSİTESİ...

            Gazetemiz sahibi Abdullah Sinan 1 Şubat 2017 Çarşamba günü Kanal32 TV'de konuk olarak katıldığı "Gülkent'te Bugün" programında, Isparta'da kurulması düşünülen ikinci üniversitenin Eğirdir'de kurulması konusunu gündeme getirdi.

            Programda; Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, İl Genel Meclisi Üyeleri Mustafa Baş ve Halil Okutan, CHP İlçe Başkanı Mehmet Kaş, MHP İlçe Başkanı Osman Yaman, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Yalkın, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Yusuf Öngün, Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, Eğirdir Genç Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, esnaflarımız ve Eğirdir'li hemşehrilerimizin konu ile ilgili görüşlerinin yer aldığı VTR görüntüleri de yayınlandı.

Abdullah Sinan, şunları söyledi: "Bilindiği üzere Süleyman Demirel Üniversitesi, güçlü bir altyapının üzerine 1992 yılında kurulmuş ve geçen süreçte kurumsallığını tamamlamış bir devlet üniversitesi.

            Akademik birimleri, öğretim elemanı, öğrenci sayısı, fiziki kapasitesi, bilimsel araştırmaları, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikleriyle seçkin bir yere sahip.

            Ve her yıl 17 bin yeni öğrenci kaydı yapmakta…

            18 Fakülte, 5 Enstitü ve 20 Meslek Yüksek Okulunu bünyesinde barındıran Süleyman Demirel Üniversitesi’nde günümüz itibariyle okuyan öğrenci sayısı 85 bin… Isparta Merkezde okuyan öğrenci sayısının ise yaklaşık 65 bin olduğu bildiriliyor.

Bu denli büyüyen bir üniversitenin, her yıl 17 bin öğrenci kaydı yapılan bir üniversitenin yanı sıra Isparta iline ikinci bir üniversite kurulma konusu geçtiğimiz günlerde gündeme geldi.

            Isparta Milletvekilimiz, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Süreyya Sadi Bilgiç’in konuyu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a aktardıkları ve Sayın Cumhurbaşkanımızın, konuya olumlu baktıkları Isparta basınında da yer aldı.

Geçtiğimiz haftalarda, bu ekranlarda canlı telefon bağlantılarıyla İlçemizde bulunan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM)'nü  tanıtmıştım.

            Bu kurumlarımızın ülkemiz, bölgemiz ve Eğirdir için ne denli önemli olduklarını dile getirmiştim.

            Türkiye’deki dört Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünden biri ve en kapsamlısı Eğirdir’de… Konularında uzman 20 mühendis ve biyolog burada görev yapmakta. Son derece modern laboratuvarlarda pek çok bilimsel çalışma ve araştırmalar yapılmakta.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü… MAREM… Bu kurumumuzda da, yüksek lisansını tamamlamış ve halen lisansları devam eden 46 Ziraat Mühendisimiz bulunmakta…

            1000 Dekar araziye sahip Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, teknik imkanları ve laboratuvarlarıyla ülkemiz tarımına hizmet vermekte…

Biz diyoruz ki; Isparta’da açılacak ikinci üniversite Eğirdir’e açılsın.

            Isparta’ya yakınlığı, doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle Göller Bölgesinin incisi Eğirdir’de üniversite için altyapı hazır.

Zamanında marka olan Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon hastanemiz var…

Maalesef günümüzde önemini yitirmiş durumda… Binanın depreme dayanıklı olmadığı bildiriliyor… Öyle olmasına rağmen şu an ilçemizde sağlık hizmeti vermeye devam ediyor.

Bu bina güçlendirilebilir ya da yıkılıp yenisi yapılabilir… Hastanemiz 38 dekar araziye sahip. Burada bir Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulabilir. Halihazırda Eğirdir’de Su Ürünleri Fakültemiz var. Eğitim Isparta’da verilse de Eğirdir’de binası hazır… Ve resmi olarak Eğirdir’de kurulu.

Söylediğim gibi MAREM ve SAREM gibi güzide kuruluşlarımız var… Teknik donanımları, akademik elemanları değerlendirilip, Eğirdir’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Fakültesi açılabilir.

Yıllardır sporun her dalında faaliyet gösteren, yelken sporundan tutun, triatlon yarışlarına, Dağcılık Şenliklerine ev sahipliği yapan, oksijeni bol, havası temiz Eğirdir’de bir spor akademisi kurulabilir.

Bir üniversitenin kurulması için en az üç fakültenin kurulmasının gerektiği bildiriliyor…

Eğirdir’e Eğitim Fakültesi açılabilir… Turizm Fakültesi açılabilir… Ya da YÖK’ün veya yetkililerin uygun görecekleri fakülteler açılabilir…

Eğirdir’in gözbebeği İstasyon Mahallemizde halen Devlet Demir yollarına ait, tamamen göle nazır, son derece kıymetli 365 dekar arazimiz var… Şu an atıl durumda. İl Özel İdaresine devri sözkonusu…

Şu an içerisinde bakımsızlıktan harabeye dönmüş tarihi binalar var. Özellikle Kurtuluş Savaşı’nda çok önemli rol oynayan Eğirdir Garı’nın restorasyonu yanısıra tarihi ve yeşil dokunun muhafazası ile burası Eğirdir Üniversitesi’nin kampüs alanı olabilir.

Bu alandan Isparta’ya demiryolu hattımız var. Bu hattın iyileştirilerek kullanılması mümkün… Bu hat öğrenci ve vatandaş taşımacılığında kullanılabilir. Bu hattın açılması, nostaljik kullanımla ayrıca Eğirdir turizmine katkı sağlayabilir.

İstasyon Mahallesindeki 365 dekar arazi, üst kısımlarında yapılacak tahsislerle çok daha genişleyebilir.

Baybuğan Mahallemizde, Göktaş Köyü sırtlarında Orman’a ait yüzlerce dekar çorak, boş ve atıl arazi var… Güzel bir planlamayla burada muhteşem göl manzaralı bir Eğirdir Üniversitesi kurulabilir.

Mülki idaremiz, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşlarımız ve Eğirdir halkı Eğirdir Üniversitesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır…

Eğirdir, öğrencilerimizin yaşaması, barınması için çok uygun ve huzurlu bir kent…

Geçen hafta sizlerle söyleşimizden sonra beni pek çok kişi aradı… Hemşehrilerimizden arazi, bahçe gibi gayrimenkullerini hibe edeceklerini söyleyenler oldu. Maddi katkıda bulunacaklarını söyleyenler oldu.

Bizler Eğirdir olarak Isparta’da kurulacak ikinci üniversitenin Eğirdir’de açılmasını istiyoruz.

            Bu inançla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan, Isparta Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Süreyya Sadi Bilgiç’ten, Sayın Milletvekillerimizden, Sayın Valimizden, Sayın Rektörümüzden katkı ve destek bekliyoruz."

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap