ÇOCUKLARIMIZ EĞİRDİR?DE OKUSUN!...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ÇOCUKLARIMIZ EĞİRDİR?DE OKUSUN!...
Haberin Tarihi: 28.4.2017 10:07:00 - Okunma Sayısı:2994 defa okundu.

“Eğirdir Anadolu Lisesi binası yapımı sona erdikten sonra eski Anadolu Lisesi binasının, Fen Lisesi ya da ikinci bir Anadolu Lisesi olarak eğitime açılması TEOG sınavındaki puanlarına göre öğrencilerin tercih edeceği eğitim kalitesi yüksek okul ortaya çıkar ve öğrencilerimizin eğitimlerini Eğirdir’de sürdürmelerini sağlamış oluruz.”

ÇOCUKLARIMIZ EĞİRDİR’DE OKUSUN!...

“Eğirdir Anadolu Lisesi binası yapımı sona erdikten sonra eski Anadolu Lisesi binasının, Fen Lisesi ya da ikinci bir Anadolu Lisesi olarak eğitime açılması TEOG sınavındaki puanlarına göre öğrencilerin tercih edeceği eğitim kalitesi yüksek okul ortaya çıkar ve öğrencilerimizin eğitimlerini Eğirdir’de sürdürmelerini sağlamış oluruz.”

                TEOG sınavı bitti. Öğrenciler şimdi de kaç puan alacağım, puanım hangi okulu tutacak diye düşünmeye başladı. Veliler çocukları için okul arayışına girdi. TEOG sınavı sonucu yüksek puan alan başarılı öğrencilerimiz mecburen Isparta veya diğer ilçelerde bulunan Fen Lisesi ve Anadolu liselerini tercih etmek zorunda kalacaklar. Diğer öğrencilerimiz de Eğirdir Turan Yazgan Anadolu Lisesi'ni ve mesleki eğitim veren liseleri tercih edecekler.

                Hemşehrimiz Hakkı Koçal, ilçemizde Fen Lisesi olmadığı için çocuklarımızın Isparta veya diğer ilçelerde bulunan liseleri tercih etme zorunda kaldığını dile getirerek “TEOG sınavında başarılı öğrencilerimiz mecburen tercihlerini Isparta'daki okullara yaptıklarından dolayı sanki onları başarılarından dolayı cezalandırmış gibi oluyoruz.” dedi.

                Şuan Eğirdir’e yeni bir Anadolu Lisesi binası yapıldığını hatırlatan Koçal, “Anadolu Lisesi binası yapımı sona erdikten sonra eski Anadolu Lisesi binasının, Fen Lisesi ya da ikinci bir Anadolu Lisesi olarak eğitime açılması TEOG sınavındaki puanlarına göre öğrencilerin tercih edeceği eğitim kalitesi yüksek okul ortaya çıkar ve öğrencilerimizin eğitimlerini Eğirdir’de sürdürmelerini sağlamış oluruz.” diye konuştu.

                Koçal, şunları söyledi: “Eğirdir’de 2000’li yıllara kadar bir tane lise vardı. Eğirdir Lisesi gerek sportif başarıları gerekse üniversiteye kazandırdığı öğrencilerin başarısı ile Isparta'da adını sürekli duyururdu. Son yıllarda Anadolu lisesine dönüşüm ile Eğirdir’de bir tane Anadolu Lisesi (Yalvaç, Şarkikaraağaç’ta Fen ve Anadolu lisesi var iken) bulunmaktadır. TEOG sınavı sonucu yüksek puan alan başarılı öğrencilerimiz mecburen Isparta'daki Fen Lisesi ve Anadolu liselerini tercih etmekte, düşük puan alan öğrencilerimiz de Eğirdir Turan Yazgan Anadolu Lisesi'ni tercih etmekte olup; okul başarısı düşük olduğundan dolayı öğrencilerin üniversite sınavında başarısı da düşük olmaktadır.

                TEOG sınavında başarılı öğrencilerimiz mecburen tercihlerini Isparta'daki okullara yaptıklarından dolayı sanki onları başarılarından dolayı cezalandırmış gibi oluyoruz. Çünkü çocuklarımızın günde en az 2-3 saati yolda geçmektedir. Sabahleyin saat 06:30-07:00 civarında yola çıkmakta akşam üzeri 17:00-17:30 civarında evlerine dönmekte olup yol çilesinin yanında yol yorgunluğu ve zaman kaybı da olmaktadır. Her gün Eğirdir’den Isparta’ya en az 6-7 otobüs öğrenci servisi yapmaktadır. Öğrencilerin Isparta’ya gidip gelmesi de ekonomik boyutta önemli bir sorun oluşturmaktadır. Aylık servis ücreti 220 TL + yemek ücreti 100 TL + öğrenci harçlığı en az 50 TL toplam aylık öğrencinin Isparta’da okumasının zorunlu gideri en az 370 TL olmaktadır. Bu ücretin içinde giyim, kırtasiye vb giderler yoktur. Maalesef çoğu aile bu ücreti karşılamakta zorlanmaktadır. Bir ailenin 2 çocuğunun Isparta'da okuduğunu kabul edersek bu harcama en az aylık ücret 740 TL olmaktadır ki gelir seviyesi ortalama düzeyde olan ailelerin bütçesinde önemli sorun oluşturmaktadır.

                Çocuklarının sıkıntılarını ortadan kaldırmak için çoğu aile Isparta’ya taşınmakta anne ve baba Eğirdir’deki işine gidip gelmeyi tercih etmek zorunda kalmaktadır. Bir bakıma Eğirdir’den Isparta’ya göç olmaktadır. Çevremize baktığımızda esnafların bir kısmı Isparta’da ikamet etmektedir. Ayrıca kamuda çalışan personelin büyük çoğunluğu Isparta’da ikamet etmektedir. Maalesef Eğirdir’deki aktif nüfus adrese kayıt sisteminden dolayı tabelaya yansıyamamaktadır (bu durum İller Bankası'ndan gelen nüfus başına katkının az olmasına, nüfusun 20 binin altında olması nedeni ile doğalgaz vb. fırsatlardan yaralanmamamıza engel teşkil etmektedir). Şuan Eğirdir’e yeni bir Anadolu Lisesi binası yapılmaktadır. Anadolu Lisesi binası yapımı sona erdikten sonra eski Anadolu Lisesi binasının, Fen Lisesi ya da ikinci bir Anadolu Lisesi olarak eğitime açılması TEOG sınavındaki puanlarına göre öğrencilerin tercih edeceği eğitim kalitesi yüksek okul ortaya çıkar ve öğrencilerimizin eğitimlerini Eğirdir’de sürdürmelerini sağlamış oluruz.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap