BAKAN ÖZLÜ ÜRETİM REFORM PAKETİNİ AÇIKLADI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BAKAN ÖZLÜ ÜRETİM REFORM PAKETİNİ AÇIKLADI
Haberin Tarihi: 11.5.2017 13:33:00 - Okunma Sayısı:1011 defa okundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun olmak üzere 8 sanayi sitesinin bu yıl içerisinde taşınma işlemlerinin başlayacağını bildirdi.

BAKAN ÖZLÜ ÜRETİM REFORM PAKETİNİ AÇIKLADI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun olmak üzere 8 sanayi sitesinin bu yıl içerisinde taşınma işlemlerinin başlayacağını bildirerek, "Bunların toplam maliyeti 2 milyar 976 milyon lira, 8 sanayi sitesi kapsamında 6 bin 422 dükkan taşınacak. Zoraki bir durum yok gönüllülük esas zaten sanayi sitelerinin önemli bir kısmı da taşınmak istiyor." dedi.

Bakan Özlü, Üretim Reform Paketinin tanıtımına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştıkları 77 maddelik Üretim Reform Paketini, tüm ilgili STK'lar ve kuruluşların görüşlerini alarak hazırladıklarını belirten Özlü, yarın TBMM Sanayi Komisyonunda paketin sunumunu yapacaklarını ve mayıs ayı içinde de Meclisten geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Özlü, sanayinin geliştirilmesi ve üreticinin desteklenmesi noktasında, kapsamlı bir paket oluşturduklarına işaret ederek, piyasa gözetim ve denetimini esas alan sanayi ürünleri güvenliğiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını ve onu da yıl sonuna doğru TBMM'ye göndermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Paketin getirdiği yeniliklere dikkati çeken Özlü, şunları kaydetti:

"Bu yasayla, sanayicinin mali yüklerini azaltıyoruz, yeni teşvikler getiriyoruz, kent içinde kalan sanayi sitelerini taşıyoruz, yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getiriyoruz, sanayi parseli arzını hızlandırıyoruz. OSB'lerin altyapı ve lojistik ağını geliştiriyoruz, OSB uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz, üretime hazır sanayi parselleri oluşturuyoruz. Özel endüstri bölgesi kurmanın önünü açıyoruz ve imkanı getiriyoruz. Üretime hazır sanayi alanları oluşturuyoruz, üniversitelerin araştırma geliştirme kapasitelerini artırıyoruz, sanayi sektörüne yönelik eğitim programları oluşturuyoruz, nitelikli iş gücü istihdamını artıyoruz, yerli üretim yapanları destekliyoruz."

 "Sanayicilerden kesilen TRT payı kaldırılacak"

OSB'lerdeki sanayicilere enerji desteği sağlanması noktasında Bakanlar Kurulundan yetki alacaklarını belirten Özlü, planlı sanayi alanlarındaki satışlarda damga vergisi ve harçları kaldıracaklarını belirtti.

Özlü, üniversite öğrencilerinin, iş yeri eğitimlerini destekleyeceklerini ve teknoloji geliştirme bölgelerinde, temel bilimler mezunlarının istihdamına imkan getireceklerini dile getirdi. OSB'lerdeki tüm projeler için kredi ve kredi faiz desteği vereceklerine dikkati çeken Özlü, sanayi sitelerinin taşınmasını sağlayacaklarını söyledi. Kamu ihalelerinde yerli üreticilere fiyat avantajı sağlayacaklarına işaret eden Özlü, KOSGEB desteklerine avans ödemesi getireceklerini anlattı.

"135 sanayi sitesi ve 63 bin 649 iş yeri taşınacak"

Kent içinde kalan sanayi sitelerine değinen Özlü, bunların hizmet açısından yeterli olmadığını ve şehrin merkezinde iyi bir görüntü oluşturmadığını vurguladı.

Özlü, sanayi sitelerini, mülk sahipleri ve belediyelerle anlaşarak, şehre makul mesafe dışında alanlara taşımak istediklerini anlatarak, bunu bakanlığın koordine edeceğini kaydetti. Bu kapsamda 135 sanayi sitesi ve 63 bin 649 iş yeri taşınacağını bildiren Özlü, bunların taşınma maliyetinin yaklaşık 19 milyar lira olacağını belirtti.

Sanayi sitelerinin, mülk olarak taşınma masrafını karşılayabilecek büyüklükte olduğuna dikkati çeken Özlü, "2017 yılında taşınma işlemlerini başlatacağımız ilk etapta Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun olmak üzere 8 sanayi sitesi var. Bunların da toplam maliyeti 2 milyar 976 milyon lira. Bu 8 sanayi sitesi kapsamında 6 bin 422 dükkan taşınacak. Burada zoraki bir durum yok, gönüllülük esas. Zaten sanayi sitelerinin önemli bir kısmı da taşınmak istiyor." ifadesini kullandı.

Özlü, il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri veya belediyelerce yapılacak sanayi sitelerinin, mülkiyetin edinilmesi, masrafları, altyapı üstyapı yatırımları ile mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin tamamını krediyle destekleyeceklerine işaret ederek, "Verdiğimiz krediler, yüzde 1 ile 3 arası faizli, ilk 3 yılı geri ödemesiz, 13 yıl vadeli çok makul maliyetli krediler. Bu şekilde sanayi sitelerimizin taşınmasını koordine edeceğiz, destek vereceğiz." dedi

"OSB parsel fiyatlarına üst limit"

Yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getireceklerinin altını çizen Özlü, Türkiye'de sanayi parsel birim fiyatı Singapur OSB'sinden daha pahalı OSB'ler bulunduğunu söyledi. Özlü, yüksek maliyetli arsa bedellerine bir üst limit getireceklerini bildirerek, "OSB'ler tarafında temin edilen sanayi parselinin maliyeti OSB'lere 100 liraysa, OSB'ler buna maksimum yüzde 25 kar payı koyup satabilecekler." şeklinde konuştu.

Özlü, OSB'lerde mülk edinen sanayicilerin, tapularını teminat olarak gösterebileceklerini dile getirdi. Yatırım yapılmayan parsellerin üretime kazandırılması hedeflediklerini belirten Özlü, faaliyete geçmeyen sanayi parsellerini geri alacaklarını vurguladı. Sanayi parseli tedarik edip, yatırım yapmayan 200'den fazla parsel bulunduğuna dikkati çeken Özlü, bunların geri alınması gerektiğini dile getirdi. 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap