Balık Ölümleri EKODOSD'u Harekete Geçirdi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Balık Ölümleri EKODOSD'u Harekete Geçirdi
Haberin Tarihi: 7.10.2013 10:24:00 - Okunma Sayısı:1590 defa okundu.

Ege'ye hayat veren Büyük Menderes Nehri'nin, insan kaynaklı kirliliklerin sonucunda nehir ekosistemine felaket getirdi.

Balık Ölümleri EKODOSD’u Harekete Geçirdi

 

Ege’ye hayat veren Büyük Menderes Nehri’nin, insan kaynaklı kirliliklerin sonucunda nehir ekosistemine felaket getirdi. Menderes Nehrinde balık ölümlerinin görülmesi üzerine Bafa Gölü ve B. Menderes Nehrinde uzun yıllardır araştırmaları sürdüren EKODOSD bilim danışmanı, SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğ. Üyesi Yrd. Doç. Dr.Erol KESİCİ yörede araştırmalarda bulundu.                                                                                 +

            Kesici, Ege Bölgesinde geçtiğimiz hafta meydana gelen etkili yağışların sonrası, B. Menderes’de kirliliğin arttığı, nehre ulaşan yüzey sularının suda çözünmüş oksijen miktarının azalmasına neden olduğunun belirlendiğini söyledi. Bu olumsuzluklardan ilk etkilenen canlıların balıklar olduğunu belirten Kesici, balıklar ölümlerinin oksijen yetmezliği nedeniyle (ANOKSİ) meydana gelebileceğini söyledi.

            Her mevsim görülen balık ölümlerinin kaygı verici bir durum olduğunu ifade eden Kesici; “her yıl şiddetli yağışlarda ve su seviyesinin azalma dönemlerinde (her mevsim) göl, dere ve nehirlerdeki balık ölümleri adeta alışılagelen bir hal almıştır. Her yıl sıklıkla balık ölümlerinin görülmesi ve önlemlerin alınmaması kaygı uyandırmalıdır.Taşkınların ve suların  kirlenme nedenleri bilinmektedir. Balık ölümlerine seyirci kalınmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Su baskınları balıkları da öldürmekte(!)

Su baskını,taşkınlar sonucunda ülkemizin bir çok su kaynaklarında sıklıkla rastlanan balık ölümlerinin nedenleri hakkında da bilgi veren KESİCİ; “doğal su kaynaklarının havzadaki topoğrafik yapının değiştirilmesi, yer altına suyun depolamasına olanak sağlayan akiferlerin kapanması,yapılarının değişimi yağışlarla oluşan yüzey sularının yer altında depolanmasına ve göllere denizlere taşınmasına engel olmaktadır. Ayrıca dere yataklarının işlevsel olmamaları taşkınların oluşmasının nedenidir. Yağışlarla oluşan taşkın sularının tarım alanlarındaki topraklardaki azot, fosfor vb. dış besi elementleriyle birlikte mil taşınmaları sonucunda su kaynaklarında kirlilik artışına neden olmaktadırlar. Sel sularının getirdiği atıkların çok yoğun olması nedeniyle toprağın ve sulak alanlardaki suyun bunu çok kısa zamanda absörbe veya filtre etmesi söz konusu olmayacağından sulardaki kirlilik renk değişimi, köpüklenme ve koku ile belirgin olarak gözlenebilmektedir.” Dedi.

   Kesici; sudaki askıdaki mil vb. atıkların artışı sonucunda suda oluşan bulanıklıkla bazı balık türlerinin ve yavrularının solungaçlarının tıkanmaları nedeniyle, oksijen almama sonucu da balık ölümlerinin meydana gelebileceğini söyledi.

Kirlilik ve bulanıklık nedeniyle renk değişimi görülen sularda, aşırı oranda oksijen seviyesinin düşmesinin sözkonusu olduğunu kaydeden Kesici “Balıklar; sudaki çözünmüş oksijenin azalması sonucunda su yüzeyinde toplanırlar. Adeta balıkla ‘suda boğulmaktadır’. Sudaki oksijen düzeyi azalınca balıklar yaşamak için, su yüzeyine çıkıp ağızlarını açıp- kapayarak, havanın oksijeninden yararlanmaya çalışırlar. Balıkların çırpınışı, çareyi havadaki oksijende aramalarındandır.” şeklinde bilgi verdi.

   Bulanıklığın görülmüş olduğu sularda her türlü bakteriyolojik etkenin de bulunması nedeniyle, suların kullanımı ve hayvanlara içirilmesi gerektiğini vurgulayan Kesici, “sudaki bulanıklık yok oluncaya kadar izin verilmemelidir. Ölen balıklar hiçbir şekilde değerlendirilmemeli ve hiçbir canlıya yedirilmemeli, ölü balıklar imha edilmelidir.” diye konuştu.

            Öte yandan Aydın-Kuşadası EKODOSD başkanı Bahattin SÜRCÜ de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “kendini sudan dışarı atmaya çalışan balıklar, yöre vatandaşları tarafından bir ganimet gibi kepçelerle toplandığı görülmektedir. Bu sakıncalı bir durumdur.Yeterli oksijen bulunmayan kirli suyun içinde yaşam savaşı veren balıkların durumunun araştırılması için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne çalışmalar hakkında haber verilmiştir.” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap