Bilgiç'ten Hollanda'ya tepki

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bilgiç'ten Hollanda'ya tepki
Haberin Tarihi: 13.3.2017 11:20:00 - Okunma Sayısı:4670 defa okundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Hollanda'da yaşananlara ilişkin, "Bunların hiçbiri kabul edilebilir değil. En sert şekilde cevaplarını alacaklar" dedi.

Bilgiç'ten Hollanda'ya tepki

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Hollanda'da yaşananlara ilişkin, "Bunların hiçbiri kabul edilebilir değil. En sert şekilde cevaplarını alacaklar" dedi.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta Öğretmenevi'nde gazetecilerle bir araya geldi. Hollanda'da yaşananları değerlendiren Bilgiç, "Almanya'dan başlayan sonra Hollanda ve bugün de İsveç'e kadar sıçrayan her türlü diplomatik nezaketten uzak, saldırgan bir tutum gördük. Almanya'da salonları, konuşmaları iptal ettiler, bugün ise Hollanda'da iş daha üst noktalara taşındı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma hanım, konsolosluğa 30 metre kala arabasından inmesine müsaade etmediler. Karşılarına diplomatik misyondan tek bir kişinin çıkmadığını, sürekli orada polislerle karşı karşıya kalındığını gördük. İş bununla da kalmadı, ülkeyi terk etmesini istediler. İstenmeyen kişi ilan ettiler. Hiçbir ülkenin diplomatik kurallar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanını istenmeyen kişi ilan etme imkanları yoktur. Ülkeyi terk etmesini ve Almanya'ya gitmesini söylediler. Oradaki vatandaşlarımıza atlarla, köpeklerle saldırdılar. Bunların hiçbiri kabul edilebilir değil. En sert şekilde cevaplarını alacaklar" diye konuştu.

Türkiye-Hollanda krizinde neler yaşandı?

Türkiye ile Hollanda arasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rotterdam uçuşunun iptaliyle başlayan kriz sürecinde tansiyon her geçen saat yükselmeye devam ediyor. İşte 2 gün boyunca dünyanın takip ettiği bu gerginlikte yaşananlar...

Kriz, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Rotterdam'a gerçekleştireceği uçuşun iznini iptal etmesiyle başladı. Hollanda iptal gerekçeleri arasında 'kamu düzeni' ve 'güvenlik' nedenlerini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hollanda'nın aldığı karara, 'Bunlar Nazi kalıntısı, faşist' sözleriyle çok sert tepki gösterdi.

O sırada Almanya'da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kara yoluyla Rotterdam'a gideceğini duyurdu.

Rotterdam'da bulunan Türkiye Konsolosluğu önüne gelen Bakan Kaya, Hollanda polisi tarafından engellendi ve konsolosluğa girişine izin verilmedi.

Bakan Kaya'nın konsolosluğa girişine izin verilmediğini öğrenen Rotterdam'da yaşayan Türkler, konsolosluk yakınına gelerek
protesto gösterilerinde bulunmaya başladı.

Öte yandan Bakan Kaya'nın polis tarafından engellendiğini öğrenen Konsolos Sadin Ayyıldız, Kaya'nın yanına gelmek istedi ancak o da Hollanda polisi tarafından engellendi.

Hollanda, güvenlik gerekçesiyle Türkiye'deki temsilciliklerini geçici olarak kapadığını açıkladı.

Hollanda'nın kararına Dışişleri Bakanlığı'ndan çok sert tepki geldi. Bakanlık, "Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir" açıklamasını yaptı.

Öte yandan Rotterdam'da protesto gösterilerinin büyümesi üzerine 'mahalli sokağa çıkma yasağı' ilan edildi.

Gece boyu süren protestolar sırasında protestocu Türklere polis köpekleri saldırdı. Saldırının görüntüleri daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından resmi Twitter hesabı üzerinden de paylaşıldı.

Bu arada Bakan Kaya'nın korumalarının da gözaltına alındığı açıklandı.

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya'nın Köln şehri üzerinden Türkiyeye döndü. Kaya, Enerji Bakanı Berat Albayrak ile birlikte yaşananlara dair açıklamalarda bulundu.

Kaya; "Hollanda'da ifade özgürlüğü, toplanma hakkı, bunların hepsi ayaklar altın alındı. Hollanda’da dün gece tüm özgürlükler askıdaydı" dedi.

Bakan Kaya da, gelişmeleri an be an sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu pazar günü öğlen saatlerinde Fransa'nın Metz şehrinde Türklerle buluştu. Çevuşoğlu, Hollanda'ya sert
ifadelerle yüklendi ve "Biz bunun hesabını soracağız. Özür dilesen de dilemesen de biz bunun hesabını soracağız." diye konuştu.

Aynı saatlerde Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Türkiye, ülkedeki Hollandalı diplomatların güvenliğinden sorumludur' ifadeleri kullanıldı.

Danimarka Başbakanı Lokke Rasmussen, Binali Yıldırım'a ülkeye yapacağı ziyareti erteleme talebinde bulunduğunu açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, Türkiye'ye 'tansiyonu düşürme' çağrısında bulundu.

İlerleyen saatlerde Hollanda'dan bir açıklama daha geldi. Başbakan Rutte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Nazi kalıntısı sözlerine tepki göstererek 'Türkiye özür dilemeli' çağrısında bulundu.


Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap