Elma Üreticileri Biyoteknik Konusunda Bilgilendirildiler?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Elma Üreticileri Biyoteknik Konusunda Bilgilendirildiler?
Haberin Tarihi: 2.2.2017 16:11:00 - Okunma Sayısı:3675 defa okundu.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde BAKA Destekli “Eğirdir Gölü Havzası Elma Yetiştiriciliğinde Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması ve Bilinçli Tarım İlacı Kullanımı’’ Projesinin eğitim toplantısı yapıldı.

Elma Üreticileri Biyoteknik Konusunda Bilgilendirildiler…

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde BAKA Destekli “Eğirdir Gölü Havzası Elma Yetiştiriciliğinde Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması ve Bilinçli Tarım İlacı Kullanımı’’ Projesinin eğitim toplantısı yapıldı.

Eğirdir MAREM tarafından projesi hazırlanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Sürdürülebilir Çevre Mali Destek programı adı altında yürütülen “Eğirdir Gölü Havzası Elma Yetiştiriciliğinde Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması ve Bilinçli Tarım İlacı Kullanımı projesi bugün başladı.

Toplantıya; Kaymakam Abdullah Akdaş, İl Genel Meclis Üyesi Halil Okutan, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, Kurum Müdürleri, Köy Muhtarları ve Üreticiler katıldılar.

Saygı Duruşu ve İstiklal marşımızın söylenilmesiyle başlayan programda Eğirdir MAREM Müdür Vekili Recep Ali Emre bir açılış konuşması yaptı.


Emre: “Bugün bura müdürlüğümüzce hazırlanıp BAKA tarafından desteklenen Sürdürülebilir Çevre Mali Destek Programı adı altında yürütmekte olduğumuz “Eğirdir Gölü Havzası Elma Yetiştiriciliğinde Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması ve bilinçli Tarım İlacı Kullanımı” adlı proje için toplanmış bulunuyoruz. Bu proje ile Eğirdir, Gelendost, Senirkent ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köylerdeki elma üreticilerine eğitim amaçlı bilgi verilecektir. Proje kapsamında en az 350 çiftçiye, 30 teknik elemana ve 80 Ziraat Fakültesi öğrencisine eğitim verilecek. Projenin bölgemizdeki tüm çiftçilerimize faydalı olmasını diliyor, projemize destek veren firmalarımıza ve İlçe Tarım Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” dedi.


Kaymakam Akdaş: “Biyoteknik Mücadele Yaygınlaştırılmalı…

Biyoteknik mücadele konusunun yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Kaymakam Abdullah Akdaş ise, “Bugün güzel bir konuda güzel bir iş için burada toplandık hep beraber. Çok önemli bir konu. Çünkü Türkiye’de elma üretiminin 4/1’ini karşılayan bir İl de yaşıyoruz. Elma üretiminde neredeyse %60’nı üreten iki ilçemiz var. Biri Eğirdir, diğeri ise Gelendost. Elma üretiminde burada karşılaşılan zorluklar sıkıntılar tabi hepimizin malumu. Tabi ki bu sıkıntılarla zorluklarla alakalı özellikle zararlılarla mücadele yöntemleriyle alakalı. Şimdiye kadar çeşitli teknikleri biliyordunuz zaten. Bunu uygularken İlçe Tarım Müdürlüklerimiz, Meyvecilik Müdürlüğümüz ve bir çok sivil toplum örgütüyle birlikte firmalar sizlere çok faydalı oluyorlar. Bu mücadele sırasında önemli olan dostu düşmanı ayırmak. Bizler elma zararlılarına ya da diğer meyve zararlılarına karşı bir mücadele içerisine girdiysek veya onlarla savaşıyorsak yararlı, faydalı olanlara dokunmamamız gerekiyor. Bahçelerimizde kullandığımız her türlü ilaç veya zehiri kullanırken toprağın içerisindeki veya yeryüzündeki diğer yararlı canlılara dokunmamamız veya mümkün mertebe en az zararı vermemiz gerekiyor. Eğer bile bile o canlılara zarar veriyorsak tabiî ki de olmaz. Bizim üzerinde yaşadığımız bu topraklar bizim kendi mülkümüz değil. Bize, bizden öncekilerin emanet ettiği, bizim de bizden sonrakilere emanet edeceğimiz topraklar. Bunun üzerinde her türlü iş ve işlevlerimizi zirai ve ticari faaliyetleri gerçekleştirirken bunun üzerinde durmamız ve bu yönde bu alanların, bu arazilerin, bu toprak parçalarının bize emanet olduğunu bilmemiz gerekiyor. Allah, Eğirdirliler için ve Gelendostlular için çok güzel bir doğa vermiş. Yanı başımızda hemen her gün bakmaya doyamadığımız bir gölümüz var, akarsularımız var. Allah bunları yaratırken, buradaki insanlar faydalansın, mutlu olsunlar diye yaratmış. Bizim gördüğümüz bu güzellikleri gelecek nesillerimize, çocuklarımıza, torunlarımıza bırakmamız gerekir diye düşünüyorum. Buradaki arkadaşlarımız güzel bir proje hazırlamışlar ve BAKA’da önemli bir şekilde finansal bir destek vermiş.  Biz bundan son derece mutlu olduk.

Önemli olan bu biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması. Toprağa veya arazinin içerisindeki mümkün mertebe faydalı, insan sağlığı için, sağlığımız için ve toprağımız için, sürdürülebilir bir tarım için faydalı  bakteriden nebatata varıncaya kadar bunları koruyarak mücadele etmenin yöntemlerini arkadaşlarımız sizlere anlatacaklar. Biraz önce de söylemiştim bu konunun önemli olduğunu. Sizler de bağlarınızda bahçelerinizde uygulamanız gereken bir konu. Bu konuda da devletimiz biyoteknik mücadele konusunda da destek veriyor. Bu desteklerden de zaman zaman faydalanıyorsunuz. Bunun yaygınlaştırılması gerekiyor. El birliği ile, bizim kurumlarımız ile, sivil toplum kuruluşlarımız ile ticari firmalarımızla, çiftçilerimizle birlikte Eğirdir ve Gelendost’ta bu Eğirdir Gölü çevresi havzası içerisinde yapılan tüm meyvecilik faaliyetlerinde bu uygulamaları yaygınlaştırmamız gerekiyor.

Bu projenin hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize de hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kaymakam Abdullah Akdaş’ın konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Öztürk “Bilinçli Tarım İlacı Kullanımı”, Dr. Türkan Koçlu “Elma içkurdu Mücadelesinde Biyoteknik Yöntemler” ve Ziraat Yüksek Mühendisi Mansur Uluca da “Akdeniz Meyve Sineği” konulu sunumlarını çiftçilerle paylaştılar.


Program toplu fotoğraf çekimi ve yemek ikramı ile sona erdi.

Eğirdir MAREM tarafından çiftçilerimize hediye seti takdim edildi.

 

EN AZ 350 KİŞİYE EĞİTİM VERİLECEK

            Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 yılı Sürdürülebilir Çevre Mali Destek Programı kapsamında yürütülen ‘’Eğirdir Gölü Havzası Elma Yetiştiriciliğinde Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması ve Bilinçli Tarım İlacı Kullanımı’’ adlı proje kapsamında Isparta ilinde elma yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı Eğirdir, Gelendost ve Senirkent ilçelerinde toplam 12 yerleşim alanında (Eğirdir Merkez, Balkırı, Tepeli, Eyüpler, Serpil, Yukarı Gökdere, Barla, Gelendost Merkez, Yenice, Afşar, Senirkent, Büyükkabaca ve Gençali) 240 çiftçi, 30 teknik eleman ve 80 öğrenci olmak üzere en az 350 kişiye eğitim verilecek. Eğitimlerde Eğirdir ve köylerinin eğitimi MAREM’de yapılacak. Senirkent ve Gelendost’da yapılacak eğitimlere ise köylere gidilerek gerçekleştirilecek. Proje eğitimleri ilk olarak 2 Şubat 2017 Perşembe günü MAREM de başladı. Projede elma içkurdu için kullanılan biyoteknolojik bir yöntem olan feromon çubuklarının önemi ve kullanımı ve bilinçli tarım ilacı kullanımı adı altında 2 ayrı sunu yapıldı.

PROJENİN AMACI:

            Türkiye meyvecilik sektörü, son yıllarda artan bir ivme kazanmıştır. Özellikle dış satım olanaklarının artması, ticari amaçlı meyve bahçelerinin yaygınlaşmasında önemli rol oynamıştır. Bunda Türkiye’nin sahip olduğu, pek çok meyve türünün yetiştirilebilmesine imkan sağlayan ekolojik faktörlerin etkisi büyüktür. Meyve üretim alanlarındaki artışa rağmen kaliteli, sağlıklı standart meyve üretimi ve üretim verimliliği ihtiyaca cevap verebilecek düzeyde değildir. Üretimde kaliteyi ve verimliliği azaltan faktörler arasında; dolu zararı, bitki besin elementlerinin eksikliği ya da fazlalığı, yanlış hasat uygulamaları, hastalık (Karaleke, külleme vb.) ve zararlılar (elma içkurdu, kırmızı örümcek, yaprak biti, gövde kurdu) sayılabilir. Zararlılar kayıplara neden olan faktörlerin en önemlilerindendir. Dünyada üretimi yapılan tarım ürünlerinin üçte birinin, zararlılar nedeni ile yetiştirme, hasat ve depolama sırasında kaybolduğu bildirilmiştir. Elma üretiminde en önemli ve ana zararlı elma içkurdudur.

            Zararlılara karşı kullanılan mücadele metotları kültürel, biyolojik, fiziksel, kimyasal ve biyoteknik yöntemlerdir. Biyoteknik mücadelede ise kullanılan en yaygın yöntem Çiftleşmeyi Engelleme Yöntemidir. Proje ile biyoteknik mücadele yöntemi yaygınlaştırılacak, bilinçli tarım ilacı kullanımı eğitimleri sonrasında üretici, teknik eleman ve eğitim alan öğrenciler bilgilendirilerek sektör paydaşlarının farkındalığı sağlanmış olacaktır. Böylelikle Eğirdir Gölü havzasında bu yeni teknolojinin kullanımı yaygınlaştırılarak tarım ilacı kullanımı azaltılmış olacak aynı zamanda bölgede üretilen elmanın tüketici açısından “güvenilir gıda” olması itibariyle marka değeri artırılmış olacaktır.

 

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap